Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie augustus 2018

Beleggingsvisie augustus 2018

02 aug 2018 | Visie1271 views

Nederland zuchtte in juli onder de hitte en droogte. Het begin van de vakantieperiode, wat betekent dat het op de financiële markten meestal wat rustiger is. Niettemin wist de Nederlandse AEX-index in de afgelopen maand een stand van 576 punten te bereiken, een stand die we sinds 2001 niet meer op de borden hebben gezien. Ook de Amerikaanse aandelenbeurzen kropen langzaam maar zeker weer richting recordstand.

Goede bedrijfscijfers

Dat juist de Amerikaanse aandelenbeurs in juli sterk presteerde, had te maken met de gepresenteerde bedrijfscijfers over het eerste halfjaar. Hoewel de verwachtingen al aardig hoog gespannen waren, slaagden veel bedrijven erin om deze verwachtingen te overtreffen. In Europa lukte dat ook wel, maar minder uitgesproken. Behalve goede bedrijfscijfers, blijven ook de macro-economische cijfers er goed uit zien.

Lucht deels geklaard

De risico’s voor beleggers zitten op dit moment met name in de politieke hoek. Het handelsconflict tussen de VS enerzijds en China en Europa anderzijds, blijft een bron van onrust. In de ontmoeting eind juli tussen de Europese Commissie-voorzitter Juncker en president Trump werd een deel van de lucht geklaard. Sommige waarnemers concludeerden weinig anders dan dat er werd afgesproken dat er gewerkt gaat worden aan het makkelijker maken van handel tussen beide machtsblokken. Uiteraard kan een enkel twitterbericht van president Trump alles weer anders maken, maar het signaal is in ieder geval positief ontvangen.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Aandelen iets verhoogd

Gezien de aanhoudende goede cijfers en het positieve aandelensentiment, hebben we het gewicht voor de categorie aandelen naar iets bovengemiddeld opgehoogd. Hierbij houden we een voorkeur voor ontwikkelde markten. Voor opkomende landen handhaven we een licht onderwogen positie omdat zij met name last hebben van het handelsconflict. Nog los van de problemen in andere grote opkomende landen, zoals Turkije, Brazilië en Zuid-Afrika.

Bedrijfsobligaties verlaagd

De Europese Centrale Bank besloot in juni dat ze per eind 2018 gaat stoppen met het lopende stimuleringsprogramma. Hieronder valt ook het opkoopprogramma voor bedrijfsobligaties, dat dan dus niet meer op ondersteuning vanuit de ECB kan rekenen. Wij verwachten dat de risico-opslag voor bedrijfsobligaties hierdoor gaat toenemen, waardoor ze de komende periode hun aantrekkelijkheid beginnen te verliezen. We hebben daarom het gewicht voor bedrijfsobligaties verlaagd naar neutraal. 

We handhaven een neutrale positie voor staatsobligaties. We verwachten nog steeds dat de beweging van de kapitaalmarktrente uiteindelijk opwaarts zal zijn. Op dit moment is er echter te veel - met name politieke - tegenwind waardoor beleggers steeds weer op zoek gaan naar zekerheid en dus staatsobligaties kopen. Hierdoor blijft de rente voorlopig op een laag niveau. Voor high yield-obligaties blijven we voorzichtig en willen we een lager dan gemiddeld gewicht aanhouden.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel