Terugblik 4de kwartaal 2020

In het vierde kwartaal van 2020 vertraagde het positieve groeimomentum van de economie enigszins. Dit kwam door de tweede golf van sterk oplopende Covid-19 besmettingen begin oktober. Voor het vierde kwartaal werd een gematigde groei verwacht na een heel sterk herstel in het derde kwartaal. Onder meer een terugvallende groei in de consumptieve bestedingen drukte het groeitempo. In de Eurozone viel het economische groeitempo eveneens terug nadat overheden half oktober social distancing maatregelen weer aanscherpte. Volgens de ECB zal dat resulteren in een krimp van 2,2% in het vierde kwartaal. Belangrijke uitzondering op de vertraging van de economische groei is China waar de economische activiteit alweer boven de niveaus van eind 2019 is uitgekomen.

Economie

Mede door het terugvallen van het groeimomentum is het herstel van de wereldeconomie nog onvolledig en verdeeld. De aanhoudende onderbezetting van productiecapaciteit betekent ook dat de ontwikkeling van de inflatie nog gematigd is. De kerninflatie in de VS viel terug van 1,5% in september naar 1,3% in november.

Door de aanhoudende tweede golf van het Covid-19 virus, en de mutaties daarvan, blijven overheden jongleren tussen het aanjagen van de economische activiteit, het bestrijden van de pandemie en het respecteren van persoonlijke vrijheden. Dit trilemma zal ook komende kwartalen nog een stempel drukken op het herstelpad van de wereldeconomie maar zal zich geleidelijk oplossen. De aankondiging van Pfizer op 9 november dat het een effectief vaccin had ontwikkeld was baanbrekend. Andere farmaceuten volgden eveneens met effectieve vaccins en eind december startte in de VS en het VK de  eerste vaccinaties. Ook al bleven de aantallen per eind december vooralsnog steken op gemiddeld 1 persoon op de 100 inwoners, de mars richting groepsimmuniteit is eerder dan verwacht ingezet.   

Naast de tweede Covid-19 golf kende het vierde kwartaal nog een aantal andere belangwekkende gebeurtenissen. De presidentsverkiezingen in de VS werden gewonnen door de Democraat Biden hoewel aftredend president Trump lang beweerde dat de verkiezingsstrijd gemanipuleerd werd. Biden zal meer inzetten op vergroening en verduurzaming in het economische stimuleringsbeleid met navolgend mogelijke belastingverhogingen voor bedrijven en miljardairs. Er worden voorlopig geen majeure wijzingen verwacht ten aanzien van de door Trump ingezette koers met China. Op de valreep van het jaar wisten de Europese Unie en de Britse premier Johnson nog een brexitdeal te sluiten.

Kwartaalupdate Q4 2020

Overzicht kwartaalupdate

Financiële markten

Hoewel beurzen gedurende de zomermaanden al rekening hielden met de ontwikkeling van een Covid-19 vaccin, was de snelheid waarmee een effectief vaccin gerealiseerd werd toch een positieve verrassing. Mede gestuwd door de nog steeds enorme (liquiditeits)steun van centrale banken en afname van politieke onzekerheid in de VS, schoten aandelenkoersen in november omhoog en behielden positief momentum in december. De MSCI Wereldindex (in EUR) sloot het beursjaar 2020 6,3% hoger af, met een stijging van 9% in het vierde kwartaal. Ook andere risicovolle beleggingsklassen wisten de zware verliezen van de eerste helft van 2020 grotendeels of volledig goed te maken. Hoogrentende bedrijfsobligaties rendeerden 2,8% in het vierde kwartaal. Grondstoffen werden ondersteund door aantrekkende vraag vanuit China en een lagere dollar.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten