September 2020

Market Update

  • Blijven beleggers positief, of volgt bezinning?
  • Amerikaanse verkiezingen belangrijk voor beurssentiment
  • Aandelen en obligaties naar neutraal.

Aandelen Wereldwijd

Het sentiment van beleggers was bijzonder goed en dit vertaalde zich in augustus in hogere aandelenkoersen. In de VS werden weer nieuwe indexrecords bereikt. De MSCI Wereldindex voor aandelen in lokale valuta steeg ruim 6% in augustus.

De kans op verdere lockdowns neemt af omdat Covid-19 beter onder controle komt. Ook het meer testen, de verbeterde behandeling en informatie over locatie helpen daarbij. Het herstel van de wereldeconomie, op sommige vlakken zelfs V-vormig, zette door. Samen met het eveneens aantrekkende sentiment onder beleggers resulteerde dit in de beste augustusmaand sinds 1986. Toch zijn er tekenen van het fragiele karakter van het herstel. Een goed voorbeeld is het Amerikaanse consumentenvertrouwen; dat zakte tot het laagste niveau in zes jaar. Waar de consumentenbestedingen op peil worden gehouden door overheidsbijdragen, blijft de hoge werkloosheid een punt van zorg. De noodzaak van verdere overheidssteun blijft dus sterk aanwezig. De Europese economie verbeterde in augustus maar de oplopende werkloosheid is ook hier een onzekere factor.

We verwachten dat het positieve beurssentiment nog kan aanhouden. De redenen hiervoor zijn een verder economisch herstel en een grote hoeveelheid steun van overheden en centrale banken. Daarnaast het verdere indammen van het Covid-19-virus en het toenemende vooruitzicht op een vaccin. Meer dan andere beleggingscategorieën hebben aandelenmarkten het vermogen goed nieuws tot (soms onredelijk) ver in de toekomst te verdisconteren. Als gevolg hiervan zien we bijvoorbeeld dat beleggers zich steeds meer concentreren in het segment technologie. Enige voorzichtigheid blijft het devies. Het gewicht voor aandelen brengen we naar neutraal, zonder regiovoorkeur.

Ontdek fondsen uit deze regio

Noord-Amerika

De Amerikaanse verkiezingen kunnen tot meer koersbeweeglijkheid leiden, zeker nu Trump aan het terugkomen is in de polls. Minder Covid-19 besmettingen en het passeren van een nieuw fiscaal stimuleringspakket kunnen Trumps kansen vergroten. De centrale bank (Fed) heeft een duidelijk signaal afgegeven dat het de rente voorlopig laag zal houden en geen bezwaar heeft tegen een gemiddelde inflatie van 2% over een langere periode. De hoge werkloosheid is slecht voor het consumentenvertrouwen en ook de politieke spanning met China blijft een punt van aandacht. Amerikaanse aandelen zijn weliswaar duur maar in verhouding tot andere regio’s willen we voor de VS toch een gemiddeld gewicht aanhouden, gezien het sterke koersbeeld van de groeisectoren zoals technologie.

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa

De opleving van Covid-19 besmettingen in enkele landen werd gevolgd door meer gerichte lokale maatregelen die hopelijk afdoende zijn. De Europese Centrale Bank heeft duidelijk gemaakt dat ze vasthouden aan het stimulerende beleid tot juli 2021. Het herstel van de Europese economie zet door maar minder krachtig. De sterker geworden euro heeft hierop nog geen nadelig effect. De stroeve brexitonderhandelingen worden deze maand hervat. We handhaven het neutrale gewicht voor Europese aandelen.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific

De Japanse Premier Abe is om gezondheidsredenen afgetreden. Gezien de staat van de economie verwachten wij dat zijn beoogde opvolger Suga op korte termijn geen wijziging in het stimulerende beleid zal doorvoeren. De industriële productie in Japan herstelt verder, mede door de economische verbeteringen elders. Ondanks de aantrekkelijke waardering van Japanse aandelen en het verbeterde koersbeeld blijven we bij een gemiddeld gewicht voor deze regio.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten

Nog steeds zijn er grote onderlinge verschillen bij de opkomende landen. India en Brazilië kampen nog met enorme Covid-19 besmettingen en economische stimulering is hier beperkter dan in ontwikkelde markten. De economie van China blijft zich goed herstellen. Door de verzwakte dollar kunnen opkomende markten nog verder groeien. Vanwege de aantrekkelijke waardering, de verbetering van de grondstofprijzen en het vooruitzicht op renteverlagingen handhaven we de neutrale weging.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties

De risicovollere high yield-obligaties stegen ruim 1% vorige maand. Bedrijfsobligaties met hoge kredietwaardigheid en staatsobligaties lieten kleine minnen zien, mede doordat de rente voorzichtig steeg als gevolg van het aanhoudende economische herstel. Door de forse daling van de renteopslagen (spreads) op bedrijfsobligaties, zijn de vooruitzichten voor deze beleggingscategorie minder uitbundig geworden. Obligatiebeleggers hebben volgens ons al veel goed nieuws ingeprijsd. Ten opzichte van een paar maanden geleden zijn obligaties nu ook gevoeliger voor een algemene stijging van de rente. Wij sluiten niet uit dat de rente op staatsobligaties, ondanks het zeer stimulerende beleid, een beetje stijgt. Ook omdat de inflatieverwachtingen langzaam maar zeker omhoog kruipen, iets dat centrale banken graag zien.

Voor obligaties gaan we daarom terug naar een gemiddelde positie. Het gewicht van staatsleningen blijft onder het gemiddelde. De positie voor hoogwaardige bedrijfsobligaties (credits) brengen we terug naar gemiddeld. High Yield blijft op een hoger dan gemiddeld gewicht. Deze categorie kan blijven renderen als de economische ontwikkelingen op termijn herstellen en centrale banken risicovolle bedrijfsobligaties blijven opkopen.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten