Maart 2020

Market Update

  • Wereldwijde verspreiding coronavirus zorgt voor onrust en neerwaartse bijstelling economische groei
  • Centrale banken nemen extra stimulerende maatregelen
  • Onze visie: Aandelen naar een lichte overweging, obligaties blijven onder het gemiddelde

Aandelen Wereldwijd

Het coronavirus heeft in China al gepiekt. Er is nog veel onduidelijkheid over de invloed hiervan op de wereldeconomie. Wij denken dat de groei van de wereldeconomie afzwakt maar niet stopt. De komende periode zullen de financiële markten extra beweeglijk blijven. Dat komt door onzekerheid aan de ene kant en extra stimulerende maatregelen van de centrale banken en overheden aan de andere kant. De weging van aandelen is iets omhoog gegaan naar licht overwogen. We zijn positiever over ontwikkelde markten zonder regiovoorkeur. Voor opkomende markten handhaven we de neutrale positie.

Ontdek fondsen uit deze regio

Noord-Amerika

De economische cijfers over februari waren nog goed. Voor een deel was dat het resultaat van fase 1 van het handelsakkoord met China. In maart zal duidelijker worden welke onderdelen van de economie negatief beïnvloed zijn door het virus. In toenemende mate zal de aandacht ook uitgaan naar de naderende verkiezingen. Voor het Amerikaanse bedrijfsleven is het belangrijk wie de uiteindelijke kandidaten worden. De centrale bank (Fed) verraste beleggers met een uitzonderlijke, tussentijdse renteverlaging. Beleggers houden al rekening met verdere renteverlagingen. Het is twijfelachtig of deze even fors zullen zijn als de tussentijdse verlaging. Wij houden het gewicht voor de VS op neutraal.

Ontdek fondsen uit deze regio

Europa

De economische groeicijfers toonden enig herstel voordat het coronavirus Europa en vooral Italië bereikte. De ECB werkt aan gerichte maatregelen om de gevolgen van het virus voor het bedrijfsleven op te vangen. De onderhandelingen met het VK over een nieuw handelsakkoord gaan op de achtergrond door. We handhaven een gemiddeld gewicht voor Europese aandelen in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Ontdek fondsen uit deze regio

Azië Pacific

De aandacht gaat nu uit naar de mogelijke economische gevolgen van het coronavirus op de regio. De Japanse premier Abe is bereid extra stimulerende maatregelen te nemen. Enerzijds door de mogelijke gevolgen van het virus en anderzijds vanwege het negatieve economische effect door de eind vorig jaar ingevoerde btw-verhoging. Door de aantrekkelijke waardering van Japanse aandelen handhaven we een neutrale positie voor deze regio.

Ontdek fondsen uit deze regio

Opkomende markten

De Chinese beurs was een van de weinige beurzen die februari positief afsloot. Het aantal nieuwe besmettingen door het coronavirus neemt af in China, er is bereidheid om extra stimulerende maatregelen te nemen om de economische terugval op te vangen en langzaam maar zeker komen de economische activiteiten weer op gang in de tweede economie van de wereld. We houden het gewicht voor opkomende markten op neutraal.

Ontdek fondsen uit deze regio

Obligaties

De categorie obligaties geven we nog steeds een minder dan gemiddelde positie. Centrale banken houden de rente (zeer) laag en de beweeglijkheid op de financiële markten is toegenomen. Daardoor kunnen staatsobligaties nog een positief rendement opleveren. Ze blijven als ‘traditionele vluchthaven’ fungeren in onzekere tijden. Het gewicht van staatsleningen is gemiddeld. Dat geldt ook voor kredietwaardige bedrijfsobligaties, vanwege het opkoopprogramma van de ECB. High yield-obligaties blijven onder het gemiddelde. De risico-opslag, en daarmee de rentevergoeding, is nog steeds laag en bij iets mindere economische ontwikkelingen is deze categorie kwetsbaar.

Ontdek onze obligatiefondsen

Zelf vergelijken met de fondsselector

Ben je op zoek naar bepaalde eigenschappen in een beleggingsfonds? Gebruik de Fondsselector om uit het grote fondsaanbod een kleine, overzichtelijke selectie te filteren en kies díe fondsen waarin jij wilt beleggen.
Ga naar de fondsselector

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten