September 2019

Market Update

  • Handelsoorlog escaleert, nieuwe poging tot oplossing volgt in oktober
  • Politieke chaos in het VK rond brexit
  • Beleggers verwachten steun vanuit centrale bank
  • Onze visie: positie in aandelen en obligaties blijft iets onder het gemiddelde

Aandelen

Beleggers willen eerst meer duidelijkheid over deze fase van onzekerheid. Gezien de aanhoudende geopolitieke onzekerheid (VS/China, brexit en Hong Kong) en de wereldwijde groeivertraging in de industrie, handhaven we voorlopig de onderwogen positie voor aandelen van ontwikkelde én opkomende markten. We hebben daarbinnen geen regiovoorkeur. Wil je je portefeuille uitbreiden met wereldwijd gespreide aandelenfondsen?

Noord-Amerika

In de basis gaat het nog redelijk met de groei van de Amerikaanse economie. Cijfers over de arbeidsmarkt en consumenten blijven op niveau. Maar de economie is niet immuun voor de handelsoorlog waardoor negatief sentiment toeneemt. Ondernemers worden schuw om te investeren. Zolang de handelsoorlog doorgaat zullen ondernemers en de centrale bank (FED) hier mee om moeten gaan. De FED hint op een renteverlaging in september.

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa

Economische groei vlakt af en de financiële markten gaan uit van een ingreep door de ECB in september. De nieuwe regering in Italië is goed ontvangen door de financiële markten. De politieke chaos in het VK wijzigt bijna dagelijks maar de kans op een no-deal brexit op 31 oktober is wat afgenomen.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific

In Japan verliest de arbeidsmarkt aan kracht en is het consumentenvertrouwen verzwakt. Desondanks stelt de centrale bank zich voorlopig terughoudend op en wacht met verdere ingrepen. Regionale valuta blijven onder negatieve invloed van de handelsoorlog zolang China de munt onder de 7 yuan per USD laat.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten

Sterk geraakt in augustus door nieuwe escalatie van de handelsoorlog. Met Hong Kong als negatieve uitschieter door de sociale onrust. Ondanks de handelsoorlog stabiliseerde de Chinese economie in augustus. Nieuwe stimulerende maatregelen en hernieuwde gesprekken met de VS in oktober, kunnen het getoonde herstel en marktsentiment verder positief beïnvloeden.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties

In augustus daalde de rentes verder. Beleggers lopen daarmee vooruit op verdere stimulerende maatregelen door de FED en de ECB in september. De categorie obligaties geven we een minder dan gemiddeld gewicht, vooral door de lagere rendementen in vergelijking tot aandelen. Door de weer oplaaiende handelsoorlog, geven we binnen de categorie een lichte overweging aan staatsobligaties. Bedrijfsobligaties en high yield- obligaties vinden we minder aantrekkelijk in deze fase van de economie en geven we een minder dan gemiddeld gewicht. Beide categorieën zijn relatief kwetsbaar als de economie verder gaat afkoelen.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten