Januari 2020

Market Update

  • Stemming van beleggers gesterkt door handelsakkoord en brexit
  • Nieuw geopolitiek risico door gespannen relatie Iran en de VS
  • Beleid centrale banken nog steeds ondersteunend
  • Onze visie: gewicht in aandelen weer opgehoogd, obligaties blijven onder het gemiddelde

Aandelen

Ondanks toenemende geopolitieke spanning en de terugval bij de verwerkende industrie, sloten wereldwijde aandelen 2019 af rond recordniveaus. Redenen voor het aanhoudend optimisme bij beleggers zijn o.a de aanstaande ondertekening van het handelsakkoord tussen de VS en China en de positieve ontwikkeling rond brexit. De centrale banken van de VS, EU en China zetten voorlopig hun rentebeleid voort waardoor we nog steeds uitgaan van een verlenging van de economische cyclus. Wij verhogen onder deze omstandigheden het accent in aandelen van ontwikkelde markten ten laste van spaargeld. Binnen ontwikkelde markten hebben we een voorkeur voor Europa en Japan. Wil je je portefeuille uitbreiden met wereldwijd gespreide aandelenfondsen?

Noord-Amerika

De ondertekening van het handelsakkoord met China verhoogt de kans op herstel van de verwerkende industrie. Een mogelijke uitbreiding van het handelsconflict met Europa zal echter ongunstig zijn. De groei van de Amerikaanse dienstensector toont wel herstel maar een verbetering van bedrijfswinsten wordt pas later in 2020 verwacht. De centrale bank (Fed) blijft de markt stimuleren om de inflatie aan te wakkeren. Wij verlagen de positie voor de VS naar lager dan gemiddeld vanwege de relatief hoge waardering en lagere groeiverwachting t.o.v. de andere regio’s

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa

De industrie laat een licht herstel zien maar de economische groei in de eurozone is nog steeds onder het gemiddelde. De consumentenuitgaven kunnen op peil blijven door stijgende lonen, hogere huizenprijzen en verbeterde financiële buffers. Brexit begint eind januari formeel maar het VK moet voor eind 2020 nog wel een handelsakkoord met de EU afsluiten. Vanuit de ECB wordt voorlopig geen grote verandering van de lage rentepolitiek verwacht. Binnen ontwikkelde markten hebben we een voorkeur voor Europa en Japan.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific

Japanse aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd ten opzichte van andere markten. Japanse bedrijven tonen hogere investeringsbereidheid. De economie moet gaan profiteren van een omvangrijk stimuleringspakket voor o.a. infrastructuur en technologische innovatie. Het consumentenvertrouwen stabiliseert. Binnen ontwikkelde markten hebben wij een voorkeur voor Japan en Europa.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten

Het herstel van de Chinese economie oogt nog broos. Lichtpuntje is een bescheiden groei van de industriële sector en het handelsakkoord met de VS. De centrale bank van China heeft inmiddels maatregelen genomen om de economische groei te stimuleren. Onder deze omstandigheden handhaven we de neutrale positie.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties

De categorie obligaties geven we een minder dan gemiddelde positie. De lage rentepolitiek van centrale banken en de toegenomen beweeglijkheid op de financiële markten zorgen ervoor dat staatsobligaties nog een positief rendement kunnen opleveren ondanks de zeer lage rente. Ze blijven als ‘traditionele vluchthaven’ fungeren in onzekere tijden. Het gewicht van staatsleningen is gemiddeld. De positie van bedrijfsobligaties is gemiddeld vanwege het opkoopprogramma van de ECB. De positie in high yield-obligaties blijft onder het gemiddelde. De risico-opslag en daarmee de rentevergoeding is laag en bij iets mindere economische ontwikkelingen is deze categorie kwetsbaar.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector


Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten