Gebruik de vuistregels om succesvol te beleggen

Hoe succesvol je bent met beleggen hangt af van allerlei factoren zoals beursontwikkeling, tijd, geld en discipline. Wij hebben een aantal vuistregels voor succesvol beleggen voor je op een rijtje gezet.

Vuistregel 1: hoe langer je je geld kan missen, hoe groter de kans op een mooi kapitaal

Als je gaat beleggen om vermogen te laten groeien dan is het belangrijk dat je dit doet met geld dat je niet direct nodig hebt. Hoe langer je het geld kan missen, hoe groter de kans is dat je een aantrekkelijk rendement haalt. Het duurt immers even voordat je een mooi kapitaal hebt opgebouwd. Daar komt bij dat dankzij het effect van rendement op rendement de waarde van een belegging later sneller oploopt dan aan het begin.

Voorbeeld
Dit kunnen we uitleggen met behulp van onze Geldmeter. Stel je legt iedere maand 100 euro in. Na 10 jaar en een verwacht rendement van 5% is je totale inleg van 12.000 euro gestegen tot 15.436 euro. Je totale rendement bedraagt dan 3.436 euro, oftewel bijna 29% op je inleg.

Kiezen we voor 20 jaar in plaats van 10 jaar dan zien we dat de waarde van je belegging in de latere jaren sneller oploopt. Bij een verwacht rendement van 5% is je totale inleg van 24.000 euro na 20 jaar namelijk gestegen tot 40.580 euro. Je totale rendement bedraagt dan dus 16.580 euro, oftewel 69% ten opzichte van je inleg.

Vuistregel 2: beleg nooit met geleend geld

Heb je geen groot vermogen beschikbaar om te gaan beleggen? Ga dit dan niet lenen, maar kies er bijvoorbeeld voor om periodiek in te leggen. Door maandelijks een klein bedrag opzij te zetten, kun je na verloop van tijd ook een mooi kapitaal opbouwen. Beleggen met geleend geld raden we sterk af omdat het onnodig veel risico’s met zich meebrengt. Het risico is aanwezig dat je aan het einde van de leen periode met een restschuld overblijft.

Vuistregel 3: laat je niet leiden door emoties

Naast tijd en geld is bij beleggen ook discipline van belang. Beleggers verliezen nogal eens geld door op gevoel te handelen. Maar emoties zijn slechte raadgevers en leiden vaak tot verkeerde keuzes. Beleggers die huiverig zijn voor risico verkopen soms tegen te lage koersen, en bij euforie kopen ze vaak tegen te hoge koersen. Dat is zonde. En daarom is het zo belangrijk dat je je bij beleggen niet laat leiden door emoties. Kies voor een strategie die aansluit op jouw wensen, bijvoorbeeld een vaste inleg per maand, en hou daarna vast aan die strategie. Ook in slechtere beurstijden.

Vuistregel 4: laat je goed informeren

Als je nog niet zo thuis bent in beleggen dan zijn er genoeg mogelijkheden om er meer over te weten te komen. Op onze website vind je veel handige informatie. Je kan natuurlijk ook bij je bank of financiële adviseur terecht.

Ben je van plan om een eigen beleggingsportefeuille samen te stellen? Dan raden wij je aan om het financiële nieuws en het nieuws rondom je beleggingen serieus te volgen. Is je interesse niet zo groot of kan je er simpelweg niet zoveel tijd in steken? Dan raden wij je aan om het samenstellen en beheren van een beleggingsportefeuille over te laten aan de experts en het beleggen uit te besteden.

Lees meer over deze keuze op de pagina Zelf beleggen of uitbesteden

Vuistregel 5: stap op het juiste moment in

Het juiste moment kiezen om te beginnen met beleggen (in te stappen) blijft lastig. Dit is een kwestie van timing. Wil je wel graag beginnen met beleggen, maar twijfel je over de timing? Dan kan je het instaprisico verkleinen door een vast bedrag periodiek in te leggen. Door bijvoorbeeld maandelijks in te leggen verklein je het risico dat je met een groot bedrag op een ongunstig moment instapt.

Vuistregel 6: spreid de risico’s

Let altijd scherp op de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Wil je meer rendement? Dan betekent dat meestal meer risico. Een manier om risico te verminderen is spreiding. Een goede spreiding van je beleggingen is erg belangrijk. Gaat er in de ene belegging iets fout? Dan kan een andere belegging dat misschien compenseren. Door te spreiden over diverse beleggingscategorieën (aandelen, obligaties en vastgoed) neemt het risico ook vaak af.

Lees meer over de risico’s van beleggen op de pagina Risico’s

Welke manier van beleggen sluit aan bij jouw wensen?

Met de bovenstaande vuistregels voor succes helpen wij je om geen beginnersfouten te maken en de kans op goede beleggingsresultaten te vergroten. Het enige wat je nog moet doen is kiezen welke manier van beleggen het beste aansluit op jouw wensen. Bij Robeco bieden wij beleggingsvormen die daar weer bij passen.

Wil je bijvoorbeeld beleggen om de studie van je kind(eren) te betalen of een nieuwe auto te kopen, en bepaal je daarbij liever zelf het risico? Dan is Robeco ONE een beleggingsvorm voor jou. Beleg je liever zodat je tijdens je pensioen een extra spaarpotje hebt? Dan kan je voor Robeco LIFE kiezen. Dan bouwen wij de risico’s geleidelijk voor je af. Wil je overal controle over hebben en zelf een portefeuille samenstellen? Dan kan je kiezen voor de Robeco PLUS en zelf met fondsbeleggen starten.

Welke variant je ook kiest: beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. Je kan altijd (een deel van) je inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten