Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie juli 2018

Beleggingsvisie juli 2018

05 jul 2018 | Visie2001 views

Net als in de maand mei stegen de wereldwijde aandelenmarkten begin juni, om in de tweede helft van de maand pas op de plaats te maken. Het patroon op de obligatiemarkten was vergelijkbaar, met een rente die eerst steeg en daarna daalde.

Omdat obligatiekoersen stijgen als de rente daalt, was het koerseffect precies andersom. Als je alleen naar de begin- en eindstand van de maand juni zou kijken, kwamen zowel de aandelen- als obligatiemarkten op wereldwijd niveau nauwelijks van hun plaats, terwijl de koersbewegingen gedurende de maand dus aanzienlijk waren.

Oplaaiend handelsconflict

De dalingen op de aandelenmarkten in de tweede helft van de maand werden ingezet na diverse ontwikkelingen op politiek gebied. Het handelsconflict tussen de VS en een reeks van andere landen voerde de boventoon. Zowel China als Europa kondigden tegenmaatregelen aan als reactie op de maatregelen die de VS heeft ingesteld. Dit leidde weer tot extra maatregelen van Amerikaanse kant. Door de angst voor een handelsoorlog daalde de Chinese munt, de yuan, wat voor extra druk op de aandelenmarkten zorgde.

Aandelen uit opkomende landen, waar ook China toe behoort, hadden het in juni daarom zwaar. De aandelenindex in deze categorie daalde ruim 4%. Het vooruitzicht voor deze categorie is  licht negatief, omdat we verwachten dat het escalerende handelsconflict  voorlopig nog de gemoederen bezig zal houden. Ook de obligaties van opkomende landen gingen terug in koers. Voor deze categorie handhaven we een neutraal advies.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Aandelengewicht verlaagd naar neutraal

In juni hebben we stapsgewijs ons gewicht in aandelen verlaagd naar een neutrale weging. Naast de oplopende spanningen over de handelstarieven tussen de VS en Europa en China, waren er genoeg andere onzekerheden om even pas op de plaats te maken. In Duitsland wankelde de positie van Bondskanselier Merkel en ook de plannen van de net geïnstalleerde Italiaanse regering maakte de markten onrustig.

Stijgende olieprijs

De olieprijs, en dan vooral de voor de Amerikaanse markt belangrijke WTI-crude, ging scherp omhoog en was een opvallende stijger op de financiële markten. Halverwege de maand bleek dat er productieproblemen waren bij Amerikaanse olieproducenten en dat de olievoorraden lager zijn dan verwacht. Daarnaast wil de VS sancties opleggen aan landen als zij olie uit Iran blijven aankopen. Een productieverhogende maatregel van de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, hielp niet om de forse prijsstijging te corrigeren.

Opkoopprogramma ECB gaat wijzigen

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde halverwege de maand aan dat het maandelijkse bedrag waarvoor de ECB obligaties aankoopt, verder wordt teruggebracht. Het bedrag wordt vanaf september gehalveerd tot 15 miljard, om in 2019 helemaal te stoppen. Normaal gesproken zou dit leiden tot een hogere rente, maar doordat president Draghi eraan toevoegde dat de rente onveranderd zal blijven tot tenminste september 2019, was dit toch een geruststellend bericht voor de obligatiemarkten. Door de onrust op de financiële markten zochten beleggers ook weer de veilig geachte staatsobligaties op, waardoor de rente terugviel. Europese staatsobligaties noteerden een licht positief rendement in juni.

Staatsobligaties opgehoogd naar neutraal

We zagen al dat we het aandelengewicht hebben teruggebracht naar een neutrale weging. Hiertegenover staat een ophoging van het gewicht van staatsobligaties naar een neutrale positie. We verwachten nog steeds dat de beweging van de rente uiteindelijk opwaarts zal zijn, maar op dit moment is er te veel - met name politieke - tegenwind waardoor beleggers steeds weer op zoek gaan naar zekerheid en dus obligaties kopen. Hierdoor blijft de rente voorlopig op lage niveaus hangen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel