Interview met Robeco ONE fondsmanager Jeroen Blokland

In veel landen komt de economie de komende maanden weer op stoom. Fondsbeheerder Jeroen Blokland van Robeco ONE vertelt hoe hij daarop inspeelt en wat op dit moment zijn aandacht trekt in de beleggingswereld.

Welke zaken bepalen momenteel de stemming op de financiële markten?

Blokland: “In de eerste plaats is dat het eind van de lockdown. Nederland loopt in dit opzicht wat achter, maar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaat de economie snel weer open. Daarnaast trekken ook de grote stimuleringen de aandacht. De Amerikaanse president Joe Biden heeft in maart groen licht gekregen voor een pakket maatregelen van 1.900 miljard dollar, om de economie een extra duw in de rug te geven. Het ziet er dan ook naar uit dat de bedrijfswinsten in de loop van het jaar stevig gaan stijgen. Als je daar rekening mee houdt, is de waardering van aandelen wat aantrekkelijker dan je op basis van de huidige winstcijfers zou denken.”

Is dat aanleiding om wat meer in aandelen te beleggen?

Blokland: “Als de economie sneller gaat groeien, zie je vaak dat de inflatie ook oploopt. Als dat te hard gaat, verhogen centrale banken de rente.. Hoewel de Amerikaanse centrale bank voorlopig niet het risico wil lopen om het economisch herstel in de kiem te smoren, kan de vrees voor een hogere rente beleggers toch wat onzeker maken. Een hogere rente betekent namelijk dat bedrijven meer geld kwijt zijn aan rentelasten. Daar komt bij dat de ISM Index, die de stemming onder inkoopmanagers in het Amerikaanse bedrijfsleven meet, een nieuwe piek bereikt. Dat viel in het verleden vaak samen met een periode waarin aandelen tijdelijk een pas op de plaats maakten. In plaats van meer te beleggen in aandelen, kiezen we er dan ook voor om op andere manieren in te spelen op het verwachte economisch herstel. Bijvoorbeeld door meer te beleggen in waarde- dan in groeiaandelen en door het innemen van een grotere positie in grondstoffen. Want als de economische activiteit toeneemt, leidt dat vaak tot een hogere vraag naar industriële metalen en energiegrondstoffen.”

Zijn er andere ontwikkelingen die nu je aandacht trekken?

Blokland: “We kijken heel goed naar de bewegingen van de dollar. De afgelopen tijd is de Amerikaanse munt wat opgelopen, omdat de groeivooruitzichten voor de Verenigde Staten verbeteren en de rente daar mogelijk gaat oplopen. Veel partijen die rekenden op een zwakkere dollar, hebben hun positie gesloten om verliezen te beperken. Hierdoor kreeg de dollar nog een nieuwe impuls. Als de munt verder stijgt, is dat ongunstig voor het sentiment op de aandelenmarkten. Een hoge dollar zorgt ervoor dat de winst die Amerikaanse bedrijven buiten hun thuismarkt boeken minder waard wordt. En de aandelen uit dat land zijn goed voor meer dan de helft van de totale wereldwijde beurswaarde. Voor ons is de hogere dollar een extra argument om in dit opzicht niet te veel risico te nemen. Iets anders wat opvalt is dat ik steeds vaker hoor dat het bij duurzaam beleggen draait om het uitsluiten van bedrijven die veel CO2 uitstoten. Maar het gaat zeker nog tien à vijftien jaar duren voordat we echt kunnen overstappen naar duurzame energie. In de tussentijd zijn er voor die omschakeling nog heel wat investeringen en materialen nodig. Dat is voor ons een extra reden om wat meer in grondstoffen die de energietransitie mogelijk maken te beleggen.”

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten