Beleg met verstand in plaats van emotie

De huidige situatie in de wereld is ongekend. Allereerst heeft de corona-uitbraak grote impact op jouw leven en op dat van de mensen om je heen. Daarnaast is dit misschien de eerste keer dat je een grote daling van de beurzen meemaakt? Dit alles gaat je ongetwijfeld niet in je koude kleren zitten. Wat zou je op dit moment met je beleggingen kunnen doen?

Je hebt ondertussen ervaren dat beurskoersen behoorlijk kunnen schommelen. Het is misschien wel even slikken als je na de forse koersdaling de waarde van je beleggingen checkt. Gevoelsmatig wil je nu misschien liever stoppen met beleggen. Maar juist bij beleggen is het verstandig om niet op je gevoel af te gaan. In stressmomenten laten we ons leiden door emoties: ons overlevingsinstinct uit de oertijd zegt namelijk dat het goed is om op de vlucht te slaan. Alleen, de instincten die tienduizenden jaren ons het leven redden, werken bij beleggen in ons nadeel.

Schrikken is normaal

Dat je schrikt van flink dalende koersen is begrijpelijk. Daarom kan het goed voelen om te stoppen met beleggen en terug te komen als de problemen zijn opgelost. Maar meestal zijn de beurskoersen dan alweer gestegen. Het timen van het juiste aankoopmoment is erg lastig. De praktijk leert dat aan- en verkopen vaak meer kost dan dat het oplevert.

Last van in- of uitstapstress?

Met Maandbeleggen is timing geen probleem. Je belegt dan één keer per maand en zonder aankoopkosten.

Bekijk de andere voordelen

Schommelingen horen erbij

Beleggen wordt makkelijker als je goed in je achterhoofd houdt dat angst een slechte raadgever is en dat beleggen historisch gezien op de lange termijn meer oplevert dan sparen. En koersschommelingen zijn een fact-of-life bij beleggen. Heb je nog een lange tijd te gaan voordat je jouw beleggingsdoel bereikt? Dan doe je er goed aan om naar die langere termijn te kijken en niet te veel aandacht te schenken aan alle berichten over dalende of stijgende aandelenkoersen. Zo kun je rustig naar je beleggingsdoel toe blijven werken.

Kijken naar de grote lijn

En focus op de lange termijn is belangrijk, want dan zal je zien dat in het verleden beurzen altijd weer herstelden. Dit zie je ook terug in onderstaande grafiek. Deze laat het verloop zien sinds 1950 van de S&P 500 Index, de beursindex met aandelen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. De index laat door de jaren heen een opgaande lijn zien. Er zijn ook tussentijdse dalingen zichtbaar, zoals de grote correcties tijdens het leeglopen van de technologiebubbel (2000-2002) en de kredietcrisis (2007-2008). Maar na iedere correctie volgde altijd weer een herstel. Ook nu zal dat naar alle waarschijnlijkheid niet anders zijn.

S&P 500 Index van 1950 tot nu Bron: Standard & Poor’s / Logaritmische schaal

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten