Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat zijn de gevolgen van de Turkse valutacrisis?

Wat zijn de gevolgen van de Turkse valutacrisis?

16 aug 2018 | Visie1945 views

De Turkse munt, de lira, lijkt door het escalerende conflict met de Verenigde Staten in een vrije val te zijn beland. De Turkse president Erdogan heeft zijn landgenoten opgeroepen om hun goud en dollars om te wisselen voor lira’s, maar echte oplossingen blijven uit. Wat zijn de risico’s van de Turkse situatie en hoe moet je hiermee omgaan als belegger?

Structurele problemen Turkse economie

De Turkse economie kent al langere tijd een torenhoge inflatie van circa 16%. Ook importeert Turkije veel meer dan het exporteert. Hierdoor is een handelstekort ontstaan dat het grootst is van alle opkomende landen. Om de inflatie te beteugelen zou een stevige renteverhoging een logische stap zijn. De financiële markten hielden daar al rekening mee, maar tot verrassing van iedereen liet de Turkse centrale bank de rente vorige maand ongemoeid. Met als gevolg: een dalende lira en verliezen op de Turkse beurs.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Conflict met Amerika

Turkije heeft een hoogoplopend conflict met de Verenigde Staten over een vastzittende Amerikaanse predikant in Turkije. Deze is door Ankara beschuldigd van banden met de Gülen-beweging. De Turken hebben tot nu toe geweigerd de predikant vrij te laten. Dat is tegen het zere been van de Amerikaanse president Donald Trump, die op 10 augustus de importtarieven voor staal en aluminium uit Turkije sterk verhoogde. Hierdoor daalde de lira opnieuw fors. Op 15 augustus voerde Turkije valutarestricties door voor banken en zegde Qatar financiële steun toe, maar veel zoden zette dat nog niet aan de dijk. In totaal heeft de Turkse munt het afgelopen jaar nu al circa 35% van zijn waarde verloren ten opzichte van de USD.

Impact voor Europa?

Met alle buitenlandse financiering in Turkije, rijst de vraag of de Turkse crisis Europese banken in gevaar kan brengen. Dat risico lijkt mee te vallen en is nog het grootst voor sommige Italiaanse, Franse en Spaanse banken. De aandelenkoersen van Europese banken zijn weliswaar gedaald, maar dat lijkt vooral te komen door angst over de mogelijke gevolgen van de Turkse crisis. De meeste Europese banken hebben relatief weinig of geen geld geleend aan Turkije. Ter illustratie: in Nederland is ING de bank die de meeste leningen in Turkije heeft uitstaan. Dat is slechts circa 2% van het totaal van alle leningen van ING.

Einde Turkse problemen nog niet in zicht

De verwachting is dat de problemen voor Turkije voorlopig nog niet voorbij zijn. President Erdogan neemt tot nu toe precies de maatregelen waarop economen niét hopen. Hij lijkt de ruzie met de VS niet te willen oplossen en kondigde inmiddels een boycot aan op elektronische producten uit Amerika. Verder heeft het er alle schijn van dat Erdogan een afkeer heeft van renteverhogingen. De Turkse centrale bank heeft daardoor niet veel speelruimte. De kans op een snelle en grote renteverhoging in Turkije, die zo hard nodig is, lijkt daardoor klein.

Wat te doen als belegger?

Bij onrustige markten is het belangrijk om als belegger het hoofd koel te houden en je niet te laten leiden door emoties. Onthoud altijd voor welke doelen en voor welke termijn je belegt. Als het nog wel wat jaren duurt voordat het einde van je beleggingstermijn nadert, besef dan dat tussentijdse beursschommelingen er nu eenmaal bij horen. En neem zeker geen overhaaste beslissingen.

Meer lezen:

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel