Robeco ONE Neutraal

Robeco ONE Neutraal heeft in het tweede kwartaal een negatief rendement behaald van -8,45%. In zowel het aandelen- als obligatiesegment van de portefeuille hielp een goede fondskeuze nog iets bij het beperkt houden van de schade, maar dat was helaas niet het geval voor de wijze waarop het fonds actief positie koos in bepaalde marktsegmenten.

Fondsselectie obligaties:
Obligatiemarkten hebben een zeer slecht kwartaal achter de rug als gevolg van de stijgende rente. Omdat beleggers zich zorgen maken over een mogelijke recessie, is de risicopremie van meer riskante high yield-obligaties opgelopen. Het renteverschil met kredietwaardige staatsleningen werd zo groot dat we op basis van de aantrekkelijke waardering een wat grotere positie in dit segment hebben opgebouwd. In het tweede kwartaal bleven high yield obligaties echter wat achter bij het marktgemiddelde. Dat geldt ook voor staatsobligaties, waarin eveneens een wat grotere positie is ingenomen. De argumenten daarvoor zijn dat deze categorie goed rendeert zodra de inflatie wat terugloopt en de renteverwachtingen weer dalen. Aan de andere kant zouden staatsobligaties als veilige haven ook een goede keuze moeten zijn als de recessievrees verder oplaait, waardoor de onrust op financiële markten toeneemt. In tegenstelling tot de allocatie, hielp de fondsselectie wel bij het inperken van de koersverliezen. Dat geldt met name voor Robeco High Yield Bonds en Robeco Euro Credit Bonds. Het best presterende fonds in portefeuille was dit kwartaal de beleggingen in obligaties van opkomende markten.

Fondsselectie aandelen:
Aandelenmarkten hebben eveneens een heel teleurstellend kwartaal achter de rug. In dit segment tekende zich een vergelijkbaar patroon af als in het obligatiegedeelte van de portefeuille. Tegenover een negatief effect van een wat grotere positie in groeiaandelen en Amerikaanse aandelen, stond een positieve bijdrage van de fondsselectie. Robeco QI Global Value Equities was dit kwartaal het best presterende aandelenfonds. Ook Robeco Sustainable Global Stars en Robeco Global AC Multi-Factor Equities presteerden beduidend beter dan het betreffende marktsegment. 

Benieuwd naar de economische vooruitzichten en naar hoe Robeco ONE positie kiest? Lees het interview met mede-fondsbeheerder Ernesto Sanichar.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten