Robeco ONE Offensief

Robeco ONE Offensief heeft in het tweede kwartaal een rendement behaald van 3,56%. Dat was vooral te danken aan de koersstijging op internationale aandelenmarkten. Met het oog op een verzwakking van de economie, wordt de weging in aandelen en high yield-obligaties iets verlaagd.

Fondsselectie obligaties:
In het obligatiesegment van de fondsportefeuille sorteren we voor op een afzwakking van de economische groei en een mogelijke recessie in de tweede jaarhelft. Dat gebeurt onder meer via een bijstelling van de positie in high yield-obligaties van overwogen naar neutraal. Een afzwakking van de economie gaat gebruikelijk gepaard met een toename van het aantal faillissementen. Voorlopig is de hogere rentevergoeding op high yield-obligaties nog voldoende compensatie voor het hogere faillissementsrisico. Daarnaast is de gemiddelde looptijd van de obligatiebeleggingen wat langer dan het marktgemiddelde. In het tweede kwartaal leverde die positie als gevolg van de stijgende rentes een negatieve bijdrage aan het fondsrendement. Daar staat tegenover dat de gekozen obligatiefondsen relatief wel beter presteerden dan hun marktgemiddelde. De positie in I-shares JPM EM Local Government Bonds leverde wel een positieve bijdrage.

Fondsselectie aandelen:
Wereldwijde aandelenkoersen stegen in het tweede kwartaal met 6,7%, omgerekend naar euro’s. De aandelenportefeuille van Robeco ONE Offensief bleef daar net iets bij achter. De belangrijkste reden was dat een groot deel van de koersstijging te danken was aan een klein groepje technologieaandelen die gelinkt worden aan kunstmatige intelligentie. In de fondsportefeuille wordt juist meer de nadruk gelegd op aantrekkelijk gewaardeerde aandelen van bedrijven die ook goed presteren als de economie minder goed draait. De stevige koersstijging op internationale beurzen, was aanleiding om de aandelenweging bij te stellen van neutraal naar een onderweging. In regionaal opzicht hebben opkomende landen betere vooruitzichten dan de westerse wereld. Het fonds heeft dan ook een overweging in opkomende landen en in dit segment presteerden Robeco Emerging Markets Equities en Robeco Sustainable Emerging Stars Equities beter dan het marktgemiddelde.

Benieuwd naar de economische vooruitzichten en naar hoe Robeco ONE positie kiest? Lees het interview met fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten