Robeco ONE Neutraal

Robeco ONE Neutraal behaalde een kwartaalrendement van 2,6%. De beleggingen in overheidsobligaties leverde een negatieve bijdrage aan het rendement dit kwartaal. De verliezen werden echter ruimschoots gecompenseerd door de positieve aandelenrendementen.

De rentegevoeligheid van de portefeuille is nog steeds beneden het gemiddelde. Dit heeft de portefeuille gedeeltelijk kunnen beschermen tegen de negatieve gevolgen van de stijgende rentes in Europa. In tegenstelling tot de Europese kapitaalmarktrentes daalde de Amerikaanse rente. Bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid profiteerden hiervan door hun hogere rentegevoeligheid. Ook hoogrenderende risicovollere bedrijfsobligaties hadden een goed kwartaal, zij profiteerden van de golf van optimisme dat voor een groot deel van het kwartaal het sentiment op de financiële markten bepaalde.

De aangebrachte accenten in het aandelengedeelte van de portefeuille lieten een gemengd beeld zien. Onze voorkeur voor waardeaandelen droeg positief bij aan het totaalrendement. Het rendement liep echter wel licht achter op de algemene aandelenindex. Onze voorkeur voor Japanse en Europese aandelen ten koste van Amerikaanse aandelen pakte minder goed uit dit kwartaal. Gedurende het kwartaal hebben we het gewicht van Japanse aandelen iets verlaagd ten gunste van Amerikaanse aandelen. Onze positie in Japanse aandelen blijft echter bovengemiddeld en die in Amerikaanse aandelen onder het gemiddelde. De vooruitzichten voor Europese aandelen blijven gunstig. We verwachten een bovengemiddelde winstgroei als gevolg van de heropening van de Europese economieën nu het vaccineren van de bevolking behoorlijk op stoom komt.

Het was een bijzonder goed kwartaal voor grondstoffen. Bijna alle grondstoffen stegen fors in waarde. Het heropenen van de economieën zorgde voor de nodige krapte op de grondstoffenmarkten. Met name in het eerste deel van het kwartaal werden de grootste stijgingen gerealiseerd. Tegen het eind kwam er de klad in mede doordat de Amerikaanse centrale bank hintte op het mogelijk eerder verhogen van de korte rente. Als gevolg hiervan hebben wij een deel van onze beleggingen in grondstoffen verkocht tegen een substantieel hogere prijs dan we ze initieel hadden aangekocht.

De aangebrachte accenten in de portefeuille hebben positief bijgedragen aan het totaalrendement. Over het algemeen presteerden de door ons geselecteerde fondsen minder goed dan het marktgemiddelde. Binnen aandelen waren Robeco Global Consumer Trends en Robeco Global Industrial Innovation de positieve uitschieters. Robeco Global Credits was het best presterende fonds binnen het obligatiedeel van de portefeuille. Ons accent in grondstoffen pakte goed uit. Het was de best presterende categorie in de portefeuille.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten