Wat is beleggen?

Beleggen is je geld investeren met de verwachting dat die investering in de toekomst in waarde gaat toenemen. We raden het af om te beleggen met geld dat je binnen drie jaar nodig hebt. Je kunt beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed. Bij beleggen accepteer je dat je geld tussentijds meer of minder waard wordt. Die beweging kun je verminderen door je geld goed te spreiden over veel verschillende beleggingsmogelijkheden. Beleggingsfondsen zijn daarvoor bijzonder geschikt.

Beleggen in aandelen

Een van de bekendste beleggingsvormen is het kopen van aandelen. Je wordt dan voor een deel eigenaar van een bedrijf. Wanneer het goed gaat met de onderneming, zal de koers meestal stijgen en vaak ontvang je ook een gedeelte van de winst in de vorm van dividend. Het is ook mogelijk dat de waarde van een aandeel daalt als het minder goed gaat met de onderneming.

Beleggen in obligaties

Je kunt ook kiezen om geld uit te lenen aan een bedrijf of een land. Zolang het bedrijf of het land niet failliet gaat, ontvang je elk jaar rente. Aan het eind van de looptijd zal de lening volledig worden afgelost. Gedurende de looptijd kan de waarde van obligaties echter fluctueren.

Beleggen in vastgoed

Het is ook mogelijk om je geld te beleggen in een gebouw, zoals bijvoorbeeld een kantoor, winkel of woonhuis. De huurinkomsten vormen een belangrijke bron van inkomsten voor vastgoedbeleggers. Vaak stijgen de huren mee met de inflatie, maar als een huurder vertrekt loopt een vastgoedbelegger het risico dat de huurinkomsten afnemen.

Beleggen in beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een door experts beheerde portefeuille waarin de inleg van verschillende beleggers is samengevoegd. Een voordeel van een fonds is dat het ook met een klein bedrag mogelijk is om breed gespreid te beleggen en dat een fondsbeheerder de nieuwsstroom volgt en inspeelt op beleggingskansen. Zo hoef je zelf niet het dagelijks beursnieuws te volgen en ben je minder tijd kwijt aan je beleggingen en laat je de inhoudelijke beslissingen over aan de fondsmanager. Het kost je uiteindelijk minder tijd dan zelf in individuele aandelen beleggen, vastgoed of obligaties. Voor deze dienstverlening brengt een beleggingsfonds overigens wel kosten in rekening. Het enige wat jij moet doen, is aan de hand van je financiƫle situatie onderzoeken wat het beste aansluit bij jouw doelen, beleggingshorizon en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Bij je fondskeuze helpen wij je door je helder te informeren over de eigenschappen van onze fondsen. Nadat je je keuze hebt gemaakt, houd je zelf de controle over je beleggingen: denk aan geld opnemen, aan- en verkopen van fondsen of extra bijstorten.

Veelgestelde vragen over beleggen

  • Het is goed om te weten wat je kunt verwachten als je gaat beleggen. Als je weet hoe beleggen werkt, kan je onnodige teleurstellingen voorkomen bij het opbouwen van vermogen voor je financiĆ«le doelen. Ontdek zelf hoe beleggen werkt.

  • Ben je benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen en beheren van een beleggingsportefeuille? Leer dan de basisregels van beleggen.

  • Beginnen met beleggen is vaak makkelijker dan het lijkt. Heb je zelf nog weinig ervaring met beleggen, dan kan je er voor kiezen om met een klein bedrag per maand vermogen op te gaan bouwen. Start vandaag nog met beleggen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten