Welke soorten beleggingsfondsen zijn er?

Als je gaat beginnen met beleggen kan je kiezen uit allerlei beleggingsfondsen, van aandelenfondsen tot mixfondsen. Maar welke soorten beleggingsfondsen zijn er eigenlijk? Wij zetten de meest gangbare soorten voor je op een rijtje.

Aandelenfondsen

Een aandeel is een bewijs van deelname in een bedrijf. Je bent dus een klein beetje mede-eigenaar. Beleg je in een aandelenfonds dan beleg je dus automatisch in meerdere bedrijven. Een aandelenfonds moet je zien als een winkelmandje met daarin allerlei losse aandelen. Je spreidt dan het risico over een groot aantal bedrijven. Gaat het met een bedrijf in het fonds niet goed? Dan ben je altijd nog vertegenwoordigd in een aantal andere bedrijven waar het wel beter gaat, wat het slechte resultaat van dat ene bedrijf compenseert.

Obligatiefondsen

Een obligatie is geld dat een overheid of een bedrijf bij jou leent. In ruil voor het uitlenen ontvang je een vergoeding in de vorm van rente. Daarnaast kan de waarde van een obligatie net als bij aandelenfondsen zowel stijgen als dalen. Investeren in een obligatiefonds betekent dat je belegt in een aantal obligaties. Dit kunnen zowel obligaties zijn die door overheden zijn uitgegeven (staatsobligaties) als obligaties die door bedrijven zijn uitgegeven (bedrijfsobligaties). Obligatiefondsen kennen over het algemeen een lager risico dan aandelenfondsen.

Vastgoedfondsen

Vastgoed is een beleggingscategorie waarbij je belegt in onroerendgoedprojecten zoals bedrijfsruimtes, kantoorgebouwen of winkelcentra. Je kan op meerdere manieren verdienen aan vastgoed. Daarbij moet je denken aan opbrengsten uit huur en uit waardevermeerdering van bijvoorbeeld een kantoorpand. Beleg je in een beursgenoteerd vastgoedfonds dan is het risico binnen het fonds gespreid doordat er in meerdere soorten onroerendgoedprojecten, vaak ook wereldwijd, wordt geïnvesteerd.

Mixfondsen

Een mixfonds is een professioneel beheerde beleggingsportefeuille ondergebracht in één beleggingsfonds. Veelal spreiden mixfondsen het vermogen over verschillende soorten categorieën, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Mixfondsen zijn dus bij uitstek fondsen met een goede risicospreiding, en zijn uitermate geschikt voor startende beleggers of voor kleine vermogens. Er bestaan verschillende soorten mixfondsen, zoals mixfondsen met een offensieve of juist een defensieve portefeuille. 

Naast deze vier soorten beleggingsfondsen zijn er ook (aandelen)fondsen waarin onderscheid gemaakt wordt naar garantie, spreiding, regio of thema. Voorbeelden hiervan zijn beleggingsfondsen die zich specialiseren in risicograad, duurzaamheid of goud. Ontdek hoe je een beleggingsfonds kan selecteren op de pagina: Hoe kies ik een beleggingsfonds?

Benieuwd naar de beleggingsfondsen van Robeco?

Bij Robeco bieden we verschillende beleggingsvormen op het gebied van fondsbeleggen. Je kan een Robeco Fondsenrekening openen en zelf de fondsen selecteren waarin je wil beleggen. Of je kan kiezen voor Robeco ONE of Robeco LIFE: beleggingsvormen waarbij je zelf het gewenste risico en/of de looptijd bepaalt en onze fondsmanagers de rest doen.

Welke variant je ook kiest: wees je ervan bewust dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt die niet bij sparen voorkomen. Je kan bijvoorbeeld (een deel van) je inleg verliezen.

Wil je meer weten over beleggen in beleggingsfondsen en de verschillende factoren die meewegen in de keuze voor een beleggingsfonds? Bekijk dan de video’s ‘Beleggen in beleggingsfondsen: hoe werkt het?’.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten