Kwartaalupdate

Terugblik 1ste kwartaal

Het eerste kwartaal van 2020 zal in veel toekomstige financiële geschiedenisboeken voorkomen. Het jaar begon goed met de langverwachte "fase 1" handelsovereenkomst tussen China en de VS. Economisch gezien waren er positieve verrassingen van veel belangrijke indicatoren. Echter, in de tweede helft van januari namen de zorgen over de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in China toe. Aanvankelijk zagen de financiële markten dit als een lokaal probleem. Zelfs toen China hele steden afsloot in een poging om de uitbraak te bestrijden, stegen wereldwijde aandelen naar recordhoogtes. Het optimisme verdween echter snel toen duidelijk werd dat Covid-19 al de Chinese landsgrenzen had overschreden; de WHO verklaarde Covid-19 een pandemie op 11 maart.
Lees meer over de terugblik

Resultaten Robeco ONE

De uitbraak van het Coronavirus, en de gevolgen die dit heeft voor de wereldwijde economie, hadden uiteraard ook hun weerslag op de resultaten van de Robeco ONE-portefeuilles. Dat ging helaas gepaard met flinke koersdalingen varierend van net iets minder dan -8% voor Robeco ONE Defensief tot bijna -18% voor Robeco ONE Offensief. We gaan hierna in op de belangrijkste ontwikkelingen per fonds.

Robeco ONE Defensief

Omdat vrijwel alle beleggingscategorieën het afgelopen kwartaal hard onderuitgingen, was ook het verlies op Robeco ONE Defensief met bijna 8% fors. Ons onderzoek wijst uit dat dit rendement historisch gezien bijzonder zeldzaam is. Het was het afgelopen kwartaal zeer lastig om met een goed gespreide portefeuille met meerdere beleggingscategorieën een rendement te realiseren dat aanzienlijk minder diep de min in dook.

Lees meer over Robeco ONE Defensief

Robeco ONE Neutraal

Robeco ONE Neutraal moest in het eerste kwartaal ruim 13% prijsgeven. Nog meer dan bij Robeco ONE Defensief geldt dat met een goed gespreide portefeuille, met een neutraal risicoprofiel, niet al te veel eer viel te behalen. De collectieve daling van alle beleggingscategorieën met ook maar een beetje risico zorgde voor het tegenvallende resultaat.

Lees meer over Robeco ONE Neutraal

Robeco ONE Offensief

Het zal geen verrassing zijn dat met de snelste koersdaling sinds 1929 Robeco ONE Offensief het sterkst de min in dook. Na een zeer goed 2019, daalde de koers met bijna 18%.

Lees meer over Robeco ONE Offensief

Robeco ONE Duurzaam

Robeco ONE Duurzaam daalde in het eerste kwartaal 10%. De collectieve daling van alle beleggingscategorieën met ook maar een beetje risico zorgde voor het tegenvallende resultaat. Wel kan worden opgemerkt dat duurzame beleggingen het in de regel iets beter deden dan het marktgemiddelde.

Lees meer over Robeco ONE Duurzaam

Vooruitblik

Voor het verder verloop op de beurzen is de hamvraag hoe het herstel van de wereldeconomie eruit komt te zien. Recessies veroorzaakt door externe schokken hebben de neiging om vrij diep en kort te zijn. Deze schok raakt echter zowel de vraag (consumenten) als het aanbod (producenten), waardoor enige terughoudendheid op zijn plaats is.

Lees meer over onze vooruitblik

De corona-piek komt in zicht, maar te vroeg voor optimisme

Robeco ONE-fondsbeheerder Jeroen Blokland vertelt hoe hij omspringt met koersschommelingen en hoe hij tegen de corona-berichtgeving aankijkt.

In het kort

  • Er komen aanwijzingen dat de piek van de corona-uitbraak in zicht komt
  • Het terugdraaien van de maatregelen kost tijd en de beurskoersen blijven beweeglijk
  • Robeco ONE kiest voorzichtig wat meer risico, via het obligatiesegment van de portefeuille
Lees het interview

Feiten en cijfers

De coronacrisis heeft geleid tot flinke verliezen op de wereldwijde beurzen. Ook Robecofondsen hebben last van de toegenomen beweeglijkheid en onzekerheid. Gelukkig raken klanten van Robeco niet massaal in paniek. Lees wat beleggende klanten denken van de coronacrisis en van de rol van Robeco.

Meer feiten en cijfers

Beleg flexibel en gemakkelijk met Robeco ONE

Gemakkelijk en flexibel beleggen in Robeco ONE? Kies dan een variant die aansluit bij jouw wensen. Plaats een aankoop. En zet de experts van Robeco ONE voor je aan het werk.

*Disclaimer: De grafiek toont het gemiddeld behaald jaarrendement vanaf start 5 oktober 2012 t/m 30 april 2020. Robeco ONE Duurzaam is gestart op 5 juni 2018. Er onder staat het gemiddelde (jaar)rendement na fondskosten over de aangegeven periode. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten