Robeco ONE Neutraal

Met een rendement van 2,25% bleef Robeco ONE Neutraal in het tweede kwartaal iets achter bij het marktgemiddelde. Omdat de focus meer op waardeaandelen lag, profiteerde het fonds niet optimaal van de aandelenrally die vooral werd aangejaagd door groeiaandelen met een link naar kunstmatige intelligentie.

Fondsselectie obligaties:
In het tweede kwartaal is de rente op kapitaalmarkten iets opgelopen. Omdat koersen bij obligaties in de tegengestelde richting bewegen als de rente, boekten wereldwijde obligatiemarkten een verlies van 0,5%, omgerekend naar euro’s. De obligatieportefeuille van Robeco ONE Neutraal heeft een wat langere looptijd dan het marktgemiddelde, zodat de rentegevoeligheid ook wat groter was. Hierdoor hadden we relatief wat meer last van de stijgende rente. Daar staat echter tegenover dat de geselecteerde obligatiefondsen relatief juist iets beter presteerden dan hun marktgemiddelde. De positie in I-shares JPM EM Local Government Bonds leverde wel een positieve bijdrage. Een belangrijke bijstelling is dat de weging in high yield-obligaties is verlaagd van overwogen naar neutraal. Dit soort obligaties kenmerken zich door een hoge rentevergoeding, maar zijn relatief kwetsbaar als het economisch klimaat verslechtert.

Fondsselectie aandelen:
Na de mooie koersstijgingen in het eerste kwartaal, hebben we in het aandelensegment wat voorzichtiger positie gekozen. Wij verwachten dat de bedrijfsresultaten in de loop van 2023 onder druk komen te staan door een afkoeling van de economie. In het tweede kwartaal overheerste op aandelenmarkten echter het optimisme, als gevolg van alle aandacht voor kunstmatige intelligentie. Wereldwijde aandelenkoersen stegen met 6,7% omgerekend naar euro’s. Een deel van die stijging ging door de voorzichtige positionering in waardeaandelen – die relatief goed overeind blijven tijdens een afzwakkende economie – voorbij aan Robeco ONE Neutraal. Het groeiende recessiegevaar was aanleiding om de weging van aandelen te verlagen van neutraal naar onderwogen. Dat geldt echter niet voor aandelen uit opkomende landen. Die hebben momenteel een lage waardering en betere groeivooruitzichten dan het westerse bedrijfsleven. Binnen dit segment bleven Robeco Emerging Markets Equities en Robeco Sustainable Emerging Stars Equities het marktgemiddelde in het tweede kwartaal voor.

Benieuwd naar de economische vooruitzichten en naar hoe Robeco ONE positie kiest? Lees het interview met fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten