
Robeco ONE Duurzaam
In het tweede kwartaal kwam het rendement van Robeco ONE Duurzaam uit op 1,58%. Dat is net iets minder dan het marktgemiddelde. Het verschil wordt voornamelijk gemaakt door een wat kleinere positie in aandelen van technologiebedrijven, die snel stegen. De keuzes om meer te beleggen in bedrijfsobligaties en in aandelen uit Zuid-Korea en Brazilië, pakte wel goed uit.
Fondsselectie obligaties:
In het obligatiesegment sorteren we voor op een afkoeling van de economie. Dat doen we door de rentegevoeligheid wat te verhogen, via het verlengen van de gemiddelde resterende looptijd van de obligatiebeleggingen. Daarmee waren we in het afgelopen kwartaal iets te vroeg. De rentestijging leverde een tegenvaller op, die overigens voor een groot deel werd gecompenseerd door de goede prestaties van bedrijfsobligaties. In dit opzicht sprongen met name de bank- en verzekeringssector eruit.
Fondsselectie aandelen:
De koersen van wereldwijde aandelen zijn in het tweede kwartaal met 6,4% gestegen, omgerekend naar euro’s. Die mooie winst is voornamelijk te danken aan een kleine groep technologieaandelen, die profiteert van de positieve nieuwsstroom rondom kunstmatige intelligentie. Die rally ging echter voorbij aan aandelen uit opkomende landen, waarin wij een relatief grote positie hebben. De waardering van dit segment ligt bijna op het laagste niveau ooit. Binnen opkomende landen presteerden de fondsen in de portefeuille van Robeco ONE Duurzaam overigens wel beter dan het marktgemiddelde, dankzij de focus op aantrekkelijk gewaardeerde aandelen en de positie in goed presterende landen zoals Zuid-Korea en Brazilië. De onderweging die ontstaat door het grotere gewicht in opkomende landen is in het afgelopen kwartaal verschoven van de Verenigde Staten naar Europa. Dat was een goede zet, aangezien er relatief veel industriebedrijven genoteerd staan op Europese beurzen die meer gevoelig zijn voor de afkoeling van de economische groei.
Benieuwd naar de economische vooruitzichten en naar hoe Robeco ONE positie kiest? Lees het interview met fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn.