Robeco ONE Defensief

Met een kwartaalrendement van 2,44% bleef Robeco ONE Defensief het marktgemiddelde mooi voor. Het fonds profiteerde van de grote renteschommelingen op de obligatiemarkt. In het aandelensegment is de focus verschoven van ontwikkelde landen naar opkomende markten.

Fondsselectie obligaties:
De koersbewegingen op de rentemarkt trokken in het eerste kwartaal bijna nog meer aandacht dan die op de aandelenmarkt. In de eerste weken van 2023 ging de rente op Amerikaanse 10 jaars-staatsobligaties hard omlaag, om vervolgens weer op te veren. Die beweging herhaalde zich toen in maart de onrust in de banksector toenam door het faillissement van Silicon Valley Bank en de gedwongen overname van het Zwitserse Credit Suisse door UBS. Aan de andere kant ging de korte beleidsrente juist omhoog, omdat centrale banken nog altijd de hoge inflatie niet onder controle hebben. De wijze waarop het obligatieteam van Robeco ONE goed inspeelde op deze rentebewegingen, leverde een grotere bijdrage aan het kwartaalresultaat dan de resultaatontwikkeling van de obligatiefondsen waarin Robeco ONE Defensief belegt.

Fondsselectie aandelen: 
De MSCI-World index is omgerekend in euro’s met gemiddeld 5,8% gestegen, ondanks de onrust in de bankensector. Beleggers kijken met veel optimisme naar de winstontwikkeling in het bedrijfsleven later dit jaar en hopen op een renteverlaging in de Verenigde Staten. Hierdoor neemt het risico op een grote teleurstelling toe. In de loop van het kwartaal is de nadruk in het aandelensegment dan ook verschoven naar opkomende markten. Dat gebeurde door het verlagen van de posities in US Premium Equities, Sustainable Global Stars Equities en QI Global Developed Sustainable Enhanced Index Equities. Aan de andere kant werd de positie in QI Emerging Markets Sustainable Active Equities juist verhoogd. Daarnaast koos Robeco ONE Defensief positie in Sustainable Emerging Stars Equities. De winstvooruitzichten voor het bedrijfsleven in opkomende markten zijn een stuk beter dan in de ontwikkelde wereld. Bovendien kan de beleidsrente in landen zoals Mexico en Brazilië in de loop van 2023 al wat dalen. In Europa en de Verenigde Staten zit die rente nog duidelijk in de lift.

Benieuwd naar de economische vooruitzichten en naar hoe Robeco ONE positie kiest? Lees het interview met fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten