November 2020

Market Update

  • Verkiezingswinst Joe Biden en vaccin nieuwe impuls voor aandelenmarkt
  • Tijd dringt voor akkoord over Brexit
  • Aandelen naar licht overwogen en obligaties naar neutraal

Aandelen Wereldwijd

In oktober zette de daling van het beurssentiment door. Beleggers bleven bezorgd over de nadelige economische effecten van nieuwe lockdowns in verschillende regio’s. Daardoor zakte de MSCI Wereldindex voor aandelen vorige maand met 3,1%. Daarnaast werd er in de Amerikaanse politiek maar geen akkoord bereikt over een nieuw pakket aan steunmaatregelen en leek president Trump in de aanloop naar de verkiezingen wat achterstand op uitdager Biden goed te maken. Verder werden diverse cijfers over economische activiteiten slechter.

Inmiddels wordt Joe Biden in de VS gezien als de winnaar van de presidentsverkiezingen. Hoewel de Republikeinen nog proberen de verkiezingsuitslag juridisch te betwisten, gaat men er vanuit dat Biden op 20 januari 2021 officieel als 46e president de macht overneemt. De aankondiging van een werkzaam vaccin voedt de hoop dat een oplossing voor de Covid-19 crisis nabij is. Meer bewegingsvrijheid maakt dan een duurzaam economisch herstel zonder steunmaatregelen mogelijk. Daarmee kan de economie terugkeren naar een nieuw normaal. Hierdoor kunnen enkele onzekere factoren afnemen en brengen we de positie voor aandelen naar licht overwogen, zonder regiovoorkeur.

Ontdek fondsen uit deze regio

Noord-Amerika

De verkiezingswinst van democraat Biden werd zoals verwacht juridisch betwist door president Trump. Het lijkt erop dat de Republikeinen de meerderheid in de Senaat behouden. Dat maakt het voor Bidens regering straks lastiger om grote veranderingen door te voeren. Dit zal ook invloed hebben op de hoogte van het nieuwe steunpakket voor de economie. Het aangekondigde vaccin zal de meest positieve bijdrage gaan leveren aan het economische herstel. Wij verhogen het gewicht voor de VS daarom naar neutraal.

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa

De voortgaande opleving van Covid-19 besmettingen in enkele landen zorgt voor steeds meer maatregelen die het economisch herstel en de oplopende werkloosheid niet ten goede komen. Dat gaat uiteindelijk ook de consumentenbestedingen beïnvloeden. Er is nog altijd geen akkoord in de stroef verlopende brexitonderhandelingen over de details die op 1 januari 2021 van kracht moeten worden. We handhaven het neutrale gewicht voor Europese aandelen.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific

Op de Japanse beurs zette het positieve koersbeeld door en bereikte de index het hoogste niveau sinds 1991. De nieuwe Japanse Premier Suga zal naar verwachting op korte termijn geen wijziging in het stimulerende beleid doorvoeren. De industriële productie in Japan herstelt verder, mede door de economische verbeteringen elders. Ondanks de aantrekkelijke waardering van Japanse aandelen en het verbeterde koersbeeld blijven we bij een neutraal gewicht voor deze regio.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten

Opkomende markten realiseerden in oktober een stijging van 1,5% en presteerden daarmee beter dan ontwikkelde markten. Vooral de sterke performance van de Chinese markt droeg daaraan bij. De economie van China blijft zich goed herstellen. De zwakkere en ruim beschikbare dollar is gunstig voor investeringen en de verdere groei van de opkomende markten. En ook wordt een gunstiger handelsklimaat verwacht met Biden als president in de VS. Vanwege de aantrekkelijke waardering, de verbetering van de grondstofprijzen en het vooruitzicht op een aantrekkende wereldhandel handhaven we de neutrale weging.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties

De risicovollere high yield-obligaties wisten vorige maand 0,3% te stijgen. Bedrijfsobligaties met hoge kredietwaardigheid (credits) behaalden ook een positief resultaat. Wereldwijde staatsobligaties lieten een kleine daling zien van 0,3%. De beweeglijkheid van staatsobligaties is zeer laag door het opkoopbeleid van centrale banken en het opwaarts potentieel is beperkt door de lage rentes. Wij sluiten niet uit dat de rente op staatsobligaties, ondanks het zeer stimulerende beleid, op termijn verder stijgt. Ook omdat de inflatieverwachtingen langzaam maar zeker omhoog kruipen, iets dat centrale banken graag zien.

Voor obligaties als geheel gaan we daarom terug naar een neutrale positie. Daarbinnen blijft het gewicht van staatsleningen onder het gemiddelde. De positie voor hoogwaardige bedrijfsobligaties (credits) blijft hoger dan gemiddeld. Door de forse daling van de renteopslagen (spreads) op bedrijfsobligaties, zijn de vooruitzichten voor deze beleggingscategorie weliswaar minder uitbundig geworden. Toch geven we ze een lichte voorkeur t.o.v. staatsobligaties. High Yield gaat terug naar een gemiddeld gewicht. Deze categorie kan blijven renderen als de economische ontwikkelingen op termijn herstellen.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten