Robeco ONE Defensief

De renteverhogingen van centrale banken in Europa en de Verenigde Staten leiden ertoe dat de economie afkoelt. Zelfs als een recessie wordt vermeden, zal de economie in deze gebieden niet snel groeien in 2023.

Fondsselectie obligaties:
De renteverwachtingen in de obligatiemarkt lijken een hoogtepunt te hebben bereikt. Dat maakt het aantrekkelijk om de gemiddelde resterende looptijd (duratie) wat te verlengen, zodat de portefeuille beter profiteert van de hogere rentestanden. In het derde kwartaal is de duratie ook al verhoogd, zodat de snelle daling van de rente in november een positieve bijdrage leverde aan het fondsrendement. Binnen dit deel van de portefeuille worden beleggers in obligaties van bedrijven met een wat minder goede kredietwaardigheid momenteel goed beloond voor het risico dat ze lopen. Daarom is de positie in het Robeco High Yield Bonds uitgebreid. Dat geldt ook voor de positie in Robeco Euro Government Bonds, aangezien staatsobligaties nu weer een duidelijk positief couponrendement opleveren.

Fondsselectie aandelen: 
Net als in het obligatiesegment, werd ook binnen het aandelengedeelte van de portefeuille in november goed ingespeeld op een marktbeweging. Door een wat grotere positie in aandelen werd geprofiteerd van een stevige koersopleving. Half december is die positie overigens verkleind, aangezien aandelenmarkten in de ontwikkelde wereld de bodem naar verwachting nog niet hebben bereikt. De positie in westerse aandelenmarkten – met name in de Verenigde Staten – is verlaagd via verkopen van Robeco BP US Premium Equities, Robeco Sustainable Global Stars Equities en Robeco Sustainable European Stars Equities. Aan de andere kant wordt er juist wat meer positie gekozen in opkomende landen, waar de inflatieproblemen wat minder groot zijn. Dat gebeurt via de aankoop van Robeco QI Emerging Markets Sustainable Active Equities en via het uitbreiden van de positie in Robeco Asia Pacific Equities.

Benieuwd naar de economische vooruitzichten en naar hoe Robeco ONE positie kiest? Lees het interview met fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten