Sparen of beleggen

Kun je langere tijd geld missen? Dan kan beleggen meer opleveren. Wil je binnenkort een nieuwe auto kopen, dan kun je beter gaan sparen. Als je gaat beleggen moet je wel bereid zijn risico te lopen over je inleg. Daarnaast brengt beleggen meer kosten met zich mee dan sparen.

Vergelijk het verschil

Stel, je had in 2010 een bedrag van €10.000 vrij te besteden. Tot welk bedrag zou je geld zijn uitgegroeid als je had gekozen voor sparen of beleggen? In deze grafiek zie je dat je €10.000 met sparen redelijk constant was gebleven. Bij beleggen groeide je vermogen een stuk grilliger en onvoorspelbaarder. Maar ook harder.

Toelichting

In de grafiek zie je de gemiddelde rendementen van sparen en beleggen per jaar van 2010 tot en met 2020. Deze zijn niet gebaseerd op Robecofondsen, maar op de MSCI AC World Index. Deze index laat fonds- en dienstverleningskosten buiten beschouwing en gaat ervan uit dat dividend wordt herbelegd. Voor sparen rekenen we met een driemaandsrente. Bronnen: MSCI AC World in Euro en JPM EURO CASH 3M. Periode 31/12/2010 t/m 31/12/2020. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Van sparen naar beleggen? Ontdek de mogelijkheden

Slim beleggen

Bij Robeco bepaal je zelf waarom je wilt beleggen, wanneer je resultaat wilt zien en hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen doe je om een doel te bereiken. Wanneer je dat doel wilt bereiken bepaalt hoe lang en met welk risico je een belegging aan kunt gaan. Hierbij geldt: hoe meer rendement je wilt behalen, des te hoger is het risico dat je bereid moet zijn om te nemen. En hoe langer je wilt beleggen, des te groter is de kans dat je een aantrekkelijk rendement behaalt. Maar onthoudt dat je belegging ook in waarde kan dalen. Dus beleg alleen met geld dat je over hebt en zorg dat je buiten jouw beleggingen om een buffer hebt voor onverwachte uitgaven.

Niet gevonden wat je zocht?

Hulp nodig? We staan voor je klaar.

  • Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen
  • Je eigen vraag stellen via de zoekbalk
  • Spreek een medewerker via chat of telefoon

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten