Omgaan met onzekerheid

Al vele jaren is Patrick Damen, senior medewerker Beleggingsservice, een vertrouwd gezicht voor u als klant. Sinds Patrick werkzaam is in de financiële dienstverlening heeft hij al de nodige crises op de financiële markten meegemaakt. Wij vroegen hem hoe hij, in zijn werk en persoonlijk, de huidige coronacrisis ervaart.

Welke impact heeft deze coronacrisis op jou persoonlijk?

Gevoelsmatig is het vooral de snelheid waarmee vrijwel alles - nationaal en internationaal - veranderde dat zo’n bijzondere indruk maakt. Aan de andere kant zit ik beroepshalve continu in het nieuws en daardoor ben ik goed geïnformeerd. Hiervoor gebruik ik vooral de sites van het FD, Financial Times en IEX maar ook Twitter. Van af en toe thuiswerken naar elke dag was niet zo’n grote stap. We doen buitenshuis zo min mogelijk en je bent alert om zo min mogelijk risico te lopen of te zijn voor anderen. Je kunt alleen maar hopen dat familie, vrienden en collega’s gezond door deze periode komen. En of we dit jaar nog naar ons geliefde Italië op vakantie kunnen gaan is nu totaal onbelangrijk.

Last van in- of uitstapstress?

Met Maandbeleggen is timing geen probleem. Je belegt dan één keer per maand en zonder aankoopkosten.

Bekijk de andere voordelen

Wat merk jij ervan in je werk?

Ik heb sinds 1989 diverse crisessituaties op de financiële markten meegemaakt. In goede en slechte tijden gaat het er om dat we onze klanten snel relevante informatie blijven bieden. Dat is nu niet anders. Het gaat sinds de online dienstverlening alleen veel efficiënter. We krijgen veel positieve reacties op de regelmatige updates op de website of de speciale nieuwsbrief over de huidige situatie. Het is voor ons team bij dit soort omstandigheden uiteraard drukker met telefoontjes en mails maar het is goed om te zien dat het team ook vanuit huis keihard werkt en in staat is om iedereen te helpen.

Wat raad je klanten aan om nu te doen?

Reageer als belegger niet emotioneel op de waan van de dag. Er komt een moment dat het virus bedwongen wordt. De enorme ondersteunende maatregelen moeten tzt het economische herstel mogelijk maken. Breng nu hoogstens je portefeuille weer in balans om te kunnen profiteren van het herstel. Dat voelt misschien niet goed voor de korte termijn, maar op de langere termijn pluk je daar de vruchten van. Ben je net begonnen met beleggen en nog aan het opbouwen? Blijf dan stapsgewijs opbouwen en benut de lagere aankoopniveaus om je doelstellingen op de lange termijn mogelijk te maken.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten