Robeco ONE Neutraal

Robeco ONE Neutraal heeft in het vierde kwartaal een rendement behaald van 1,81%. Er werd goed ingespeeld op aandelen- en rentebewegingen, terwijl ook de fondsselectie een positieve bijdrage leverde aan het rendement.

Fondsselectie obligaties:
In het vierde kwartaal werd voornamelijk het verschil gemaakt tijdens een rentedaling in november. Omdat de gemiddelde resterende looptijd (duratie) van de portefeuille groter was dan het marktgemiddelde, profiteerde Robeco ONE Neutraal hier relatief sterk van. In de loop van het kwartaal is de positie in Robeco High Yield Bonds Fonds uitgebreid, omdat obligaties van bedrijven met een wat lagere kredietwaardigheid momenteel goede kansen bieden. De stijging van de rente in 2022 vormde aanleiding om de positie in goud te verkopen. Een belegging in edelmetaal levert geen rente of dividend op, wat een groter nadeel wordt naarmate de rente verder oploopt.

Fondsselectie aandelen:
Net als in de eerste drie kwartalen, kenmerkte het vierde kwartaal van 2022 zich door grote koersschommelingen op aandelenmarkten. De verwachting dat de bodem nog niet is bereikt, vormde aanleiding om de aandelenweging na de scherpe opleving in november te verlagen. Binnen het segment gaat de voorkeur uit naar aandelen uit opkomende landen. Voor dit segment is het gunstig dat de koers van de Amerikaanse dollar over het hoogste punt heen lijkt te zijn. Bovendien hebben deze landen de rente vaak al ver verhoogd, zodat ze minder last hebben van inflatie dan de westerse wereld. Er is een positie opgebouwd in Robeco QI Emerging Markets Sustainable Active Equities. Daarnaast wordt de voorkeur voor waardeaandelen boven groeiaandelen wat meer kracht bijgezet door de aankoop van Robeco QI Global Value Equities.

Benieuwd naar de economische vooruitzichten en naar hoe Robeco ONE positie kiest? Lees het interview met fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten