‘Bij Robeco ONE houden we rekening met twee corona-scenario’s’

Voor Robeco ONE is de coronacrisis geen aanleiding om af te wijken van de strategie waarmee het fonds al jarenlang succesvol is. Fondsbeheerder Jeroen Blokland vertelt hoe hij omspringt met koersschommelingen en wat de waarschijnlijke scenario’s zijn.

Hoe kies je positie tijdens deze crisis? En op welke informatie baseer je je aankopen en verkopen?

Blokland: “Robeco ONE heeft al jarenlang een duidelijk beleggingsbeleid. We kijken naar de economische ontwikkelingen, het beleggerssentiment en de waardering van verschillende soorten beleggingen. Aan de hand daarvan beoordelen we of er meer of juist wat minder risico genomen kan worden, bijvoorbeeld door meer in aandelen of in obligaties te beleggen. Ook in de huidige omstandigheden houden we vast aan ons beleggingsbeleid. Daarbij moet ik wel aantekenen dat de economische ontwikkelingen veel lastiger in kaart te brengen zijn dan anders. Op het moment dat er officiële cijfers naar buiten komen, zijn ze al een paar weken oud en dus achterhaald. Gelukkig hebben we een ervaren team, waarmee we ook een goede koers kunnen uitzetten als de economische vooruitzichten even wat minder helder zijn.”

Last van in- of uitstapstress?

Met Maandbeleggen is timing geen probleem. Je belegt dan één keer per maand en zonder aankoopkosten.

Bekijk de andere voordelen

Waar liggen nu kansen? Of is het te vroeg om naar kansen te kijken en is het zaak om de schade te beperken?

Blokland: “De koersen schommelen heel sterk. Als je als belegger een fondsorder plaatst, ziet de wereld er soms heel anders uit op het moment dat die order wordt uitgevoerd. We handelen liever niet te veel. Maar ook met een horizon van twaalf maanden zien we soms kansen, waarvoor we dan stapsgewijs aankopen doen. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een grotere positie ingenomen in Amerikaanse bedrijfsobligaties. De obligatiekoersen zijn zo ver gedaald, dat beleggers een diepe recessie hebben ingeprijsd. Bovendien heeft de Federal Reserve aangekondigd dat ze heel veel van deze leningen gaan opkopen – zowel op het moment van uitgifte als via de beurshandel. Op korte termijn blijven deze obligatiekoersen misschien flink schommelen. Maar als het effect van de steunmaatregelen beter zichtbaar wordt, en de ergste angst bij beleggers wegebt, neemt de risicopremie af zodat de koersen weer stijgen.”

Hoe kijk je tegen de financiële markten aan? Wat mogen/kunnen beleggers de komende weken/maanden verwachten?

Blokland: “Er zijn twee scenario’s, die allebei ongeveer even waarschijnlijk zijn. In het positieve scenario, hebben we de coronapiek bijna bereikt. Overheden kunnen dan de veiligheidsmaatregelen stapsgewijs terugdraaien. De ziekte maakt dan nog altijd slachtoffers. Maar omdat het aantal besmettingen door de maatregelen afneemt en steeds meer mensen resistent zijn tegen het virus, is de druk op de gezondheidszorg minder groot dan in de afgelopen weken. In dit scenario kan langzaam maar zeker het herstel worden ingezet. De effecten daarvan zijn echter pas in het derde kwartaal te zien. In de tussentijd kan echter nog veel gebeuren. Mogelijk komt er in sommige landen een tweede corona-golf, of duurt het langer voordat we de ziekte onder controle hebben dan beleggers nu hopen. Op de aandelenmarkt zijn de aandelenkoersen sinds het dieptepunt met 20% opgeveerd. Tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009, gebeurde dat maar liefst vier keer. Elke keer kwam er echter weer een nieuwe terugval, voordat zich uiteindelijk een duurzaam herstel aftekende. Het tweede scenario is dan ook dat de financiële wereld nog een onrustige periode tegemoet gaat voordat we de coronacrisis echt achter ons laten.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten