Robeco ONE Neutraal

Geholpen door een bijzonder sterk laatste kwartaal realiseerde Robeco ONE Neutraal in 2020 een positief rendement van 4,8%. Aandelen realiseerden een kwartaalrendement van maar liefst 9% als gevolg van een serie positieve berichten over de werkzaamheid van een aantal Covid-19 vaccins. Andere beleggingscategorieën, waaronder high yield-obligaties en grondstoffen, presteerden ook goed.

Naast de goede stemming op de beurzen, zorgde ook onze verdeling over de beleggingscategorieën en de fondskeuzes voor een rendementsimpuls. Voor 2020 leverde dit een extra rendement van 1,4% op. Nog voor de wereldwijde Covid-19 uitbraak in februari was de hoeveelheid risico in de portefeuille al flink verlaagd. De aandelenrally vertoonde tekenen van vermoeidheid en we wisten niet wat de virusuitbraak, toen nog vooral geconcentreerd in China, voor gevolgen zou hebben. Alle beleggingen in high yield-obligaties waren verkocht ten gunste van veiligere Amerikaanse staatsobligaties.

Toen in maart de paniek op de beurzen uitbrak gingen de koersen van high yield-obligaties hard omlaag terwijl Amerikaanse staatsobligaties meer waard werden. Daarnaast had ook de belegging in goud een positief effect op het portefeuillerendement. Na een kleine dip in maart spurtte de goudprijs omhoog. Eind maart, toen het sentiment onder beleggers te negatief was en het duidelijk werd dat zowel centrale banken en overheden zouden bijspringen, hebben we een flinke positie high yield-obligaties teruggekocht. Ook ging het gewicht van andere bedrijfsobligaties flink omhoog ten koste van kasgeld en staatsobligaties. In de maanden daarna hebben we ook nog stapsgewijs grondstoffen en aandelen opgehoogd, wat ook een positief effect op het totaalrendement heeft gehad.

In 2020 waren de prestaties van geselecteerde fondsen per saldo beter dan het marktgemiddelde. Vooral binnen de categorie obligaties waren de resultaten sterk. Zowel binnen bedrijfsobligaties als staatsobligaties wisten de beleggingen de markt te verslaan. Het accent op duurzaamheid binnen deze fondsen was een belangrijke factor voor het goede rendement. Binnen aandelen was het beeld gemengd. De trendfondsen, Consumer Trends, FinTech en Digital Innovations wisten de wereldindex ruimschoots te verslaan. Ook hier kwam duurzaamheid bovendrijven in de vorm van Robeco Sustainable Global Stars. Minder goed verging het fondsen die vooral in ‘waarde-aandelen’ beleggen. Waarde-aandelen bleven fors achter als gevolg van het feit dat Covid-19 een aantal technologie-gedreven ontwikkelingen versnelde zoals digitalisering en online verkopen. Echter, in het laatste kwartaal begonnen waarde-aandelen aan een inhaalslag waarvan we verwachten dat die de komende tijd kan doorzetten.

Tot slot hebben we richting het einde van het jaar het risico van de portefeuille opnieuw verlaagd. Het goede nieuws met betrekking tot de effectiviteit van de ontwikkelde vaccins is door de markten verwerkt, terwijl de kansen op tegenvallers over het tempo van de vaccinaties niet moeten worden onderschat. Ook zorgen toenemende ‘lockdown’ maatregelen ervoor dat het herstel van de wereldeconomie vertraging oploopt.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten