Terugblik economie

De afgelopen drie maanden hadden beleggers meer oog voor positieve nieuwsberichten, dan voor de donkere wolken die zich samenpakken boven de financiële wereld. De economische groei zwakt namelijk langzaam maar zeker af. Op aandelenmarkten werd de toon aan het begin van het tweede kwartaal echter gezet door meevallende bedrijfscijfers van met name technologiebedrijven. Vervolgens trokken drie thema’s de aandacht: centrale banken zetten hun strijd tegen inflatie door, de koersopleving op aandelenmarkten heeft een wankele basis en de tegenstellingen op Aziatische beurzen worden scherper.

Hoe eindigt de inflatiestrijd?

Centrale banken in Europa, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verhogen de rente, omdat dit een beproefd middel is om inflatie onder controle te krijgen. De marktverwachting is dat de rentetop in zicht is, maar het laat zich lastig uittekenen hoe de omslag er uiteindelijk uitziet. Het kost overigens meer moeite om inflatie omlaag te duwen dan aanvankelijk werd verwacht. Een gevolg is dat centrale banken de rente mogelijk langer en hoger opvoeren dan waar beleggers op rekenden. In dit opzicht valt het op dat de werkloosheid behoorlijk laag blijft.

In het verleden ging een daling van de inflatie tot het doelniveau van 2% altijd gepaard met een toename van de werkloosheid. De kans is groot dat centrale banken uiteindelijk voor een keuze komen te staan: net zo lang doorgaan met renteverhogingen totdat de werkloosheid oploopt en de economie waarschijnlijk in een recessie komt, of de inflatiedoelstelling iets bijstellen om zo veel economische pijn te voorkomen.

Kwartaalupdate Q2 2023

Overzicht kwartaalupdate

Beursrally heeft een wankele basis

Ondanks de inflatiezorgen, hebben aandelenmarkten een goed kwartaal achter de rug. Dat is te danken aan slechts een handjevol aandelen, namelijk grote technologiebedrijven met een link naar kunstmatige intelligentie (AI, Artificial Intelligence). Slechts vijf aandelen leverden een bijdrage van maar liefst 60% aan het totale rendement dat beleggers in het eerste halfjaar boekten op Amerikaanse beurzen.

De laatste keer dat zo’n klein groepje aandelen een heel grote bijdrage leverde aan een koersrally, was tijdens de internetbubbel eind jaren ’90. Een dergelijk smalle basis voor een beursopleving wijst meestal op een lagere groei in het volgende jaar. In de afgelopen maanden is de beurswaarde van bedrijven die betrokken zijn bij kunstmatige intelligentie met 1.400 miljard dollar opgelopen. De tijd zal leren of de technologie de hoge verwachtingen van beleggers kan inlossen.

Grote verschillen in Azië

Na een lastige periode komt de Japanse economie weer op stoom. Sinds het land de coronamaatregelen heeft opgeheven, zitten de consumentenuitgaven in de lift en weten toeristen Japan weer te vinden. Bovendien is de extreem lage inflatie eindelijk iets opgeveerd. In het tweede kwartaal stegen de beurskoersen met 15%. Door een daling van de yen ten opzichte van andere valuta, was het rendement voor Europese beleggers overigens 6%. Aan de andere kant van de Oost-Chinese Zee is het economisch beeld echter een stuk minder fraai.

De opleving van de Chinese economie na de coronaperiode is minder stevig dan verwacht. Huishoudens kijken in financieel opzicht de kat uit de boom, wat onder meer terug te voeren is op de zwakke huizenmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. De Chinese centrale bank maakt zich op om de rente wat te verlagen, in een poging om de economische groei wat aan te wakkeren. Maar omdat bedrijven en huishoudens momenteel liever geen schulden aangaan, is er waarschijnlijk een groter stimuleringspakket nodig om de economie echt in beweging te krijgen.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten