Risicobeperking en rendement

Als je begint met beleggen, welk rendement kan je dan verwachten? En weet je hoe je de risico’s die horen bij beleggen kan beperken? Wij vertellen je meer over de verhouding tussen rendement en risico’s, en hoe je aan risicobeperking kan doen.

Bekijk de video over risicobeperking en rendement.

Verwachte rendement

Het verwachte rendement hangt af van de categorie waarin je belegt: aandelen (een bewijs van deelname in een bedrijf) of obligaties (leningen op de beurs). In beide gevallen geldt dat het verwachte rendement is gebaseerd op een beleggingsperiode van 10 tot 15 jaar, en is gebaseerd op historische gegevens. Omdat niemand de beurs helemaal kan voorspellen kunnen de werkelijke rendementen afwijken, zeker op de korte termijn.

Hoger rendement? Hogere risico’s!

Aandelen bieden je normaal gesproken uitzicht op een hoger rendement. Daar staat tegenover dat aandelen over de hele linie meestal risicovoller zijn dan obligaties. In het algemeen geldt: hoe meer risico je bereid bent te nemen, hoe hoger je rendement kan zijn.

Risicobeperking

Je kan de risico’s van beleggen beperken door je beleggingen goed te spreiden. Over verschillende soorten beleggingen bijvoorbeeld. En/of over meerdere landen en sectoren. Fondsbeleggen maakt dat heel eenvoudig. Bij fondsbeleggen zorgen de fondsmanagers voor een goede spreiding van je beleggingen, en daar hoef je zelf dus niets voor te doen. 

Wil je meer weten over het spreiden van beleggingen? Bekijk dan de video ‘Spreiden, spreiden, spreiden’.

Een andere manier om risico’s te beperken is door bij beleggen naar de lange termijn te kijken, en goed na te denken over hoe lang je van plan bent om te gaan beleggen. Want over het algemeen geldt: hoe langer je je geld kan missen, hoe meer risico je kan nemen. Je hebt immers langer de tijd om eventuele tegenvallers weer recht te trekken. Je kan dan ook in het begin meer risico nemen om een hoog rendement te behalen, en dit na verloop van tijd weer afbouwen om je behaalde rendement te beschermen. Zo spreid je ook de risico’s.

Welke manier van beleggen sluit aan bij jouw wensen?

Je rendement hangt dus af van waarin je belegt, van de spreiding die je aanbrengt en van de lengte van de periode waarin je wil beleggen. Kan je je geld lang missen? En ben je bereid risico’s te nemen? Dan behaal je doorgaans meer rendement met aandelen dan met obligaties. Maar bedenk wel: er bestaat bij beleggen geen zekerheid. Zorg er in ieder geval voor dat je je beleggingen goed spreid, bijvoorbeeld door te kiezen voor fondsbeleggen.

Bij Robeco bieden we verschillende beleggingsvormen op het gebied van fondsbeleggen. Je kan een Robeco Fondsenrekening openen en zelf de fondsen selecteren waarin je wil beleggen. Of je kan kiezen voor Robeco ONE of Robeco LIFE: beleggingsvormen waarbij jij het gewenste risico en/of de looptijd bepaalt, en onze fondsmanagers de rest doen.

Welke variant je ook kiest: beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. Je kan altijd (een deel van) je inleg verliezen.

Wil je de verhoudingen tussen risico’s en rendement nog eens rustig uitgelegd krijgen? Bekijk dan de video ‘Risicobeperking en rendement’.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten