Robeco ONE Defensief

Omdat vrijwel alle beleggingscategorieën, met daaronder ook staatsobligaties, een positief rendement genereerden, zette het herstel van Robeco ONE Defensief door. Sterker nog, ten opzichte van het begin van het jaar zijn alle verliezen goedgemaakt en staat de portefeuille nu in de plus.

De accenten die we in de portefeuille hebben aangebracht zorgden voor een positief effect op het totaalrendement. De overweging van bedrijfsobligaties pakte goed uit. Zoals hierboven vermeld deden high yield-obligaties het in het derde kwartaal net zo goed als aandelen, maar met minder risico. Bedrijfsobligaties deden het daarnaast een stuk beter dan staatsobligaties. Ook de belegging in goud betaalde zich wederom uit. Goud behoorde in het derde kwartaal tot de best-presterende beleggingscategorieën. Tot slot waren we een beetje voorzichtig met staatsobligaties uit opkomende landen. De valuta van een aantal opkomende landen, zoals Turkije, ligt flink onder druk.

De geselecteerde, onderliggende fondsen waar we in beleggen deden het redelijk. Per saldo waren de verschillen met de rendementen op de markt klein. Waardeaandelen hadden het wederom moeilijk, maar de verschillen met de rest van de markt waren minder groot dan voorheen. In september wisten waarde-aandelen zelfs wat van hun achterstand in te lopen. Wij denken dat een breder economisch herstel voor een verdere inhaalslag kan zorgen. De meeste vastrentende beleggingsfondsen wisten de markt nipt te verslaan en zorgden daarmee voor een positief effect.

Gedurende het kwartaal hebben we het gewicht van bedrijfsobligaties gestaag omlaag gebracht. We verwachten nog steeds dat ze beter zullen presteren dan staatsobligaties maar de extra renteopslag die we eerder nog kregen, is hard omlaag gekomen. Dat heeft gezorgd voor een mooi extra rendement, maar betekent ook dat de verwachtingen nu iets moeten worden getemperd. Daarnaast hebben we onze belegging in de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar gesloten nadat deze een flinke koersstijging had laten zien.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten