November 2019

Market Update

  • Kans op no-deal brexit afgenomen en handelsakkoord VS/China nabij
  • De Fed verlaagde voor de derde keer de rente
  • Hernieuwd optimisme zorgt voor nieuwe beursrecords
  • Onze visie: aandelen verder opgehoogd, obligaties blijven onder het gemiddelde

Aandelen

De economische cijfers van het laatste kwartaal laten nog steeds een groeivertraging zien maar beleggers kijken daar al voorbij. De onzekerheid over brexit en VS/China neemt af. Centrale banken nemen nieuwe maatregelen om de economische cyclus te verlengen. Consumentenbestedingen en arbeidsmarktcijfers zijn nog steeds sterk. Bij deze ontwikkelingen geven wij de voorkeur aan een accent in aandelen van ontwikkelde en opkomende markten. Binnen ontwikkelde markten hebben we een lichte voorkeur voor Japan en Europa. Wil je je portefeuille uitbreiden met wereldwijd gespreide aandelenfondsen?

Noord-Amerika

De kans op een recessie in 2020 neemt af. De groei van de Amerikaanse economie was beter dan verwacht en de Fed verlaagde voor de derde keer de rente om de economische groei gaande te houden. De consumentenbestedingen blijven hoog, werkloosheid historisch laag en de verwerkende industrie toont signalen van herstel. De kans op afronden van het handelsakkoord met China lijkt nabij.

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa

De economische groei vertraagde minder dan verwacht. De Duitse industrie toont een licht herstel. De afgenomen kans op een no-deal brexit en de positieve ontwikkelingen rond het handelsconflict zijn positief voor het investeringsklimaat. De ECB wil naast het eigen stimuleringspakket graag zien dat landen van de Eurozone meer gaan investeren. Binnen ontwikkelde markten hebben we een lichte voorkeur voor Europa en Japan.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific

Japanse aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd. De verwachte negatieve gevolgen van de recente btw-verhoging vielen mee voor de Japanse economie. De Bank of Japan is bereid verder te stimuleren als dat nodig is. Binnen ontwikkelde markten hebben we een lichte voorkeur voor Japan en Europa.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten

Centrale bank van China is nog terughoudend met nieuwe stimulerende maatregelen. Bij een vergrijzende- en een meer door consumenten gedreven economie hoort een langzamer groeitempo. Maar de kans op een handelsakkoord met de VS lijkt nabij. In combinatie met de afnemende angst voor een mondiale recessie en de aantrekkelijke waardering van aandelen, geven we toch een accent aan deze categorie.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties

De categorie obligaties geven we een minder dan gemiddelde positie. Het gewijzigde rentebeleid van centrale banken en de toegenomen beweeglijkheid op de financiële markten zorgen ervoor dat staatsobligaties nog een positief rendement kunnen opleveren ondanks de zeer lage rente. Ze blijven als ‘traditionele vluchthaven’ fungeren in onzekere tijden. Het gewicht van staatsleningen is gemiddeld. De positie van bedrijfsobligaties is gemiddeld vanwege het nieuwe opkoopprogramma van de ECB. De positie in high yield-obligaties blijft onder het gemiddelde. De risico-opslag en daarmee de rentevergoeding is laag en bij iets mindere economische ontwikkelingen is deze categorie kwetsbaar.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector


Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten