Interview met Robeco ONE fondsmanager Jeroen Blokland

De Robeco ONE-fondsen hebben ondanks de pandemie naar verhouding een sterk jaar achter de rug. Mede-fondsbeheerder Jeroen Blokland blikt terug op 2020 en vertelt waar de kansen en gevaren liggen in het nieuwe beleggingsjaar.

Wat maakte in 2020 het meeste indruk op je?

Blokland: “Dat was de aankondiging van de eerste lockdown in maart. Van de ene op de andere dag ging alles dicht en moesten we plotseling vanuit huis werken. Bij het maken van de afweging tussen welvaart, persoonlijke vrijheid en gezondheid maakte de overheid een heel duidelijke keuze voor die laatste factor. Omdat we toen nog weinig wisten over het virus, was die beslissing goed te begrijpen. Maar het was wel een flinke schok, zowel in het dagelijks leven als in de beleggingswereld.”

De virusuitbraak leidde ertoe dat 2020 een heel ander beursjaar werd dan verwacht. Hoe speelden jullie daarop in?

Blokland: “Bij Robeco ONE hebben we een vast raamwerk van waaruit we onze beleggingsbeslissingen nemen. Eind maart duwde dat raamwerk ons richting het nemen van meer risico. Op dat moment voelde dat behoorlijk ongemakkelijk. Het was onvermijdelijk dat de wereldeconomie in een diepe recessie terecht ging komen en de beurskoersen schommelden heel sterk. Toch hebben we ervoor gekozen om meer risico te nemen door extra te beleggen in high yield-obligaties. Uiteindelijk bleek dat een heel goede beslissing te zijn. In vergelijking met andere mixfondsen, hebben de Robeco ONE-fondsen een sterk jaar achter de rug.”

Waar zie je de grootste kansen en bedreigingen voor 2021?

Blokland: “In het basisscenario voor dit jaar leveren aandelen een aantrekkelijk rendement op. De enige manier waarop 2021 een nog mooier jaar wordt dan verwacht, is als de vaccinaties overal heel goed verlopen zodat de economie sneller en sterker aantrekt dan het zich laat aanzien. Aan de andere kant zijn er verschillende zaken die voor enige onzekerheid kunnen zorgen. Bijvoorbeeld een vertraging bij het vaccineren of een Amerikaans stimuleringspakket dat minder groot is dan waar beleggers op hopen. Want hoewel de Democratische partij van nieuwe president Joe Biden een meerderheid heeft in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, heeft hij nog niet de volledige vrijheid om nieuwe wetten door te voeren. Eventuele tegenvallers zorgen er hooguit voor dat de verwachte groei van bedrijfswinsten iets lager uitvalt.”

In het basisscenario voor 2021 verwacht Robeco een koersstijging van 10 tot 16% voor wereldwijde aandelen. Hebben de Robeco ONE-fondsen nu een relatief grote aandelenweging?

Blokland: “Hoewel het een mooi beleggingsjaar lijkt te worden, hebben we momenteel een neutrale weging in aandelen. Dat komt omdat er enkele risico’s zijn die het mooie beeld op korte termijn tijdelijk kunnen vertroebelen. We kiezen er daarom voor om op een andere manier in te spelen op de goede verwachtingen voor 2021. Bijvoorbeeld door naar verhouding wat meer te beleggen in Europese en Japanse aandelen. Die profiteren naar verwachting relatief sterker als het herstel op gang komt. Ook hebben we een grotere positie in grondstoffen. De prijzen daarvan zijn minder ver vooruit gelopen op het economisch herstel als de aandelenkoersen.”

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten