Terugblik 3de kwartaal 2020

In het derde kwartaal van 2020 bleef de wereldeconomie gevangen in een slingerbeweging tussen aanscherping van ‘social distancing’ maatregelen en geleidelijke openstellingen vanwege een duidelijke tweede golf van de Covid-19 pandemie. Die concentreerde zich vooral in Europa en opkomende markten. Desondanks werd in juni een duidelijker economisch herstel zichtbaar, waarbij groeicijfers aan de bovenkant wisten te verrassen. Dit beeld van positieve macro-economische verrassingen ten opzichte van verwachtingen bleef gehandhaafd gedurende het derde kwartaal, al volgde in september wel een lichte terugval naarmate het aantal Covid19 besmettingen in ontwikkelde markten weer toenam. De sterke overheidssteun aan huishoudens en bedrijven droeg bij aan de veerkracht. De persoonlijke inkomens van huishoudens in de Verenigde Staten stegen als gevolg van de stimulering. Het inkomen steeg met 4.7% in Augustus ten opzichte van een jaar eerder ondanks een historisch hoge werkloosheid van 7,9% aan het eind van het derde kwartaal.

Economie

Hoewel de weg omhoog is ingeslagen, is het economisch herstel nog verre van compleet en bovendien ongelijk. Het historische banenverlies van meer dan 20 miljoen banen in April is afgenomen, maar nog steeds zijn 12.6 miljoen mensen werkloos in de VS. In de Eurozone loopt, ondanks de focus van overheden op baanbehoud, de werkloosheid ook op. Het herstel wordt vooral gedragen door bedrijven die digitaal actief zijn en weinig gevoelig zijn voor social distancing maatregelen. Toch zijn er ook lichtpuntjes in Covid-19 gevoelige sectoren. Restaurantboekingen in Europa kwamen in het derde kwartaal weer terug op de pre-Covid niveaus, ook in de VS was een toename van de werkgelegenheid in de vrijetijdssector waarneembaar, al zijn er nog steeds 2.3 miljoen mensen in die sector werkloos sinds maart. China profiteerde sterk van exportvraag naar laptops en beschermingsmiddelen als neus-mondmaskers. In Japan beloofde de opvolger van premier Abe, Suga, een voortzetting van de hervormingen onder zijn voorganger met een sterke focus op productiviteitsgroei.

Met de wereldwijde economische activiteit nog ruim 4% onder het pre-Covid niveau is er nog een lange weg te gaan richting een volledig herstel. De ontwikkeling van vaccins is vergevorderd in ontwikkelde markten, waarbij landen als China en Rusland al eigen vaccins in omloop hebben gebracht. Dit kan een verdere impuls geven aan een breder gedragen herstel in de rest van het jaar en 2021.

Kwartaalupdate Q3 2020

Overzicht kwartaalupdate

Financiële markten

Gestuwd door enorme (liquiditeits)steun van centrale banken en overheden wisten aandelen de weg verder omhoog te vinden. De MSCI Wereldindex steeg ruim 3%. Ook andere risicovolle beleggingsklassen zetten de opmars voort. In september keerde het sentiment op de beurzen echter door het afvlakken van aanvullende steunpakketten vanuit decentrale bank en het uitblijven van meer fiscale stimulering in de Verenigde Staten, zorgen over een betwistte verkiezingsuitslag in de VS en de sterke opleving van Covid-19.

Overzicht kwartaalupdate

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten