Een goede financiële start dankzij belastingvrij schenken

Door te schenken aan je (klein)kind help je hen bij het opbouwen van een potje voor later. En zo krijgt je kind een goede financiële start. Bij een schenking aan kinderen of kleinkinderen hanteert de Belastingdienst bepaalde vrijstellingen. De Belastingdienst past deze vrijstellingen jaarlijks aan, dus blijf goed op de hoogte van de maximale bedragen.

VrijstellingsbedragenVoor wieHoe vaakOpmerkingen
€2.207KleinkinderenJaarlijksDeze vrijstelling geldt ook voor derden.
€5.515KinderenJaarlijks
€26.457 of €55.114 of €103.643Kind tussen 18 en 40 jaarEenmaligHet verhoogde bedrag van €55.114 of €103.643 kan onder voorwaarden geschonken worden.
De informatie in bovenstaande tabel is afkomstig van de Belastingdienst en de genoemde vrijstellingsbedragen gelden voor 2020. Voor de volledige informatie en voorwaarden kijk je op www.belastingdienst.nl en/of neem je contact op met een belastingadviseur.

Starten met belastingvrij schenken aan je kind? Dat kan bij Robeco

Wie zijn (klein)kind een goede financiële start wil geven, doet er goed aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met regelmatig wat geld opzij te zetten. Bij Robeco kan je het geld laten beleggen met Robeco ONE of het zelf beleggen met Robeco PLUS. Belangrijk om te weten is dat je met beleggen meer risico loopt en meer kosten kunt gaan betalen dan met sparen. Maak hieronder jouw keuze en open vervolgens een rekening op naam van je kind en start met beleggen.

Periodiek schenken

Schenken aan je kind of kleinkind kun je 1 keer per jaar doen, maar ook maandelijks met een kleiner bedrag. Deze periodieke bedragen tellen ook mee in het totaalbedrag dat je jaarlijks belastingvrij kunt schenken. Bij Robeco is het heel eenvoudig om maandelijks te beleggen voor je kind.

Lees meer over maandelijks beleggen

Belastingvrij schenken

Veelgestelde vragen

  • Elke storting is een schenking. Dat levert belastingvoordeel op. Je mag als ouder € 5.515 per jaar belastingvrij schenken.

  • Zolang je kind minderjarig is, bepaal jij wat er met het geld gebeurt. Je kunt online de beleggingen inzien of wijzigen. Op het moment dat je kind 18 jaar wordt, gaat het beheer van de rekening over naar je kind. Vanaf dat moment kan je kind zelf beslissen wat er met zijn geld gebeurt.

  • Eenmalig een groter bedrag, of periodiek inleggen. Maandelijks inleggen kan al vanaf € 50 per maand. Tussendoor je inleg wijzigen of (tijdelijk) stoppen? Dat kan altijd.

Hulp nodig? We staan voor je klaar.

  • Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen
  • Je eigen vraag stellen via de zoekbalk
  • Spreek een medewerker via chat of telefoon

Slim beleggen

Bij Robeco bepaal je zelf waarom je wilt beleggen, wanneer je resultaat wilt zien en hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen doe je om een doel te bereiken. Wanneer je dat doel wilt bereiken bepaalt hoe lang en met welk risico je een belegging aan kunt gaan. Hierbij geldt: hoe meer rendement je wilt behalen, des te hoger is het risico dat je bereid moet zijn om te nemen. En hoe langer je wilt beleggen, des te groter is de kans dat je een aantrekkelijk rendement behaalt. Maar onthoudt dat je belegging ook in waarde kan dalen. Dus beleg alleen met geld dat je over hebt en zorg dat je buiten jouw beleggingen om een buffer hebt voor onverwachte uitgaven.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten