Robeco ONE Offensief

Robeco ONE Offensief behaalde een kwartaalrendement van bijna 3,7%. De opwaartse drift van de aandelenmarkten hebben behoorlijk positief bijgedragen aan het rendement van de portefeuille.

De accenten die wij in het aandelengedeelte hebben aangebracht, lieten een gemengd beeld zien. Onze voorkeur voor waardeaandelen droeg positief bij aan het totaalrendement. Echter het behaalde rendement liep licht achter op de algemene aandelenindex. Daarentegen deden onze beleggingen in groeiaandelen het goed. De eerder dit jaar opgelopen verliezen werden voor deze categorie voor een groot deel weggewerkt dit kwartaal. Onze voorkeur voor Japanse en Europese aandelen ten koste van Amerikaanse aandelen pakte minder goed uit.

Gedurende dit kwartaal hebben we het gewicht van Japanse aandelen iets verlaagd ten gunste van Amerikaanse aandelen. Onze weging naar Japanse aandelen blijft echter bovengemiddeld en die naar Amerikaanse aandelen onder het gemiddelde. Wij verwachten dat de meer waarde georiënteerde Japanse markt het beter zal doen dan de Amerikaanse markt. De vooruitzichten voor Europese aandelen zijn gunstig. We verwachten een bovengemiddelde winstgroei, gedreven door de verdere heropening van de Europese economieën, nu het vaccineren van de bevolking behoorlijk op stoom is gekomen.

Onze voorkeur voor een lager dan gemiddelde rentegevoeligheid leverde dit kwartaal een gemengd resultaat op. De lagere weging naar Europese overheidsobligaties pakte goed uit. De lagere weging naar Amerikaanse overheidsobligaties was minder gelukkig. Bedrijfsobligaties profiteerden van de golf van optimisme die door de financiële markten raasde. Zowel de beleggingen in de risicovollere hoogrentende bedrijfsobligaties als bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid droegen positief bij aan het kwartaalrendement.

Het was een bijzonder goed kwartaal voor grondstoffen. Bijna alle grondstoffen stegen fors in waarde. Het heropenen van de economieën zorgde voor de nodige krapte op de grondstoffenmarkten. Met name in het eerste deel van het kwartaal werden de grootste stijgingen gerealiseerd. Tegen het eind kwam er de klad in mede omdat de Amerikaanse centrale bank hintte op het mogelijk eerder verhogen van de korte rente. Als gevolg hiervan hebben wij een deel van onze beleggingen in grondstoffen verkocht tegen een substantieel hogere prijs dan we ze initieel hadden aangekocht.

De door ons aangebrachte accenten hebben licht positief bijgedragen aan het resultaat. Dat had nog beter kunnen zijn als enkele fondsen beter of in lijn met het marktgemiddelde hadden gepresteerd. Robeco Global Consumer Trends en Robeco Global Industrial Innovation deden het dit kwartaal erg goed. Ons accent in grondstoffen pakte goed uit. Het was de best presterende categorie in de portefeuille.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten