Robeco ONE Neutraal

Robeco ONE Neutraal heeft in het eerste kwartaal een rendement behaald van 2,86%. Het fonds profiteerde weliswaar niet volledig mee van het koersherstel op de aandelenmarkten, maar plukte wel de vruchten van de sterke schommelingen in de rentewereld.

Fondsselectie obligaties:
Robeco ONE Neutraal was heel goed gepositioneerd voor de tweedeling die zich de afgelopen maanden aftekende op de obligatiemarkt. Op de kapitaalmarkten daalde de lange rente in de loop van het kwartaal als gevolg van onder meer de onrust in de banksector. Tegelijkertijd hebben zowel de Amerikaanse als Europese centrale bank de korte beleidsrente verhoogd in een poging om de nog altijd hoge inflatie beter onder controle te krijgen. De tegengestelde beweging van de lange en korte rente leverde een grote bijdrage aan het fondsrendement in het eerste kwartaal. Qua positionering houden we vast aan een wat grotere weging in high yield-obligaties. Deze categorie is weliswaar kwetsbaar als de kans op een recessie toeneemt, maar de hoge rentevergoeding is een heel ruime compensatie voor dit risico.

Fondsselectie aandelen:
Het koersherstel op aandelenmarkten in het eerste kwartaal heeft ogenschijnlijk een vrij wankele basis. Beleggers sorteren al voor op een snel herstel van de bedrijfswinsten in de loop van 2023 en op een daling van de Amerikaanse beleidsrente. Dat optimisme vormde vooral een impuls voor groeiaandelen. Als gevolg daarvan bleef het rendement van waardefondsen zoals QI Global Value Equities en US Premium Equities achter bij het marktgemiddelde. De kans is groot dat er in de loop van het jaar een inhaalslag komt voor deze fondsen, zodra duidelijk wordt dat de winsten minder snel opveren en de beleidsrente juist toch nog even doorstijgt. Aan de hand van dit vooruitzicht hebben we de balans in de portefeuille meer verschoven van ontwikkelde naar opkomende markten. De positie in US Premium Equities en de S&P 500 is verlaagd en die in Sustainable Emerging Stars Equities is juist verhoogd. In opkomende landen zoals Braziliƫ en Mexico kan de beleidsrente in de loop van het jaar zelfs al wat dalen, terwijl Aziatische landen profiteren van de heropening van de Chinese economie.

Benieuwd naar de economische vooruitzichten en naar hoe Robeco ONE positie kiest? Lees het interview met fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten