September 2022

Market Update

  • Meer beweeglijkheid verwacht door komende rentemaatregelen
  • Tegenwind voor Europese economie toegenomen
  • Aandelen verlaagd naar iets onder het gemiddelde gewicht, obligaties blijven op overwogen gewicht

Terugblik augustus

Na de sterke opleving in de maand juli keerde het sentiment bij beleggers gedurende augustus. Dit kwam vooral door het besef dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) door zal gaan met renteverhogingen om de inflatieontwikkeling verder terug te dringen. De index voor wereldwijde aandelen MSCI World verloor 2,8% (in EUR). Obligaties hadden last van de weer oplopende rente. Wereldwijde staatsleningen daalden 3,1% (in EUR), bedrijfsobligaties van goede kwaliteit 3,2% (in EUR). High yield, de risicovollere bedrijfsobligaties daalden 1,4%. Grondstoffen beleefden een slechte maand, de olie-index verloor maar liefst 8,1% (in USD). Beleggers verwachten dat de rentemaatregelen van de Fed uiteindelijk voor een recessie kunnen zorgen. De positieve verrassing zat deze maand bij de aandelen en obligaties van opkomende landen, die stegen respectievelijk 1,8 en 0,9%.

Wat is de staat van ‘s werelds belangrijkste economie?

Momenteel zijn er twee opvattingen over hoe de Amerikaanse economie er voor staat. Aan de ene kant is er de waarneming van twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp, dus een recessie. Daartegenover staat de opvatting dat er slechts een milde vertraging gaande is. Feit is dat historische vergelijking van cijfers lastiger is geworden.

De VS heeft de economie tijdens en na de lockdownmaatregelen door Covid enorm gestimuleerd. Inmiddels zijn er structurele veranderingen in de economie zoals bijvoorbeeld het hybride/thuis werken. Tegelijkertijd wordt die economie met enorme uitdagingen geconfronteerd: een oplopende rente, onregelmatigheden in de levering van grondstoffen/goederen en behoorlijk oplopende inflatie. Positief punt is de goedkeuring van een enorm stimuleringspakket van $260 miljard voor groene energietransitie op de middellange termijn.

Onderliggend zien we nog de kracht van de arbeidsmarkt maar het vertrouwen en de koopkracht van de consument is aan het afnemen. Het bedrijfsleven staat er nog goed voor maar er zijn vraagtekens rond de toekomstige winstontwikkeling en daarmee de huidige waardering. Het neerwaarts risico is toegenomen waardoor we het gewicht voor Amerikaanse aandelen terugbrengen naar iets onder het gemiddelde.

Ogen gericht op volgende stap van de centrale banken

De Amerikaanse Centrale bank zal naar verwachting een volgende renteverhoging doorvoeren in september. Ook de ECB zal naar verwachting tot eind dit jaar renteverhogingen doorvoeren om de inflatie te verminderen. De Europese centrale bank begeeft zich daarmee in woelig vaarwater omdat de tekenen van een aanstaande recessie zijn toegenomen. De Europese economie heeft steeds meer tegenwind door de torenhoge energieprijzen, de lage waterstanden die transport beïnvloeden en minder vraag vanuit onder andere China. In China is de centrale bank nog aan het stimuleren. Zij probeert de vastgoedmarkt op die manier een impuls te geven. In Japan houdt de centrale bank vooralsnog vast aan het soepele, stimulerende beleid.

Beleggingscategorieën

Aandelen als geheel brengen we terug naar iets onder het gemiddelde gewicht. Japan gaat terug naar een gemiddeld gewicht. De positie in de VS gaat terug naar iets onder het gemiddelde. Voor Europa en opkomende markten handhaven we het gemiddelde gewicht.

Voor obligaties als geheel blijven we op een meer dan gemiddeld gewicht. We geven staatsleningen een hoger dan gemiddeld gewicht omdat we verwachten dat toekomstige renteverhogingen door de markt inmiddels grotendeels verwerkt zijn. In het verslechterende economische beeld zien we signalen dat de rente niet veel verder zal oplopen en wellicht zelfs wat kan dalen. De positie voor hoogwaardige bedrijfsobligaties (credits) blijft gemiddeld. Door de recente wijziging in de retoriek van centrale banken zijn de renteopslagen (spreads) op bedrijfsobligaties opgelopen. De positie van High Yield blijft op een bovengemiddeld gewicht doordat de rente- en risicopremies voldoende aantrekkelijke niveaus hebben bereikt.

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar een beleggingsfonds in een bepaalde categorie of regio? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten