Hoe werkt beleggen

Een belegger kan zijn geld stoppen in de aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Als deze ondernemingen goed presteren, komt dat vaak tot uitdrukking in een stijgende aandelenkoers. Is dit niet het geval, dan kan de aandelenkoers dalen.

Bedrijven die aandelen uitgeven

De meest voorkomende vorm van beleggen is het investeren in beursgenoteerde bedrijven. Er zijn verschillende redenen waarom een onderneming aandelen uitgeeft. In sommige gevallen is een bedrijf op zoek naar extra kapitaal om sneller te kunnen groeien. Het komt ook voor dat de eigenaar zijn onderneming deels of helemaal wil verkopen, bijvoorbeeld om geld vrij te maken voor andere investeringen. Door het kopen van een aandeel word je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Als het goed gaat, zal de prijs van het aandeel vaak oplopen. Bovendien keren ondernemingen soms een deel van de winst uit als dividend. De koers kan echter ook dalen, bijvoorbeeld als de resultaten van een bedrijf minder goed zijn dan waar beleggers op rekenen.

Beleggen op een beurs

De aandelen van bedrijven worden verhandeld op een beurs, zoals Euronext Amsterdam. Vroeger kwamen handelaren daar op bepaalde tijden bij elkaar. Tegenwoordig vindt de aandelenhandel volledig digitaal plaats. Hierdoor is het voor een belegger in Nederland mogelijk om via zijn computer of smartphone te beleggen op beurzen overal ter wereld: van New York tot Tokio en van Johannesburg tot Helsinki. Behalve een computer of smartphone heb je daarvoor ook een beleggingsrekening nodig bij een bank of een broker.

Aandelen verkopen en aankopen

Het kopen of verkopen van aandelen is meestal een kwestie van enkele muisklikken. De computers van de beurs leggen tijdens handelsuren continu alle orders naast elkaar om te kijken of het mogelijk is om kopers of verkopers van een bepaald aandeel bij elkaar te brengen. Als je aandelen wilt verkopen of kopen, wordt de transactie meestal binnen een fractie van een seconde uitgevoerd op de beurs. Voordat je in een aandeel handelt, is het uiteraard zaak om eerst goed de eigenschappen, risico’s en kansen van het betreffende bedrijf te analyseren.

Wat kan Robeco voor jou betekenen?

Heb je zelf geen tijd om dagelijks het beursnieuws te volgen of wil je niet voor elke aan en verkoop transactiekosten betalen, dan kan je er voor kiezen om de inhoudelijke beslissingen over te laten aan een Fondsmanager.

Aan de hand van je eigen risicobereidheid en je beleggingstermijn kies je zelf één of meerdere beleggingsfondsen. Het beleggen zelf wordt uit handen genomen door de fondsmanagers.

Je moet er wel rekening mee houden dat er kosten verbonden zijn aan fondsbeleggen.

Veelgestelde vragen over beleggen

  • Het is goed om te weten wat je kunt verwachten als je gaat beleggen. Als je weet hoe beleggen werkt, kan je onnodige teleurstellingen voorkomen bij het opbouwen van vermogen voor je financiële doelen. Ontdek zelf hoe beleggen werkt.

  • Ben je benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen en beheren van een beleggingsportefeuille? Leer dan de basisregels van beleggen.

  • Beginnen met beleggen is vaak makkelijker dan het lijkt. Heb je zelf nog weinig ervaring met beleggen, dan kan je er voor kiezen om met een klein bedrag per maand vermogen op te gaan bouwen. Start vandaag nog met beleggen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten