Mei 2021

Market Update

  • Positief sentiment voor risicodragende beleggingen houdt aan
  • Opgelopen renteverschil VS en Europa neemt weer af
  • Geen wijzigingen: aandelen blijven neutraal, obligaties blijven onderwogen

Aandelen wereldwijd: blijven op gemiddeld gewicht

De afgelopen twaalf maanden hebben aandelenbeleggers de positieve beurseffecten van alle maatregelen vanuit centrale banken en overheden ervaren. Hoewel de verwachtingen voor bedrijfswinsten voor dit jaar naar boven worden bijgesteld, zien we de kracht van de opwaartse beursbeweging afnemen. De oplopende inflatie en de verstoringen in de productieketen hebben de aandacht van beleggers.

Aandelen wereldwijd stegen (in euro’s) met 4,1% in april. Die stijging vond plaats over de breedte van de regio’s en de sectoren. Alleen landen die nog extra maatregelen moesten nemen ivm Covid-19 - zoals India, Japan en Italië – lieten beperkte verliezen zien. In april presteerden grondstoffen het sterkst van alle categorieën met een stijging van bijna 6%.

Het economische herstel dat zich afgelopen kwartaal heeft aangediend zal in onze visie de komende maanden aanhouden. Wij verwachten dat de draai van relatief dure techaandelen naar ondergewaardeerde waardeaandelen door zal zetten. Binnen aandelen blijven we om die reden bij een overwogen positie voor Europa en Japan. Voor opkomende markten handhaven wij het neutrale gewicht. Amerikaanse aandelen blijven op een minder dan gemiddeld gewicht. Voor aandelen als geheel gaan we terug naar een gemiddeld gewicht.


Ontdek fondsen uit deze regio

Noord-Amerika: minder dan gemiddeld gewicht

Het herstel van de Amerikaanse economie is nog steeds krachtig. De centrale bank houd vast aan het huidige beleid van ondersteunende maatregelen. Zij willen eerst de arbeidsmarkt verder zien verbeteren en accepteren daarbij voorlopig een hogere inflatie. Het succesvolle vaccinatieprogramma versnelt de heropening van de economie en verbetert het ondernemersvertrouwen. De investeringsplannen vanuit de regering helpen daarbij. Een verder stijgende rente maakt de hoog gewaardeerde Amerikaanse (tech)aandelen kwetsbaar. Daarbij kunnen de belastingplannen van Biden de netto winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven drukken. Daarom handhaven we voor Amerikaanse aandelen een minder dan gemiddeld gewicht.

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa: bovengemiddeld gewicht

Hoewel veel landen nog last hebben van de derde golf van het virus, zijn sommige landen al aan het versoepelen. Griekenland en Spanje beginnen alweer toeristen toe te laten. Doordat het zicht op heropening van economische activiteiten toeneemt, verbetert het producentenvertrouwen in de dienstensector. De export verbetert door toenemende wereldwijde vraag. En Europese financiële instellingen profiteren van de oplopende rente. Het economisch herstel kan verder versnellen als lockdowns worden opgeheven. Wij houden het gewicht voor Europese aandelen daarom iets boven het gemiddelde.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific: bovengemiddeld gewicht

De Japanse beurs deed in april een klein stapje terug met -1,3%. Zoals verwacht waren er geen wijzigingen in het beleid van de centrale bank van Japan (BOJ). Toch lijkt de BOJ minder ondersteunend te worden nu de economie aan kracht blijft winnen en de inflatie gematigd blijft. Het aantal Covid-19 besmettingen nam wel weer toe. De vaccinatiegraad is in Japan veel lager dan in andere ontwikkelde markten. De export naar de VS en Europa moet nog op gang komen. Vanwege de relatief aantrekkelijke waardering van Japanse aandelen en de hoge samenhang met aantrekkende globale economische groei, handhaven we een meer dan gemiddeld gewicht voor deze regio.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten: gemiddeld gewicht

In april bleven opkomende markten ondanks een stijging van 1,6% opnieuw achter bij wereldwijde aandelen. Deels verklaard door de hoge besmettingscijfers in India en Brazilië en dat China de te sterke ontwikkeling van delen in de eigen economie zou willen afremmen. Problemen in de keten van productie zorgen voor een tekort aan chips, zeecontainers en hogere vrachtkosten. Het vormt een uitdaging voor de overheid om de groei te ondersteunen en tegelijkertijd de oververhitte sectoren te ontzien. Een verdere voortzetting van de economische groei en bedrijfswinsten wordt voor deze regio verwacht als de wereldhandel later dit jaar verder aantrekt. Wij handhaven het gemiddelde gewicht voor deze regio.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties: minder dan gemiddeld gewicht

Een interessante ontwikkeling voor obligatiebeleggers in april; een dalende rente in de VS en een oplopende in Europa. Uiteindelijk stegen hierdoor de koersen van bedrijfsobligaties met hoge kredietwaardigheid (credits) met 0,7%. Wereldwijde staatsobligaties stegen een fractie met 0,1% en de risicovollere high yield-obligaties wonnen 1,4%. Wij sluiten niet uit dat de rente op staatsobligaties op termijn verder oploopt op basis van de verbeterde economische vooruitzichten. De inflatieverwachting kruipt ook langzaam maar zeker omhoog. De Amerikaanse centrale bank vindt het nog niet nodig in te grijpen.

Voor obligaties als geheel handhaven we een minder dan gemiddeld gewicht. Daarbinnen blijft het gewicht van staatsleningen onder het gemiddelde. De positie voor hoogwaardige bedrijfsobligaties (credits) blijft ook onder het gemiddelde. Door de forse daling van de renteopslagen (spreads) op bedrijfsobligaties, alsmede de hoge gevoeligheid voor een oplopende rente, zijn de vooruitzichten voor deze beleggingscategorie minder uitbundig geworden. High Yield blijft op een gemiddeld gewicht. Deze categorie is minder gevoelig voor een oplopende rente en kan blijven renderen als de economische ontwikkelingen op termijn verder herstellen.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten