
De corona-piek komt in zicht, maar te vroeg voor optimisme
Robeco ONE-fondsbeheerder Jeroen Blokland vertelt hoe hij omspringt met koersschommelingen en hoe hij tegen de corona-berichtgeving aankijkt.
In het kort
- Er komen aanwijzingen dat de piek van de corona-uitbraak in zicht komt
- Het terugdraaien van de maatregelen kost tijd en de beurskoersen blijven beweeglijk
- Robeco ONE kiest voorzichtig wat meer risico, via het obligatiesegment van de portefeuille
Hoe kijk je tegen de corona-nieuwsstroom en de financiële markten aan?
Blokland: “We zien steeds meer aanwijzingen dat we dichterbij de piek van de corona-uitbraak komen. In veel landen worden de effecten van de maatregelen steeds beter zichtbaar. Bijvoorbeeld doordat de aantallen nieuwe ziekenhuisopnames of intensive care-opnames afvlakken of zelfs dalen. Voor ons was dat een belangrijke voorwaarde om, wat meer risico aan de portefeuilles toevoegen. Aan de andere twee voorwaarden – de komst van grote monetaire en fiscale stimuleringspakketten – is eerder al behoorlijk voldaan. Toch zijn we nu nog terughoudend, in plaats van dat we echt vol overtuiging inspelen op een herstel. Dat heeft deels te maken met de enorme koersbewegingen op aandelenmarkten. Het gevaar bestaat dat beleggers te snel vooruitlopen op betere tijden. Er komen steeds meer aanwijzingen dat het terugdraaien van alle veiligheidsmaatregelen meer tijd gaat kosten dan iedereen aanvankelijk hoopte. Je ziet bijvoorbeeld dat in Denemarken de crèches weer de deuren openen, terwijl in Oostenrijk de doe-het-zelf zaken weer opengaan. Het gebrek aan een echte lijn in het internationale corona-beleid, is een aanwijzing dat we nog even geduld moeten hebben.”
Hoe kiezen jullie nu positie?
Blokland: “We kiezen voorzichtig iets meer risico. Dat doen we voornamelijk via het obligatiegedeelte van de portefeuille, aangezien de aandelenkoersen heel sterk schommelen. Bij Robeco ONE beleggen we niet rechtstreeks in aandelen, maar via beleggingsfondsen. Als je als belegger een fondsorder plaatst, ziet de wereld er soms heel anders uit op het moment dat die order wordt uitgevoerd. Een goed voorbeeld van hoe we positie kiezen, was het opbouwen van een groter belang in Amerikaanse staatsleningen, toen enkele maanden geleden duidelijk werd dat het coronavirus zich overal ter wereld snel verspreidde. Daarmee speelden we in op een daling van de rente en de populariteit van die staatsobligaties als veilige belegging in onzekere tijden. Dat pakte goed uit. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en zitten we in de volgende fase. Recent hebben we een grotere positie ingenomen in Amerikaanse bedrijfsobligaties. De obligatiekoersen zijn zo ver gedaald, dat beleggers een diepe recessie hebben ingeprijsd. Bovendien heeft de Federal Reserve aangekondigd dat ze heel veel van deze leningen gaan opkopen – zowel op het moment van uitgifte als via de beurshandel. Met die maatregel zijn heel veel van de risico’s op deze markt dichtgetimmerd. Dat geldt niet voor Amerikaanse high yield-leningen, waarin we ook meer zijn gaan beleggen. Het renteverschil van deze leningen met veilige staatsobligaties is echter zo ver opgelopen, dat we nu heel goed beloond worden voor het risico dat we nemen.”
Leidt de coronacrisis tot structurele veranderingen, waar je als belegger op gaat inspelen?
Blokland: “De kans is groot dat veel landen op basis van de tekorten aan onder meer mondkapjes en beademingsapparatuur de gezondheidszorg anders gaan inrichten. Bijvoorbeeld door belangrijke apparatuur en hulpmiddelen lokaal te fabriceren, in plaats van te vertrouwen op een grote internationale partij. Aan de andere kant denk ik dat mensen wat terughoudender zijn om een cruisevaart te boeken. Bij Robeco ONE-fondsen kiezen we er echter bijna nooit voor om heel gericht positie te kiezen voor zo’n ontwikkeling. Onze kracht is dat we goed inspelen op de grote lijnen in de beleggingswereld.”
Een van die grote lijnen is de groeiende aandacht voor duurzaam beleggen. Komt daar verandering in door de coronacrisis?
Blokland: “Als je ziet dat China dierenmarkten wil sluiten en dat oliebedrijven een heel lastige tijd doormaken, zijn dat ontwikkelingen die in de duurzame trend passen. Aan de andere kant is er natuurlijk wel een risico dat overheden duurzame projecten even in de koelkast zetten, omdat ze veel geld moeten vrijmaken voor de coronacrisis. Maar op de lange termijn is de groeiende focus op duurzaamheid simpelweg niet te stoppen. Als we nu geen maatregelen nemen, is de crisis als gevolg van klimaatverandering of milieuvervuiling in de toekomst misschien nog wel groter dan de corona-ellende.”