Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Economische impact handelsoorlog valt erg mee

Economische impact handelsoorlog valt erg mee

26 jun 2018 | Visie326 views

Ondanks de dreigende taal van de Amerikaanse president Donald Trump en de importheffingen op Chinese goederen valt de directe economische impact van de handelsoorlog voorlopig nog heel erg mee.

De escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten zorgt voor wat onrust op de aandelenmarkten. Hoewel Trump in maart nog opschepte dat het makkelijk is om handelsoorlogen te winnen, zijn er op internationale markten voorlopig alleen verliezers. De beurskoersen op de aandelenmarkt van Shanghai vielen vrijdag even met 5% terug, terwijl de Amerikaanse koersen die dag met gemiddeld 1% daalden. 

“De economische impact van de handelsmaatregelen valt voorlopig heel erg mee”, vertelt Jeroen Blokland, beheerder van de Robeco ONE fondsen. “Trump heeft aangekondigd dat hij een heffing van 25% invoert op USD 50 miljard aan Chinese goederen. Dat komt neer op een bedrag van USD 12,5 miljard. De totale waarde van de Amerikaanse invoer uit China kwam in 2017 uit op meer dan USD 500 miljard. In de eerste maanden van 2018 ligt deze invoerwaarde bovendien ruim 10% hoger dan vorig jaar.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Vrees voor vervolgstappen

Beleggers hebben echter veel meer oog voor de mogelijke vervolgstappen in de handelsoorlog dan voor de economische impact van de door Trump afgekondigde maatregelen. “Als China serieus genomen wil worden, moet het land met een tegenzet komen”, analyseert Blokland. “Trump heeft al door laten schemeren dat hij in dat geval aanvullende importheffingen gaat invoeren over USD 200 miljard aan Chinese goederen. Beleggers vrezen dat die bedragen steeds verder oplopen. In dat scenario is het onvermijdelijk dat er grote, belangrijke sectoren geraakt worden. Als de Verenigde Staten bijvoorbeeld de invoerrechten op auto’s verhogen, blijven landen als Duitsland en Japan niet langer buiten schot.”

Voorkeur voor ontwikkelde landen

Ondanks de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, hebben de Robeco ONE-fondsen per saldo een neutrale positie in aandelen. “We kiezen ervoor om het risico van onze portefeuilles wat omlaag te brengen door meer de nadruk te leggen op ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten”, legt Blokland uit. 

“In dat land zitten de bedrijfswinsten nog steeds in de lift. De economie stevent dit jaar af op een groeitempo van bijna 3%. We hebben een wat grotere weging in Amerikaanse aandelen ten koste van opkomende markten. Die landen worden gebruikelijk wat harder geraakt als de spanning op financiële markten oploopt. Daar komt bij dat opkomende landen het vaak ook lastiger hebben in periodes waarin de dollar in waarde stijgt en waarin centrale banken de geldkraan dichtdraaien en de rente verhogen, zoals nu gebeurt in Europa en de Verenigde Staten.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel