April 2020

Market Update

  • Onrust op oliemarkt, diepte en duur recessie door coronavirus nog onduidelijk
  • Overheden en centrale banken reageren snel met ongekende steunmaatregelen
  • Onze visie: Aandelen naar een lichte onderweging, obligaties krijgen een lichte overweging

Aandelen Wereldwijd

Hoewel in China de economie alweer op gang is gekomen, heeft de wereldeconomie nog veel last van het coronavirus. Op de financiële markten wordt die onzekerheid versterkt door de fors schommelende, lagere olieprijs. Dit is niet alleen het gevolg van de afnemende vraag naar olie maar ook van de onenigheid tussen Rusland en Saoedi Arabië over productiebeperking. De enorme steunmaatregelen van overheden en centrale banken moeten de negatieve effecten van het coronavirus op de wereldeconomie beperken. Tot het keerpunt komt, houden we rekening met extra beweeglijkheid op de financiële markten zijn. De weging van de categorie aandelen is daarom aangepast naar licht onderwogen, zonder regiovoorkeur.

Ontdek fondsen uit deze regio

Noord-Amerika

Amerika is momenteel het epicentrum van de pandemie. De Amerikaanse economie wordt hard geraakt door het coronavirus waardoor de arbeidsmarkt in maart fors is gekrompen. Een snel oplopende werkloosheid betekent ook forse vraaguitval naar consumentengoederen en investeringen. De centrale bank (Fed) en de overheid zetten alle middelen in om de negatieve effecten op de economie op te vangen. Wij houden het gewicht voor de VS op neutraal.

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa

De economische cijfers laten inmiddels duidelijk het negatieve effect van het coronavirus zien. Vooral de dienstensector heeft het zwaar. De ECB en overheden hebben gerichte maatregelen aangekondigd om de gevolgen van het virus voor het bedrijfsleven en consumenten op te vangen. We handhaven een gemiddeld gewicht voor Europese aandelen in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific

De Japanse dienstensector is in maart het sterkst afgenomen sinds 2008. Extra stimulerende maatregelen waren al afgekondigd om de economische gevolgen van het coronavirus te beperken. Voor Japan is het economisch een meevaller dat de Olympische Spelen een jaar worden verschoven. Door de aantrekkelijke waardering van Japanse aandelen handhaven we onder de huidige omstandigheden een neutrale positie voor deze regio.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten

De Chinese beurs verloor in maart duidelijk minder dan overige markten. In China komt het bedrijfsleven van de tweede economie van de wereld weer langzaam op gang. Het herstel van de export wordt echter bemoeilijkt door de vraaguitval uit overige economieën. De Chinese Centrale Bank gaat in april en mei de economie extra stimuleren. We houden het gewicht voor opkomende markten op neutraal.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties

De categorie obligaties geven we een hoger dan gemiddelde positie. Centrale banken houden de rente (zeer) laag en de beweeglijkheid op de financiële markten zal nog aanhouden. Staatsobligaties blijven in deze onzekere omstandigheden als ‘traditionele vluchthaven’ fungeren. De extra stimulerende maatregelen zorgen op termijn voor een stijging van de rente, daarom verlagen we het gewicht van staatsleningen naar onder het gemiddelde. Voor bedrijfsobligaties blijven we op neutraal gewicht vanwege het opkoopprogramma van de ECB. High yield-obligaties gaan naar een meer dan gemiddeld gewicht. De risico-opslag en daarmee de rentevergoeding is de afgelopen periode aantrekkelijk geworden. Obligatiebeleggers lijken daarmee de negatieve economische effecten al volledig in te prijzen. Deze categorie kan hiervan profiteren als de economische ontwikkelingen op termijn gaan herstellen.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten