Robeco ONE Defensief

De positieve trend in de aandelenmarkten droeg ook dit kwartaal behoorlijk bij aan het goede rendement van Robeco ONE Defensief. De beleggingen in Europese overheidsobligaties hadden last van de stijgende rentes. Diverse andere obligatiecategorie├źn presteerden wel goed in het tweede kwartaal.

Daar waar in het tweede kwartaal de Europese rentes stegen, daalden de rentes in Amerika. Hierdoor was een duidelijk onderscheidt in obligatierendementen te zien. Onze keuze voor het verlagen van de rentegevoeligheid van de portefeuille pakte goed uit ten aanzien van Europese overheidsobligaties en minder goed voor Amerikaanse overheidsobligaties. Zowel de beleggingen in hoogrentende risicovollere bedrijfsobligaties als bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid droegen positief bij aan het totaalrendement.

Ook in het tweede kwartaal hadden wij een voorkeur voor waardeaandelen. Deze aandelen hebben het iets minder goed gedaan dan vorig kwartaal maar wel positief bijgedragen aan het totaalrendement. Dit is bijzonder knap omdat dit kwartaal de macro economische omgeving van dalende Amerikaanse rentes iets minder gunstig was voor dit type aandelen.

Het was een uitstekend kwartaal voor grondstoffen. Bijna alle grondstoffen stegen fors in waarde. Het heropenen van de economie├źn zorgde voor de nodige krapte op de grondstoffenmarkten. Met name in het eerste deel van het kwartaal werden de grootste waardestijgingen gerealiseerd. Tegen het eind kwam er de klad in, mede omdat de Amerikaanse centrale bank hintte op het mogelijk eerder verhogen van de korte rente. Als gevolg hiervan hebben wij een deel van onze beleggingen in grondstoffen verkocht tegen een substantieel hogere prijs dan we ze initieel hadden aangekocht.

De door ons geselecteerde fondsen hebben dit kwartaal over het geheel negatief bijgedragen aan het totaalrendement. Toch waren er binnen zowel aandelen als obligaties een aantal fondsen die het uitzonderlijk goed hebben gedaan. Binnen aandelen vielen Robeco Global Consumer Trends en Robeco Global Industrial Innovation in positieve zin op. Binnen het obligatiegedeelte van de portefeuilles presteerde Robeco Global Credits erg goed.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten