Altijd op zoek naar kansen

Voor beleggers is het nu de grote vraag hoe het economisch herstel er na de coronacrisis uit gaat zien. Daarbij is het een groot voordeel om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in China, vertelt Jan Keuppens, fondsbeheerder van Robeco Sustainable Global Stars Equities.

Hoe kies je positie tijdens deze crisis? En op welke informatie baseer je je aankopen en verkopen?

Keuppens: “Voor een deel gebruiken we dezelfde informatiebronnen als altijd. Voorbeelden daarvan zijn financiële nieuwsdienst Bloomberg, bedrijfspresentaties en economische prognoses van allerlei instellingen. Aan de hand daarvan kan je een redelijke schatting maken van de economische dip die eraan zit te komen. De grote vraag is natuurlijk wat er na die dip gebeurt. Trekt iedereen weer vol vertrouwen zijn portemonnee zodra de coronacrisis voorbij is? Of duurt het wat langer voordat het gewone leven weer terugkomt? Om in kaart te brengen hoe het herstel eruit ziet, hebben we regelmatig contact met onze collega’s in China. Dat land werd het eerst getroffen door het virus en daar is de uitbraak ook het eerst onder controle gebracht. De ontwikkelingen in dat land vormen dan ook een aanwijzing hoe het herstel in andere regio’s eruit kan zien. De industriële productie komt goed op gang. Maar in het consumentensegment gaat dat herstel minder snel. Het aantal binnenlandse vluchten ligt bijvoorbeeld nog 80% lager dan voor de crisis. Dit soort informatie helpt ons om in andere regio’s positie te kiezen voor de toekomst.”

Waar liggen nu kansen? Of is het te vroeg om naar kansen te kijken en is het zaak om de schade te beperken?

Keuppens: “Als echte beleggers zijn we altijd op zoek naar kansen. Door de scherpe koersdalingen, kregen we de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke prijs aandelen te kopen van een paar zeer goede bedrijven. Eigenlijk hadden we die aandelen al veel eerder willen kopen, maar voor de coronacrisis lagen de koersen van deze aandelen simpelweg te hoog. Natuurlijk hebben we ook oog voor de risico’s. Een gevolg van alle stimuleringsmaatregelen is bijvoorbeeld dat de rente waarschijnlijk nog heel lang laag blijft. De winstgevendheid van banken staat al enige tijd flink onder druk en daar komt dus voorlopig geen verandering in. Ondanks dat bankaandelen ogenschijnlijk heel aantrekkelijk geprijsd zijn, geven we toch de voorkeur aan een meer defensieve aanpak. Dat doen we door wat meer te beleggen in bedrijven uit de gezondheidszorg en de technologiesector.”

Hoe kijk je tegen de financiële markten aan? Wat mogen/kunnen beleggers de komende weken/maanden verwachten?

Keuppens: “De laatste dagen komen er wat meer positieve signalen. Er zijn aanwijzingen dat we in Europa de coronapiek bijna bereikt hebben. In de gebieden die het eerst getroffen werden door de virusuitbraak, neemt het aantal ziekenhuisopnamen af. En de industriële productie komt in Azië langzaam maar zeker weer op gang. In de Verenigde Staten moet de grote golf nog komen, maar beleggers kijken al vooruit naar hoe de wereld eruit ziet na de coronacrisis. De ervaringen uit China leren dan dat het nog even kan duren voordat de consumentenuitgaven terugkeren tot het niveau van voor de crisis. In plaats van om nu al voor te sorteren op een snel herstel, kiezen we er liever voor om wat langer te wachten tot we meer zekerheid hebben. Daarbij nemen we voor lief dat we dan misschien een wat hogere prijs betalen. Dat is minder erg dan om nu al vooruit te lopen op een herstel, terwijl er misschien eerst nog een nieuwe terugval komt.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten