Terugblik 2e kwartaal 2021

De wereldwijde economische groei hield aan in het tweede kwartaal, dankzij een versoepeling van de lockdownmaatregelen in ontwikkelde markten. De verdere heropening in veel ontwikkelde markten heeft het wereldwijde economische herstel breder en veerkrachtiger gemaakt. Dat was in mei onder meer te zien aan de flinke stijging van de belangrijke voorspellende ISM-indicator voor de dienstensector. Ook het momentum in de wereldwijde productiesector bleef sterk. De wereldwijde indicator voor het producentenvertrouwen, de JP Morgan Manufacturing PMI, steeg naar 56, wat wijst op aantrekkende groei.

Economie

Dat was ten opzichte van het eerste kwartaal vooral het geval in de eurozone, waar veel landen in de loop van het kwartaal de lockdown-maatregelen versoepelden. Het economische momentum in opkomende markten verzwakte door de snelle opkomst van de deltavariant van het Covid-19-virus en een vertragende vraag uit China. Hoewel deze besmettelijkere variant over de hele wereld opdook, sloeg de balans tussen lockdowns en heropeningen toch uit naar heropeningen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) was de toename van het aantal deltavariantgevallen vergelijkbaar met de tweede golf in 2020. Doordat inmiddels 70% van de bevolking is gevaccineerd, zagen we dit keer geen toename van het aantal ziekenhuisopnames.

De weg naar groepsimmuniteit blijft echter hobbelig en wisselvallig. Vooral in veel Aziatische landen is de vaccinatiegraad nog laag. Het risico bestaat dat ze opnieuw in lockdown moeten om het virus onder controle te houden, zoals onlangs al gebeurde in India en Australië. Naast deze ontwikkeling wordt het opwaarts potentieel voor breder herstel van de opkomende markten beperkt door de sterkere Amerikaanse dollar en de Chinese maatregelen op kredietverstrekking. Ondanks de nog steeds sluimerende pandemie begint het wereldwijde herstel zichzelf in stand te houden. Enerzijds door de positieve effecten van de krachtige fiscale- en monetaire stimulering en anderzijds wijst het stijgende consumentenvertrouwen erop dat consumenten inmiddels minder gevoelig zijn voor de aanwezigheid van Covid-19.

Kwartaalupdate Q2 2021

Overzicht kwartaalupdate

Financiële markten

Rond de publicatie van het Amerikaanse inflatiecijfer in mei, dat uitkwam op 5,0%, begonnen groeiaandelen het beter te doen dan waardeaandelen. Aangezien groeiaandelen doorgaans profiteren van desinflatie, wijst hun outperformance sinds het inflatiecijfer van mei erop dat de markt ervan uitging dat de inflatie een piek heeft bereikt en dat de inflatiedruk in de Verenigde Staten (VS) vanaf nu gaat afnemen. Daarnaast hebben de markten, gezien het historisch hoge producentenvertrouwen, een afnemende groei ingeprijsd. De vertragende wereldwijde groei en het afnemende inflatiemomentum remmen een verdere stijging van de rente af. Zo bewoog de 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties in het tweede kwartaal zijwaarts tussen 1,40% en 1,60%. De wereldwijde aandelenindex (MSCI World Index)) sloot het tweede kwartaal van 2021 met een winst van 6,8% (gemeten in euro’s). Amerikaanse staatsobligaties maakten iets goed van de zware verliezen in het eerste kwartaal, met een rendement van 1,8% (afgedekt naar euro's). In het risicovollere segment van de obligatiemarkt profiteerden beleggingen met een relatief hoge rentegevoeligheid van de dalende rente. Zo realiseerden Amerikaanse bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid een kwartaalrendement van 3,5% (onafgedekt, in USD). Grondstoffen deden het beter dan andere risicovolle beleggingen. De GSCI Commodities Index had een rendement van 14,7%. De bewegingen van valuta's waren relatief beperkt, de Amerikaanse dollar steeg 1,1% ten opzichte van de euro.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten