Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Leren wordt een Cloud kunstje

Leren wordt een Cloud kunstje

11 jul 2018 | Visie189 views

In de Cloudschool van de toekomst is een smartphone verplicht en lossen de leerlingen op de computer problemen op, zonder dat er een docent bij komt kijken.

Henk  Grootveld
Henk
Grootveld
Portfoliomanager en hoofd Trendbeleggen

Ik heb op dit moment drie tieners op de middelbare school zitten. Als ik al hun verhalen hoor, herken ik wel heel veel van mijn eigen middelbare schooltijd; veel kennis in je hoofd stampen, het eenmalig reproduceren voor een proefwerk en het dan weer zo snel mogelijk te vergeten. Ondanks dat in de afgelopen 30 jaar een digitale revolutie heeft plaatsgevonden, lijkt onze middelbare school simpelweg te hebben stilgestaan.

Onlangs kwam ik op een conferentie iemand tegen die nog wel wat suggesties heeft voor onze minister van Onderwijs. Dr. Sugata Mitra heeft aan het einde van de vorige eeuw als experiment een computer en toetsenbord laten monteren in een blinde muur in een sloppenwijk in New Delhi. Hij was als docent programmeren bij het bedrijf NIIT namelijk benieuwd of kinderen zichzelf wegwijs konden maken in computers.

Het resultaat van dit computer-in-de-muur-experiment was verbluffend. Zonder enige begeleiding of hulp, kostte het de kinderen minder dan één dag om het internet te ontdekken en spelletjes te downloaden. Na een week waren er zelfs al kinderen die op een eenvoudige manier aan het programmeren waren geslagen. Dit experiment werd op andere plekken in India herhaald, met steeds dezelfde uitkomst. Sterker nog, hoe jonger het kind, hoe beter het resultaat.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Cloudscholen

Dr. Mitra heeft zich vervolgens ingezet voor het oprichten van een aantal Cloudscholen in zowel de sloppenwijken in India als in de arme gedeeltes van het Engelse Newcastle, waar hij inmiddels als professor is aangesteld. In deze Cloudscholen werd een twintigtal kinderen van verschillende leeftijden en achtergronden in een lokaal met vijf computers gevraagd een aantal problemen op te lossen.

In het begin waren de problemen nog eenvoudig, maar na verloop van tijd was het mogelijk om een negenjarige te vragen uit te leggen hoe in de kwantummechanica de verstrengeling van deeltjes in zijn werk gaat. Docenten waren in deze Cloudscholen eigenlijk overbodig in de klassieke manier van lesgeven. Ze mochten zelfs niet aanwezig zijn in het lokaal, omdat volgens Dr. Mitra de chaos, herrie, discussies en gebrek aan zitvlees essentieel zijn om het zelflerend vermogen van de kinderen te optimaliseren.

Smartphone in de klas

Toen ik hem vroeg wat hij als eerste zou willen veranderen aan ons schoolsysteem, was hij vrij resoluut: de examinering. Het is in zijn ogen belachelijk dat kinderen tegenwoordig bijna geboren worden met een smartphone in hun hand, maar dat deze niet gebruikt mag worden bij proefwerken. Hoe lang zal het nog duren voordat in onze maatschappij een smartphone net zo wordt gezien als een bril? Zonder bril ben je stuurloos en voel je je al snel buitengesloten.

Zodra smartphones worden toegelaten bij examens, zijn we ook meteen af van al het huidige stompzinnig reproduceren van feiten als belangrijkste toetsmethode. Wie gebruikt in zijn werk nu geen Wikipedia of Google als er naar feiten moet worden gezocht? Nee, niet de feitenkennis maar vooral het probleemoplossende vermogen van kinderen zou centraal moeten staan bij het toetsen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel