Wat zijn de voordelen van beleggen in een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een door experts beheerde portefeuille met beleggingen. Maar waarom zou je ervoor kiezen om te beginnen met beleggen in een beleggingsfonds? Waarom niet gewoon zelf je beleggingen selecteren? Wat zijn de voordelen van beleggen in een beleggingsfonds? Wij zetten er vier voor je op een rijtje.

Automatische spreiding

Een belangrijk voordeel van beleggen in een beleggingsfonds is dat je vermogen automatisch wordt gespreid over meerdere beleggingen. Koersverlies van één aandeel of obligatie kan dan worden gecompenseerd, of gedempt, door andere aandelen of obligaties in de portefeuille. En op die manier worden de risico’s gespreid.

Beginnen met kleine bedragen

Een ander voordeel is dat het al mogelijk is om te beginnen met beleggen in een beleggingsfonds met een paar tientjes per maand. Jouw geld wordt namelijk samengevoegd met de inleg van vele anderen. Wil je zelf een goed gespreide portefeuille samenstellen? Dan heb je al snel enkele duizenden euro’s nodig. Fondsbeleggen is ook zeer geschikt als je elke maand een bedrag in aandelen of obligaties wil investeren. We noemen dit periodiek inleggen.

Eigen strategie en focus

Beleggingsfondsen zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er aandelenfondsen, obligatiefondsen en fondsen die zich richten op één sector of een thema, bijvoorbeeld duurzaamheid. Maar er zijn ook gemengde fondsen die beleggen in verschillende categorieën. Je kan ook beleggen in beleggingsfondsen die zijn gespecialiseerd in markten die voor individuele beleggers normaal gesproken niet toegankelijk zijn, bijvoorbeeld in Azië of Zuid-Amerika. Zo heeft elk fonds zijn eigen strategie en focus, en als je ervoor kiest om zelf je beleggingsfondsen uit te zoeken, kan je dus eenvoudig je eigen strategie invullen.

Gemak

En tot slot zorgt beleggen in beleggingsfondsen ook voor gemak. De expert/fondsmanager is immers voor jou aan het werk. Heb je zelf geen zin of tijd om je portefeuille goed bij te houden en het beursnieuws te volgen? Geen probleem: dit kan je overlaten aan de fondsmanager. 

Ontdek wat beleggen in een beleggingsfonds kost op de pagina: Wat kost beleggen in een beleggingsfonds?

Benieuwd naar de beleggingsfondsen van Robeco?

Bij Robeco bieden we verschillende beleggingsvormen op het gebied van fondsbeleggen. Je kan een Robeco Fondsenrekening openen en zelf de fondsen selecteren waarin je wil beleggen. Of je kan kiezen voor Robeco ONE of Robeco LIFE: beleggingsvormen waarbij je zelf het gewenste risico en/of de looptijd bepaalt en onze fondsmanagers de rest doen. 

Welke variant je ook kiest: wees je ervan bewust dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt die niet bij sparen voorkomen. Je kan bijvoorbeeld (een deel van) je inleg verliezen. 

Wil je meer weten over beleggen in beleggingsfondsen en de kenmerken van een beleggingsfonds? Bekijk dan de video’s ‘Beleggen in beleggingsfondsen: hoe werkt het?’.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten