Robeco ONE Defensief

Robeco ONE Defensief realiseerde in 2020 een stevig rendement van 5,7%. Aandelen presteerden in het laatste kwartaal bijzonder goed met een rendement van meer dan 9%. Over het hele jaar gezien presteerden staatsobligaties en in het bijzonder bedrijfsobligaties, die zelfs een beter jaarrendement dan aandelen realiseerden, eveneens goed. De enorme stimuleringsmaatregelen van centrale banken misten hun uitwerking niet.

De verdeling over de beleggingscategorieën en de fondskeuzes hebben in het laatste kwartaal, en voor het gehele jaar, in belangrijke mate bijgedragen aan het rendement van Robeco ONE Defensief. Die zorgden voor een extra rendement van meer dan 2%. Nog voor de wereldwijde Covid-19 uitbraak in februari, was de hoeveelheid risico van de portefeuille al flink teruggeschroefd. De reden hiervoor was dat de rally in risicovollere beleggingen tekenen van vermoeidheid toonde en omdat we niet precies wisten wat de uitbraak, toen nog vooral geconcentreerd in China, voor gevolgen zou hebben. We hadden alle bedrijfsobligaties met een lage kredietwaardigheid (high yield obligaties) verkocht en hier Amerikaanse staatsobligaties voor teruggekocht.

Toen in maart de paniek op de beurzen uitbrak legde dit de portefeuille geen windeieren. High yield-obligaties daalden 20%, waar de koersen van Amerikaanse staatsobligaties flink stegen. Daarnaast had ook de belegging in goud een positief effect op het portefeuillerendement. Na een kleine dip in maart spurtte de goudprijs omhoog. Eind maart, toen het sentiment onder beleggers te negatief was en het duidelijk werd dat centrale banken en overheden zouden bijspringen, hebben we een flinke positie high yield-obligaties teruggekocht. In de maanden daarna hebben we ook nog stapsgewijs grondstoffen en aandelen opgehoogd, wat ook een positief effect op het totaalrendement heeft gehad.

De prestaties van de meeste geselecteerde fondsen waren beter dan het marktgemiddelde. Dit was vooral het geval binnen de categorie obligaties, het belangrijkste deel van de Robeco ONE Defensief portefeuille. Zowel binnen bedrijfsobligaties als staatsobligaties deden de beleggingen het aanzienlijk beter dan gemiddeld. Binnen aandelen was het beeld gemengd. De trendfondsen, Consumer Trends, FinTech en Digital Innovations wisten de brede index ruimschoots te verslaan. Maar voor een flink aantal andere fondsen, die meer in ‘waarde-aandelen’ beleggen, was dit niet het geval. Overigens begonnen waarde-aandelen in het laatste kwartaal wel aan een inhaalslag waarvan we bovendien verwachten dat die de komende tijd kan doorzetten.

Tot slot hebben we richting het einde van het jaar het risico van de portefeuille opnieuw verlaagd. Het goede nieuws met betrekking tot de effectiviteit van de ontwikkelde vaccins is door de markten verwerkt, terwijl de kansen op tegenvallers over het tempo van de vaccinaties niet moeten worden onderschat. Ook zorgen toenemende ‘lockdown’ maatregelen ervoor dat het herstel van de wereldeconomie vertraging oploopt.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten