Februari 2021

Market Update

  • Wereldeconomie blijft op koers
  • Ruimhartige stimulerende maatregelen goed voor bedrijfswinsten
  • Aandelen naar overwogen, obligaties naar onderwogen

Aandelen wereldwijd: meer dan gemiddeld gewicht

Na de sterke koersontwikkelingen van eind 2020 begon het nieuwe beursjaar wisselvallig. Het economische herstel verloor wat aan kracht in de belangrijkste regio’s. De overgangsperiode naar de heropening van de economie is uitdagend gezien de ontwikkelingen rond het vaccinatieprogramma en aanhoudende lockdowns. Het IMF verhoogde de verwachting voor de economische groei in 2021.

Aandelen wereldwijd daalden (in euro’s) met 0,8% in januari. Opkomende markten presteerden met een stijging van 3,8% duidelijk beter dan ontwikkelde markten. Grondstoffen presteerden wederom sterk, vooruitlopend op verder economisch herstel.

Wij verwachten dat het economisch herstel later dit jaar zal worden gedreven door uitgestelde consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen. Fiscale steunmaatregelen kunnen ervoor zorgen dat het herstel van bedrijfswinsten behoorlijk zal zijn. Daarom verhogen we het gewicht van aandelen naar overwogen. Binnen aandelen blijven we bij een overwogen positie voor Europa en Japan en verhogen we het gewicht voor opkomende markten. Amerikaanse aandelen blijven op een minder dan gemiddeld gewicht.

Ontdek fondsen uit deze regio

Noord-Amerika: minder dan gemiddeld gewicht

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie blijven er goed uitzien. De arbeidsmarkt is aan het herstellen. Beleggers blijven optimistisch over de extra stimulerende economische plannen van de nieuwe president Biden. Die zijn voor een belangrijk deel gericht op ondersteuning van de burgers. Het aantal Covid-19 besmettingen neemt af en het vaccineren is begonnen. De centrale bank blijft de economie ondersteunen. Wij vinden dat de markt al aardig vooruit is gelopen op het gunstige scenario van groepsimmuniteit als gevolg van vaccinaties. Daarom handhaven we voor Amerikaanse aandelen een minder dan gemiddeld gewicht.

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa: bovengemiddeld gewicht

Het V-vormige herstel van de economie van het Eurogebied zet door maar de economie is nog niet op het niveau van voor de Covid-19 uitbraak. De werkloosheid in het Eurogebied stabiliseerde. In Duitsland was sprake van enige afvlakking bij het ondernemersvertrouwen en de consumentenuitgaven. De toediening van de Covid-19 vaccins en de extra stimulerende maatregelen zorgen ervoor dat wij het gewicht voor Europese aandelen iets boven het gemiddelde houden.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific: bovengemiddeld gewicht

De Japanse beurs beleefde opnieuw een positieve maand. Ondanks de hoge Covid-19 besmettingen en bijpassende maatregelen. De centrale bank van Japan (BOJ) blijft zoals verwacht stimuleren en verhoogde de vooruitzichten voor de economie. Wij verwachten dat de economie en de bedrijfswinsten zullen herstellen van de coronacrisis. Vanwege de aantrekkelijke waardering van Japanse aandelen, het verbeterde koersbeeld en goede langetermijnvooruitzichten, handhaven we een meer dan gemiddeld gewicht voor deze regio.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten: bovengemiddeld gewicht

Opkomende markten presteerden in januari met een stijging van 3,8% opnieuw beter dan wereldwijde aandelen. De zwakkere en ruim beschikbare dollar is gunstig voor investeringen en de verdere groei van de opkomende markten. De sterk herstelde economie van China is alweer terug op het niveau van voor de pandemie. De aanloop naar het Chinees nieuwjaar en lokale oplevingen van Covid-19 zorgen voor een kleine terugval in economische activiteit. Een verdere voortzetting van de groei wordt verwacht als de wereldhandel later dit jaar meer op gang gaat komen. Wij gaan naar een meer dan gemiddeld gewicht voor deze regio.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties: minder dan gemiddeld gewicht

De risicovollere high yield-obligaties noteerden vorige maand een fractie lager. Bedrijfsobligaties met hoge kredietwaardigheid (credits) daalden met 0,9%. Wereldwijde staatsobligaties daalden ook 0,9% als gevolg van de iets opgelopen rente. De beweeglijkheid van staatsobligaties is laag door het opkoopbeleid van centrale banken en de aantrekkelijkheid is beperkt door de lage rentes. Wij sluiten niet uit dat de rente op staatsobligaties, ondanks het zeer stimulerende beleid, op termijn verder stijgt. Dat is slecht voor obligatiefondsen. Verder kruipt de inflatieverwachting langzaam maar zeker omhoog, iets dat centrale banken graag zien. Ook de verwachting van een breder gedragen economisch herstel in de loop van het jaar draagt daaraan bij.

Voor obligaties als geheel gaan we naar een onderwogen positie. Daarbinnen blijft het gewicht van staatsleningen onder het gemiddelde. De positie voor hoogwaardige bedrijfsobligaties (credits) brengen we naar onder het gemiddelde. Door de forse daling van de renteopslagen (spreads) op bedrijfsobligaties, zijn de vooruitzichten voor deze beleggingscategorie minder uitbundig geworden. High Yield blijft op een gemiddeld gewicht. Deze categorie kan blijven renderen als de economische ontwikkelingen op termijn herstellen.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten