Zelf beleggen of uitbesteden?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen: je kan zelf beleggen of je kan het beleggen uitbesteden aan deskundigen. Beide varianten hebben voordelen, nadelen en zaken waar je op moet letten. Het is belangrijk dat je de manier kiest die het beste aansluit op jouw wensen.

Zelf beleggen

Zelf beleggen heeft de afgelopen jaren nogal wat veranderingen ondergaan. De opkomst van het internet heeft ertoe geleid dat je gemakkelijk en snel informatie over beleggen kan verzamelen. Aan de hand van rekenmodellen en andere online hulpmiddelen (tools) kan je zelf een beleggingsplan maken of een portefeuille samenstellen. En ook het aankopen van beleggingen kan je nu volledig zelfstandig online doen. Daarnaast is zelf beleggen vaak goedkoper, bijvoorbeeld omdat je geen advies- of transactiekosten betaalt.

Daar staat tegenover dat zelf (online) beleggen tijd kost, en ook de nodige belangstelling voor beleggen vraagt. En als je er serieus mee aan de slag wil gaan heb je ook financiële kennis en ervaring nodig.

Voordelen:

  • Gemak
  • Snelheid
  • Goedkoper
Nadelen:
  • Kost tijd
  • Belangstelling voor beleggen
  • Financiële kennis en ervaring

Waar moet je op letten?

Als je zelf gaat beleggen, bepaal je zelf hoe jouw portefeuille eruit komt te zien. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor individuele aandelen, maar je kan je portefeuille ook met beleggingsfondsen invullen. Verlies daarbij de spreiding niet uit het oog! Je kan natuurlijk ook kiezen voor een (gedeeltelijke) uitbestedingsvorm: een alles-in-één-oplossing.

Robeco ONE is een mooi voorbeeld van zo’n alles-in-één-oplossing. Je kan bij Robeco ONE kiezen voor de fondsvarianten Defensief, Neutraal en Offensief. Onze ervaren fondsmanagers beheren jouw beleggingen: zij maken de keuzes die passen bij de variant die jij hebt gekozen. Jij hoeft alleen nog maar regelmatig te checken of de gekozen variant nog bij je persoonlijke situatie aansluit.

Bij individueel vermogensbeheer heb je als klant meestal een vast contactpersoon. De kosten voor individueel vermogensbeheer verschillen per beheerder. Veel beheerders brengen per maand een percentage van de totale waarde van de beleggingsportefeuille in rekening: dit noemen we variabele kosten. Maar er kunnen ook maandelijks vaste kosten worden berekend, en soms vragen beheerders ook een prestatievergoeding. Bij Robeco is individueel vermogensbeheer niet mogelijk.

Uitbesteden

Het alternatief voor zelf beleggen is het beleggen uitbesteden. Kan of wil je niet zoveel tijd besteden aan het kiezen en beheren van beleggingen? Of ervaar je alleen het nadenken erover al als een belasting? Dan is het volledig uitbesteden van het beheer van je beleggingen een goede oplossing. We noemen dit individueel vermogensbeheer. Hierbij vertrouw je het vermogen toe aan een beheerder die het voor je belegt. Je maakt daarbij afspraken over het beheer, de vrijheid van de beheerder bij aan- of verkopen en de manier waarop hij of zij rapporteert. Een individuele vermogensbeheerder is verplicht om deze zaken in een persoonlijk gesprek met je door te nemen, en hij of zij moet deze afspraken schriftelijk vastleggen.

Voordelen:
  • Op maat gemaakt
  • Meestal een persoonlijke accountmanager
Nadelen:
  • Meestal hoge kosten
  • Hoge minimale inleg, vaak meer dan 200.000 euro

Waar moet je op letten?

Bij veel individuele vermogensbeheerders kan je je vermogen op verschillende manieren laten beheren. De portefeuillesamenstelling verschilt bijvoorbeeld per beheerder: sommige beheerders beleggen alleen in Europese aandelen. Ook het minimumbedrag dat je door individuele vermogensbeheerders kan laten beleggen verschilt sterk: veel beheerders doen dat pas vanaf enkele tonnen, anderen beheren vermogens vanaf enkele duizenden euro’s.

Naast individueel vermogensbeheer bieden banken welgestelde particulieren ook een uitgebreidere dienstverlening aan, die ze private banking noemen. De afdeling private banking van een bank richt zich op individueel vermogensbeheer, maar ook op kwesties rond erfenissen en belastingen.

Bij individueel vermogensbeheer heb je als klant meestal een vast contactpersoon. De kosten voor individueel vermogensbeheer verschillen per beheerder. Veel beheerders brengen per maand een percentage van de totale waarde van de beleggingsportefeuille in rekening: dit noemen we variabele kosten. Maar er kunnen ook maandelijks vaste kosten worden berekend, en soms vragen beheerders ook een prestatievergoeding.

Welke manier van beleggen sluit aan bij jouw wensen?

Zelf beleggen of uitbesteden: welke manier van beleggen het beste aansluit op jouw wensen, hangt onder andere af van de tijd die je in beleggen kan en wil steken, en wat je van beleggen weet. Bij Robeco bieden wij beleggingsvormen op het gebied van zelf beleggen. Daarbij bepaal jij hoeveel je zelf wil doen.

Wil je bijvoorbeeld beleggen om de studie van je kind(eren) te betalen of een nieuwe auto te kopen, en bepaal je daarbij liever zelf het risico? Dan is Robeco ONE een beleggingsvorm voor jou. Beleg je liever zodat je tijdens je pensioen een extra spaarpotje hebt? Dan kan je voor Robeco LIFE kiezen. Dan bouwen wij de risico’s geleidelijk voor je af. Wil je overal controle over hebben en zelf een portefeuille samenstellen? Dan kan je kiezen voor Robeco PLUS en zelf met fondsbeleggen starten.

Welke variant je ook kiest: beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. Je kan altijd (een deel van) je inleg verliezen.

Wil je de verschillen tussen zelf beleggen en uitbesteden nog eens rustig uitgelegd krijgen? Bekijk dan de video ‘Beleggen: zelf doen of laten doen’.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten