
Terugblik economie
Het groeitempo van de wereldeconomie is na een toename van 6% in hersteljaar 2021 volgens de Wereldbank teruggevallen tot iets minder dan 3% in 2022. Het jaar zal echter vooral de geschiedenis in gaan door de flinke stijging van de inflatie. In de Verenigde Staten bereikte de inflatie in juni een top van 9,1%. In de eurozone kwam de inflatie in oktober uit op 10,7%. De kiem voor de snelle inflatie is gelegd doordat centrale banken de afgelopen jaren de geldpers te hard hebben laten draaien.
Aan het begin van het jaar leek de hoge inflatie nog een tijdelijk karakter te hebben, als gevolg van een inhaalslag die op gang kwam na de lockdowns. Dat beeld is in de eerste maanden van het jaar snel veranderd. Onder meer doordat energieprijzen sterk stegen door de oorlog in Oekraïne, moesten centrale banken hun inflatiebeleid snel en sterk bijstellen.
Inflatieaanpak raakt met name groeiaandelen
In een poging om de inflatie onder controle te krijgen, heeft de Amerikaanse Federal Reserve de beleidsrente vorig jaar verhoogd van 0,25% naar 4,5%. In Europa ging deze rente omhoog van 0% naar 2,0%. Het beleid van centrale banken had in 2022 een enorme impact op het beursklimaat. Sommige beleggers bepalen de waarde van een aandeel door een inschatting te maken van alle toekomstige winsten en die terug te rekenen naar het heden. Als dat gebeurt tegen een hoger rentetarief, pakt de huidige waarde lager uit. Dat verschil is groter voor groeibedrijven, waarbij een relatief groot deel van de winst nog ver in de toekomst ligt.
In november veerden aandelenkoersen flink op als gevolg van meevallende inflatiecijfers. Maar die winst werd in december weer uitgewist, toen centrale banken in de ontwikkelde wereld benadrukten dat ze in 2023 verder gaan met het verhogen van de rente. In december daalde de wereldwijde aandelenindex MSCI World met 7,6% (in EUR), zodat het verlies voor heel 2022 op 12,8% uitkwam.
Historisch zwak obligatiejaar
Op obligatiemarkten bewegen de koersen en de rente gebruikelijk in tegengestelde richting. Als gevolg van de snelle rentestijging, werd 2022 een van de slechtste jaren ooit voor obligatiebeleggers. De US Bond Index – die het waardeverloop volgt van Amerikaanse overheids- en bedrijfsobligaties met een goede kredietwaardigheid – daalde met 13%. Dat is met afstand de grootste correctie in de vijftigjarige geschiedenis van deze index. Omdat zowel aandelen- als obligatiekoersen sterk daalden, was 2022 het slechtste jaar voor een gespreide beleggingsportefeuille sinds 1974.