Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Met die recessie loopt het zo’ n vaart niet

Met die recessie loopt het zo’ n vaart niet

14 dec 2017 | Visie224 views

Het R-woord duikt weer op en dat heeft alles te maken van met de onderstaande grafiek, die laat zien dat de yieldcurve in Amerika flink is vervlakt. De historie onthult dat elke keer wanneer de yieldcurve negatief wordt, er een recessie volgt. Maar moeten we ook nu rekening houden met een negatieve yieldcurve, en dus een recessie?

Jeroen  Blokland
Jeroen
Blokland
Fondsmanager Robeco ONE

Vervlakking zegt niets

De yieldcurve geeft grafisch het verband weer tussen het rendement op vergelijkbare leningen met verschillende looptijden. Wanneer de yieldcurve (blauwe lijn) negatief wordt, lees: de korte rente (hier 2 jaar) boven de lange rente (hier 10 jaar) komt te liggen, volgt binnen afzienbare tijd een recessie (grijze vlakken). Maar dat is geen antwoord op de vraag hierboven. Sterker nog, de grafiek zelf kan geen uitsluitsel geven.

grafiek-van-de-week-1.png

Een vervlakkende yieldcurve, waarbij het verschil tussen de lange en korte rente kleiner wordt, maar wel positief blijft, zegt niets over de komst van een recessie. Kijk maar naar de rode pijltjes. Sinds 1977 zijn er zes perioden geweest waarin de yieldcurve significant vervlakte zonder dat een recessie volgde. Dat staan tegenover vijf perioden waarin de yieldcurve negatief werd en er een recessie kwam.

Realistisch?

Doorgaans wordt de yieldcurve negatief als 1) de centrale bank de korte rente (te) snel verhoogt om oververhitting van de economie te voorkomen en/of 2) beleggers dusdanig negatief worden over de toekomstige economische groei, dat ze de lange rente naar beneden duwen. Maar hoe realistisch is dit?

grafiek-van-de-week-2.png

Om met de Federal Reserve te beginnen. Als er iets duidelijk is geworden, is dat de Amerikaanse centrale bank de rente zo langzaam mogelijk wil laten oplopen tot een neutraal niveau. Nu is er nogal wat discussie over wat dat neutrale niveau is, maar de monetaire beleidmakers zijn het er allemaal over eens, dat dat niet de huidige centralebankrente van 1,25% is.

Serie renteverhogingen

De grafiek hierboven laat zien dat er vaak, maar niet altijd, een recessie volgt als de Fed een serie renteverhogingen heeft afgerond, waarbij de rente in de meeste gevallen tot boven het neutrale niveau is getild. Het mag geen verrassing zijn dat hiervan nu geen sprake is. Overigens is de kans op een recessie daarmee niet nul. Het slakkentempo van monetaire verkrapping, na jaren van enorme verruiming, vergroot de kans dat de Fed ‘behind the curve’ belandt. Ofwel achter de feiten aanloopt en straks hard moet ingrijpen om oververhitting te voorkomen, met een recessie als mogelijke uitkomst.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Lange rente

Dan over naar de lange rente. Zien beleggers al een recessie aankomen en duwen ze de 10-jaars rente omlaag? Het lijkt me niet. De lange rente in Amerika beweegt al meer dan een jaar tussen de 2,20% en 2,60% en zit zeker niet in een trend omlaag. De Amerikaanse groei versnelde de twee laatste kwartalen en er moeten gekke dingen gebeuren, wil de economie daar ook in de komende kwartalen niet groeien. Veel seinen staan op groen. Het vertrouwen onder Amerikaanse producenten, één van de beste schatters voor toekomstige groei, is hoog en het optimisme onder Amerikaanse consumenten was zelden zo groot. De centrale bank van St. Louis stopt deze en andere macro-economische data in een model, en dat schat de kans op een recessie op bijna nul.

grafiek-van-de-week-3.png

Verstoring centrale banken

Op basis van de gezonde economische situatie zou de lange rente in Amerika eigenlijk veel hoger moeten liggen. Maar daar steken centrale banken een stokje voor. Weliswaar bouwt de Fed inmiddels haar enorm opgeblazen balans een heel klein beetje af, maar het drukkende effect blijft vooralsnog duidelijk voelbaar. Bovendien gaan centrale banken elders vrolijk door met opkopen van alles wat los en vast zit. Het gevolg hiervan zijn nog veel lagere rentes in de Eurozone en Japan, waardoor veel obligatiebeleggers die Amerikaanse lange rente relatief gezien aantrekkelijk vinden, wederom met een drukkend effect als gevolg.

Conclusie

Het lijkt mij evident dat centrale banken wereldwijd, al beweren sommige monetaire beleidsmakers zelf van niet, de yieldcurve beïnvloeden, lees: verstoren. Ik durf mede hierom de stelling wel aan, dat het met die recessie zo’n vaart niet loopt.

Deze column is eerder verschenen op RTL-Z.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel