Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

De atmosfeer op zijn kop: CO2-tekort?

De atmosfeer op zijn kop: CO2-tekort?

15 aug 2018 | Visie303 views

Overal ter wereld worden maatregelen genomen om de CO2-uitstoot tegen te gaan. In Groot-Brittannië is er vreemd genoeg juist een tekort aan dit broeikasgas.

Henk  Grootveld
Henk
Grootveld
Portfoliomanager en hoofd Trendbeleggen

In Europa en China zijn de laatste maanden weer aardig wat plannen gelanceerd om de uitstoot van broeikasgassen structureel te verminderen. Begin juli kwam China met een ambitieus actieplan om in 2020 de lucht schoner te maken, met de fraaie naam Het oorlogsplan om blauwe lucht terug te winnen. Nu is dit in China ook hard nodig. Een half uur wandelen in de Chinese hoofdstad betekent sowieso dat je je witte overhemd kan verschonen en voelt alsof je net een pakje sigaretten hebt opgerookt, inclusief verpakking.

Ook in Nederland wordt er aan nieuwe emissie-plannen gewerkt. Hier is het hoofddoel om de CO2-emissies te beperken. Er zijn hier en daar nog wat losse eindjes aan dit plan, maar daar ze zullen na een (te) warme zomer in de polder wel weer uitkomen. In Groot-Brittannië hebben ze heel andere problemen. Dat land kampt juist met een CO2-tekort.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Bubbels

Het broeikasgas wordt onder meer gebruikt voor de bubbels in het Britse bier en in frisdrank en daar is met dit warme weer en met de goede prestaties van het Engelse voetbalelftal juist veel behoefte aan. Zowel Heineken als Coca-Cola hebben sommige van hun fabrieken stil moeten leggen, met als gevolg dat de pubs van JD Wetherspoon al zonder bier kwamen te zitten tijdens de laatste WK-wedstrijden.

CO2 wordt ook gebruikt om voedsel langer vers te houden in de verpakking en vee te verdoven voor de slacht. In Schotland moest al een slachthuis sluiten door het CO2-tekort. Ondanks dat het vrij en in steeds groter wordende hoeveelheden in onze atmosfeer te verkrijgen is, wordt CO2 in Groot-Brittannië alleen gewonnen als bijproduct in de chemische industrie. Vooral bij de productie van ammonia en waterstofgas wordt CO2 opgevangen en doorverkocht. En deze chemische industrie staat deze zomer grotendeels op non-actief in Engeland.

Importeren?

Importeren vanaf het vasteland is geen optie, aangezien het opslaan en het transporten van CO2 veel duurder zijn dan de prijs van CO2. Het lijkt zelfs goedkoper om het bier dan maar te importeren, of simpelweg over te stappen van bruisend pils naar het klassiek Britse ale. Het is of doods bier of weer naar terug naar onverdoofd slachten.

Uiteraard kan de CO2 ook gewoon uit de lucht te gehaald worden. In een recent artikel in de MIT Technology Review blijkt dat met de nieuwste technologie het mogelijk moet zijn om CO2 uit de atmosfeer te halen voor 100 dollar per ton CO2, hetgeen prijstechnisch al interessant begint te worden, maar nog niet levensvatbaar is.

Emissies opdrinken

Dit kan nog goedkoper, lijkt me, als we het opvangen bij de nog vele in gebruik zijnde kolen- en gascentrales. Dit idee is niet nieuw en is met behulp van subsidies al vele malen op de wereld uitgeprobeerd. In Nederland is dit met de nieuwste kolencentrale op de Maasvlakte ook geprobeerd, maar hier werd vorig jaar de stekker uitgetrokken. Het zou te duur worden om het broeikasgas in een leeg gasveld onder de Noordzee op te slaan.

Dit ondanks de ontvangen miljoenensubsidies en ondanks dat de vergunning voor de centrale is verleend met als voorwaarde dat de CO2 zou worden afgevangen en opgeslagen. Oorspronkelijk was het plan om het op te slaan in een leeg gasveld onder Barendrecht. Hiervan waren de inwoners geen groot voorstander van. Integendeel. Als de opslag van CO2 zo’n probleem is, kunnen we het mogelijk aan de Engelsen leveren zodat zij een deel van onze emissies opdrinken.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel