Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Trump kan Chinese opmars niet stuiten

Trump kan Chinese opmars niet stuiten

03 aug 2018 | Visie137 views

Hoewel de handelsoorlog met de Verenigde Staten op korte termijn een rem kan zetten op de economische groei van China, verandert er niets aan de goede groeivooruitzichten voor de langere termijn.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

De nieuwsstroom rondom China wordt gedomineerd door berichten over de handelsoorlog met de Verenigde Staten en over dalende koersen op de beurs van Shanghai. De Chinese aandelenmarkt kwam pas wat tot rust toen de regering een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen doorvoerde. De Verenigde Staten lijken zich op te maken om de invoertarieven op veel goederen verder te verhogen in een poging om een akkoord uit te onderhandelen. In de ogen van Robeco hoofdeconoom Léon Cornelissen is het een illusie dat de Amerikaanse president Donald Trump de opmars van China kan stuiten.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Concurreren over de grens

“Het overgrote deel van de export gaat naar andere Aziatische landen. De Verenigde Staten zijn goed voor minder dan een vijfde van de totale uitvoer. Daar komt bij dat China het effect van de Amerikaanse invoerheffingen deels compenseert via een geleidelijke daling van de renminbi. Als de munt goedkoper wordt, verbetert de internationale concurrentiepositie van een land.”

Blik op de beurs

Trump mist bovendien de ruimte om China zo stevig aan te pakken als hij eigenlijk zou willen. Cornelissen: “Als hij heel harde maatregelen aankondigt, leidt dat tot nervositeit op financiële markten. Sinds zijn aantreden is duidelijk geworden dat Trump bij zijn beslissingen altijd met een half oog naar de aandelenmarkten kijkt. Een goed beursklimaat is helemaal belangrijk in de aanloop naar de Tussentijdse Congresverkiezingen, die in november worden gehouden. Zijn partij gaat het hem niet in dank afnemen als hij in de maanden daarvoor veel onrust creëert.”

Nieuwe Zijderoute

Door de handelsmaatregelen moet China de economische ambities wel wat bijstellen. Dat is overigens niet altijd erg, legt Cornelissen uit: “Het land doet het bijvoorbeeld wat rustiger aan met de ambitieuze plannen voor allerlei nieuwe handelsverbindingen als onderdeel van de zogeheten Nieuwe Zijderoute. De kans is kleiner dat er miljarden worden geïnvesteerd in prestigieuze projecten waar uiteindelijk bijna niemand wat aan heeft.”

Groei zet door

Voorlopig heeft het op peil houden van de economische groei de hoogste prioriteit voor de Chinese premier Xi Jinping, vertelt Cornelissen: “Dat is de beste manier om sociale onrust in bepaalde delen van het land te voorkomen. Het huidige beleid is echter niet zonder risico. De schuldenlast van het Chinese bedrijfsleven is de laatste jaren zo ver opgelopen dat de regering eigenlijk zou moeten ingrijpen.”

De gok van de Chinese regering

“Omdat maatregelen een rem zetten op de economische groei, nemen de machthebbers nu liever de gok om voorlopig te wachten met ingrijpen. Er zijn dus wel degelijk risico’s, maar het meest waarschijnlijke scenario is dat China zijn economische opmars de komende jaren gaat doorzetten.” De recente ontwikkelingen wijzen daarbij wel uit dat beleggers die daarvan willen profiteren, te maken kunnen krijgen met flinke koersschommelingen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel