Robeco ONE Kwartaalupdate

Terugblik economie

Het groeitempo van de wereldeconomie is na een toename van 6% in hersteljaar 2021 volgens de Wereldbank teruggevallen tot iets minder dan 3% in 2022. Het jaar zal echter vooral de geschiedenis in gaan door de flinke stijging van de inflatie.

Lees meer in de terugblik

Resultaten

Het vierde kwartaal had voor beleggers twee gezichten. In november ontstond optimisme toen de Amerikaanse inflatie wat sneller daalde dan verwacht. De koersstijging van aandelen en obligaties werd echter in december grotendeels weer ongedaan gemaakt, toen centrale banken lieten doorschemeren dat de rentes in 2023 verder gaan stijgen. Daarmee kwam er een vervelend eind aan een van de lastigste beleggingsjaren in de geschiedenis.

Het is een lichtpuntje dat alle Robeco ONE-fondsen in het vierde kwartaal een positief rendement haalden. Die varieerden van een plus van 2,09% voor Robeco ONE Offensief tot 1,16% voor Robeco ONE Duurzaam.

Robeco ONE Defensief

Ondanks scherpe koersschommelingen, stonden de koersen van veel aandelen- en obligatie-indices aan het eind van het vierde kwartaal weer op het niveau van het begin van het kwartaal. Het positieve rendement van 1,32% voor Robeco ONE Defensief is dan ook vooral te danken aan een goede tactische positionering en aan de fondsselectie.

Lees meer over Robeco ONE Defensief

Robeco ONE Neutraal

Robeco ONE Neutraal heeft in het vierde kwartaal een rendement behaald van 1,81%. Er werd goed ingespeeld op aandelen- en rentebewegingen, terwijl ook de fondsselectie een positieve bijdrage leverde aan het rendement.

Lees meer over Robeco ONE Neutraal

Robeco ONE Offensief

In het vierde kwartaal heeft Robeco ONE Offensief een rendement behaald van 2,09%. Dat is voor een deel te danken aan de wijze waarop in november werd ingespeeld op een opleving van aandelenkoersen en een daling van de rente.

Lees meer over Robeco ONE Offensief

Robeco ONE Duurzaam

In het vierde kwartaal kwam het rendement van Robeco ONE Duurzaam uit op 1,16%. Dat is onder meer te danken aan de selectie van fondsen die profiteren van de omschakeling naar duurzame energie en naar een gezondere levensstijl.

Lees meer over Robeco ONE Duurzaam

Interview Robeco ONE Fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn

Ondanks een slechte decembermaand, sloten alle Robeco ONE fondsen het vierde kwartaal met een kleine winst af. Fondsbeheerders Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn van Robeco ONE vertellen hoe ze positie kiezen en waarom ze een voorkeur hebben voor high yield-obligaties en aandelen uit opkomende landen.

Lees het interview

Vooruitblik

De renteverhogingen van centrale banken in Europa en de Verenigde Staten leiden ertoe dat de economie afkoelt. Zelfs als een recessie wordt vermeden, zal de economie in deze gebieden niet snel groeien in 2023.

Lees meer over onze vooruitzichten

Beleg flexibel en gemakkelijk met Robeco ONE

Gemakkelijk en flexibel beleggen in Robeco ONE? Kies dan een variant die aansluit bij jouw wensen. Plaats een aankoop. En zet de experts van Robeco ONE voor je aan het werk.

*Disclaimer: De grafiek toont het gemiddeld behaald jaarrendement vanaf start 5 oktober 2012 t/m 31 december 2022. Robeco ONE Duurzaam is gestart op 5 juni 2018. Er onder staat het gemiddelde (jaar)rendement na fondskosten over de aangegeven periode. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.