Robeco ONE Duurzaam

Robeco ONE Duurzaam daalde in het eerste kwartaal 10%. De collectieve daling van alle beleggingscategorieën met ook maar een beetje risico zorgde voor het tegenvallende resultaat. Wel kan worden opgemerkt dat duurzame beleggingen het in de regel iets beter deden dan het marktgemiddelde.

Zo deden binnen de thematische duurzaamheidsfondsen RobecoSAM Global Gender Equality en RobecoSAM Sustainable Healthy Living het goed. Voor laatstgenoemde fonds geldt uiteraard dat hier ook de link met de uitbraak van het coronavirus een rol speelt. Van medische toepassingen tot een run op sportartikelen, de vraag zakte binnen dit segment minder hard terug. Ook RobecoSAM Global SDG Equities, dat belegt in bedrijven die actief bijdragen aan de realisatie van de ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties deed het goed. Dit fonds streeft naar een substantieel lager risico dan de markt. Tot slot deed ook Robeco Sustainable Global Stars het goed.

Binnen het vastrentende gedeelte waren de verschillen minder uitgesproken met uitzondering van Robeco QI Dynamic duration. Dit fonds profiteerde van de sterk dalende rentes.

Onze allocatiebeslissingen hadden per saldo een positief effect of het portefeuillerendement. Echter, door de sterke dalingen was het effect op totaalniveau gering. We noemen de belangrijkste allocatie-beslissingen hieronder. Het gewicht in high yield was vrijwel het gehele kwartaal nagenoeg nihil. Daarnaast hebben we een flinke positie genomen in Amerikaanse staatsobligaties. Amerikaanse staatsobligaties realiseerden een bescheiden positief rendement.

Richting het einde van het kwartaal zijn een aantal veranderingen in de portefeuille aangebracht. We hebben het gewicht van investment grade bonds, bedrijfsobligaties met een hogere kredietwaardigheid, bijgekocht. Zowel de Federal Reserve als de ECB kopen deze bedrijfsobligaties op als onderdeel van hun stimulerende maatregelen. We hebben een groot deel van de Amerikaanse staatsobligaties verkocht, aangezien we verwachten dat de rente ook hier nu niet veel verder omlaag kan. We hebben ook voor het eerst duurzame high yield obligaties opgenomen. Met een rente die piekte op meer dan 12% is ook deze beleggingscategorie aantrekkelijker geworden.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten