Sparen en beleggen? Gebruik de Robeco checklist

Wil je graag je vermogen laten groeien? Dan kan je sparen, maar ook beleggen. Je kunt het ook combineren, door te sparen en beleggen. De Robeco checklist kan je gebruiken om in een oogopslag te zien of beleggen iets voor je is.

De Robeco checklist

Gebruik de checklist en ontdek of beleggen iets voor je is. Als alle punten op jouw situatie van toepassing zijn, dan kan je beleggen. Als dat niet het geval is, moet je je goed afvragen of beleggen wel iets voor je is.

  • Ik heb inzicht in mijn inkomsten en uitgaven.
  • Ik heb vermogen beschikbaar om te sparen of beleggen.
  • Ik heb een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven of vervangingsuitgaven.
  • Ik ben bereid risico te nemen om een beter resultaat te behalen dan sparen.

Het belangrijkste verschil?

Dat zit in het risico én rendement. Beleggen is onzekerder dan sparen, dus vooral geschikt voor de langere termijn. Wil je binnenkort een nieuwe auto kopen, dan kun je beter gaan sparen. Kun je langere tijd geld missen? Dan kan beleggen je meer opleveren.

Bereken de waarde van je inleg

Kies een periode en vergelijk eenvoudig de rendementen van sparen en beleggen. Je ziet het gemiddeld rendement van sparen en beleggen per jaar over de door jou gekozen periode*. De rendementen zijn niet gebaseerd op Robecofondsen, maar op de MSCI AC World Index. Deze index laat fonds- en dienstverleningskosten buiten beschouwing en dividenden worden herbelegd.

Vergelijk eenvoudig de rendementen van sparen en beleggen

Vul je inleg in en bereken wat deze na de gekozen periode waard zou zijn**

Sparen
-,-
Beleggen
-,-

* Voor sparen wordt gerekend met een driemaandsrente. Bronnen: MSCI AC World in Euro en JPM EURO CASH 3M. Periode 1/1/1994 t/m 31/12/2019. **Bedragen zijn afgerond op hele euro’s.

Slim beleggen

Bij Robeco bepaal je zelf waarom je wilt beleggen, wanneer je resultaat wilt zien en hoeveel risico je wilt nemen. Beleggen doe je om een doel te bereiken. Wanneer je dat doel wilt bereiken bepaalt hoe lang en met welk risico je een belegging aan kunt gaan. Hierbij geldt: hoe meer rendement je wilt behalen, des te hoger is het risico dat je bereid moet zijn om te nemen. En hoe langer je wilt beleggen, des te groter is de kans dat je een aantrekkelijk rendement behaalt. Maar onthoudt dat je belegging ook in waarde kan dalen. Dus beleg alleen met geld dat je over hebt en zorg dat je buiten jouw beleggingen om een buffer hebt voor onverwachte uitgaven.

Liever een medewerker spreken?

Neem contact op

Verberg contact opnemen

Met een medewerker spreken?

Bereikbaar: maandag t/m donderdag: 09:00 - 21:00 | vrijdag: 09:00 - 17:30 | zaterdag: 10:00 - 16:00

Chatten

In gesprek
Chat offline

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten