
De basisregels om veilig te kunnen beleggen
Denk je erover om te gaan beginnen met beleggen? Lees dan eerst onderstaande basisregels bij beleggen. Zo weet je waar je aan toe bent als je gaat beleggen.
Basisregel 1: hou naast een buffer spaargeld ook vrij besteedbaar inkomen over
Je kan alleen gaan beleggen als je daarnaast een buffer aan spaargeld overhoudt. Die buffer gebruik je dan onder andere voor onverwachte uitgaven, zoals het vervangen van een kapotte wasmachine of c.v.-ketel of een reparatie aan je huis. Beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt.
Basisregel 2: bepaal je doel
Beleggen mag nooit een doel op zich zijn. Het is juist een middel om bepaalde doelen te bereiken. Het is belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over jouw doel: de bestemming van je geld. Dit bepaalt namelijk voor een belangrijk deel hoe je belegt en waarin. Als je wilt beleggen om over 3 tot 5 jaar een nieuwe auto te kopen, dan hoort daar een andere tactiek bij dan wanneer je bijvoorbeeld eerder wilt stoppen met werken.
Mogelijke doelen zijn:
- De studie van je kind(eren) betalen
- Eerder met pensioen gaan
- Het pensioen aanvullen
- Een hypotheek aflossen
- Een nieuwe auto kopen
Maar je doel mag ook minder concreet zijn. Veel mensen willen met hun beleggingen gewoon een vermogen opbouwen waar ze later op terug kunnen vallen. Een handige regel is: spaar voor een concreet doel binnen 3 jaar en beleg voor een doel op de langere termijn.
Basisregel 3: bepaal je termijn
Aan je doel is ook een bepaalde termijn verbonden. Hoe langer je je geld kan missen, hoe groter de kans is dat je een aantrekkelijk rendement haalt. Algemeen gesteld is sparen voor de korte termijn en beleggen voor de langere termijn. Denk ook maar eens aan je spaargeld. Als je het bijvoorbeeld 3 jaar vast zet op een deposito dan krijg je normaal gesproken meer rente dan op een spaarrekening waar het geld niet of minder lang vaststaat. Zo werkt het ook met beleggen. Hoe langer je je geld belegt, hoe groter de kans is op een mooi rendement. Het risico is echter altijd aanwezig dat je belegging minder rendement oplevert dan verwacht. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen.
Basisregel 4: bepaal je gewenste risico
Voor welke termijn je ook belegt, je moet altijd oog blijven houden voor de risico’s. Wil je meer rendement? Dan betekent dat doorgaans meer risico. Zorg altijd dat je hier bewust van bent.
Een manier om risico’s te beperken als je gaat beleggen is een goede spreiding. Gaat er in de ene belegging iets fout? Dan kan dat met een andere belegging gecompenseerd worden. Beleg je over een langere periode? Dan kan dat ook de risico’s op de langere termijn temperen.
Welke manier van beleggen sluit aan bij jouw wensen?
Door de bovenstaande basisregels bij beleggen op jouw situatie toe te passen, ontdek je vanzelf welke manier van beleggen het beste aansluit op jouw wensen. En bij Robeco bieden wij beleggingsvormen die daar weer bij aansluiten.
Wil je bijvoorbeeld beleggen om de studie van je kind(eren) te betalen of een nieuwe auto te kopen, en bepaal je daarbij liever zelf het risico? Dan is Robeco ONE een beleggingsvorm voor jou. Beleg je liever zodat je tijdens je pensioen een extra spaarpotje hebt? Dan kan je voor Robeco LIFE kiezen. Dan bouwen wij de risico’s geleidelijk voor je af. Wil je overal controle over hebben en zelf een portefeuille samenstellen? Dan kan je kiezen voor Robeco PLUS en zelf met fondsbeleggen starten.
Welke variant je ook kiest: beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. Je kan altijd (een deel van) je inleg verliezen.