Robeco ONE Duurzaam

Mede door een sterk laatste kwartaal op de financiële markten realiseerde Robeco ONE Duurzaam een positief rendement voor heel 2020 van bijna 6%. 2020 is, uiteraard naast het jaar waarin we geconfronteerd werden met het Covid-19 virus, ook het jaar van de definitieve doorbraak van duurzaam beleggen. En dat was terug te zien in het resultaat.

Een flink aantal van de onderliggende duurzame beleggingsstrategieën wist het marktgemiddelde te verslaan. In sommige gevallen waren de uitslagen bijzonder groot. Zo bleef RobecoSAM Smart Energy, dat belegt in bedrijven die bijdragen aan een overgang naar duurzame energie, de wereldindex met maar liefst 40% voor. En ook RobecoSAM Sustainable Water, dat belegt in bedrijven die bijdragen aan een duurzame watervoorziening, bleef het marktgemiddelde ruim voor.

De goede prestaties bleven niet beperkt tot aandelen. Ook de obligaties van bedrijven die zich richten op de realisatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (denk aan het uitbannen van armoede en honger, goed onderwijs, schoon water, enzovoort) deden het beter dan gemiddeld. Wij verwachten dat deze trend zich de komende jaren doorzet.

Naast de focus op duurzaamheid, had ook onze verdeling over de beleggingscategorieën een positief effect op het portefeuillerendement. Na een voorzichtige start, mede omdat we niet goed wisten wat we van de Covid-19 uitbraak moesten verwachten, hebben we gedurende het jaar gestaag meer risico genomen, onder meer door een hoger gewicht in aandelen. Dat resulteerde in een positief effect op het portefeuillerendement.

Richting het einde van het vierde kwartaal hebben we het risico van de portefeuille verlaagd. Het goede nieuws met betrekking tot de effectiviteit van de ontwikkelde vaccins is door de markten verwerkt, terwijl de kansen op tegenvallers over het tempo van de vaccinaties niet moeten worden onderschat. Ook zorgen toenemende ‘lockdown’ maatregelen ervoor dat het herstel van de wereldeconomie vertraging oploopt.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten