Hoe kies ik een beleggingsfonds?
Wanneer je zelf gaat beginnen met beleggen in beleggingsfondsen is het belangrijk om na te denken over welke fondsen je kiest. Maar hoe kies je nou de beste fondsen? Waar moet je op letten bij het kiezen van een beleggingsfonds? Op deze pagina zetten we een aantal aspecten op een rij, zodat jij de juiste keuzes kan maken.
Factor 1: Historisch rendement
Het historisch rendement van een beleggingsfonds is een eerste aspect om rekening mee te houden. Dit rendement is meestal wel online te vinden, bijvoorbeeld op de onafhankelijke website www.morningstar.nl. Voor onze eigen beleggingsfondsen hebben wij de fondsselector gemaakt. In de fondsselector kan je per fonds zien welk rendement over een bepaalde periode is behaald. Je weet dan dat je een belegging koopt die zich heeft bewezen. Maar let op: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Kijk ook goed naar het historisch rendement. Vaak zijn de kosten nog niet van het rendement afgehaald, en dat kan vertekenen. Vaak zijn de kosten nog niet van het rendement afgehaald, en dat kan vertekenen. Bij Robeco tonen we daarom altijd netto rendementen, dat zijn rendementen na aftrek van de fondskosten.
Factor 2: Kosten
De kosten van een beleggingsfonds kunnen relevant zijn bij je keuze, ze kunnen immers variëren per beleggingsfonds. Je vindt een uitgebreide kostenweergave in de essentiële beleggingsinformatie en in de prospectus van een beleggingsfonds. Deze informatie is meestal ook online te vinden. Het is belangrijk dat je er je goed over laat informeren. Kan je de informatie over de kosten niet vinden? Vraag er dan om voordat je begint met beleggen.
Factor 3: Risico
Historische rendementen dienen als uitgangspunt voor het verwachte rendement. Het ligt vaak voor de hand dat je kiest voor een fonds met een hoge rendementsverwachting. Maar wees je ervan bewust dat dit meestal gepaard gaat met een hoog risico. De risicometer geeft dit goed weer. Wees je dus bewust van het risico dat je wil en kan lopen. Een obligatiefonds kent over het algemeen een lager risico dan een aandelenfonds. Mixfondsen spreiden veelal het risico over verschillende categorieën, wat een goede risicospreiding oplevert.
Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten fondsen op de pagina: Welke soorten beleggingsfondsen zijn er?
Factor 4: Type fondsen
Het type fondsen waar je in wil gaan beleggen kan een belangrijk aspect zijn in je keuze. Er zijn verschillende typen fondsen, bijvoorbeeld fondsen die zijn ingedeeld naar regio, thema of sector. We lopen ze even kort langs.
Beleggen beperkt zich niet tot Nederland. Er zijn ook beleggingsfondsen die wereldwijd beleggen. Je spreidt je beleggingen dan over verschillende regio’s. Verwacht je veel groei in een bepaalde regio? Dan kan je kiezen voor een fonds dat zich in die regio heeft gespecialiseerd. Wees je er wel van bewust dat spreiding belangrijk blijft. Opkomende markten zijn bijvoorbeeld vaak minder stabiel, waardoor je een groter risico loopt. Als je wereldwijd spreidt kan je eventuele tegenvallende prestaties van een bepaalde regio opvangen.
Naast regio’s kan je ook beleggen in thema’s of sectoren. Dit doe je omdat je bijvoorbeeld gelooft dat zo’n beleggingskans een aantrekkelijk rendement laat zien. Maar ook ethische overwegingen of duurzaamheid kunnen een rol spelen. Ook hier geldt: hoe meer je spreidt, hoe lager je het risico houdt.
Factor 5: Dividend uitkerend of niet
Je kan ook kiezen voor beleggingen waarbij je tussentijds een deel van de bedrijfswinst krijgt uitgekeerd. Zo’n periodieke uitkering aan de aandeelhouders noemen we dividend. Bij cashdividend wordt een deel van de bedrijfswinst in contanten uitgekeerd. Bij stockdividend gebeurt het in aandelen. Als je tussentijds geld nodig hebt, bijvoorbeeld als aanvulling op je inkomen, dan kan cashdividend erg geschikt zijn. Dat zou dus een goede reden zijn om te kiezen voor een beleggingsfonds met dividend uitkerende aandelen.
Dit zijn slechts vijf van de mogelijke aspecten die meespelen bij de keuze van een beleggingsfonds. In ieder geval geldt: laat je vooraf goed informeren. En probeer je vermogen zoveel mogelijk te spreiden, want spreiding zorgt voor stabiliteit.
Benieuwd naar de beleggingsfondsen van Robeco?
Bij Robeco bieden we verschillende beleggingsvormen op het gebied van fondsbeleggen. Je kan een Robeco Fondsenrekening openen en zelf de fondsen selecteren waarin je wil beleggen. Of je kan kiezen voor Robeco ONE of Robeco LIFE: beleggingsvormen waarbij je zelf het gewenste risico en/of de looptijd bepaalt en onze fondsmanagers de rest doen.
Welke variant je ook kiest: wees je ervan bewust dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt die niet bij sparen voorkomen. Je kan bijvoorbeeld (een deel van) je inleg verliezen.
Wil je meer weten over beleggen in beleggingsfondsen en de verschillende factoren die meewegen in de keuze voor een beleggingsfonds? Bekijk dan de video’s ‘Beleggen in beleggingsfondsen: hoe werkt het?’.