Wat doe jij met je dertiende maand?

| Uw geld

Dertien maanden betaald krijgen voor twaalf maanden werken: wie wil dat niet? voor miljoenen Nederlanders is dit de gewoonste zaak ter wereld.

  • Share

Verheug jij je deze maand ook zo op de dag dat je salaris gestort wordt? In december wordt namelijk de dertiende maand uitbetaald. Miljoenen Nederlanders hebben recht op dit extraatje. Voordat je in gedachten het geld al uitgeeft, zijn er enkele dingen die je moet weten over deze bijzondere uitkering.

Wanneer recht op? En wanneer niet?

Miljoenen Nederlanders hebben recht op het extraatje van een dertiende maand. Behoor jij ook tot die groep? Dat is het geval als de toezegging voor een dertiende maand is vastgelegd in jouw CAO of als je er zelf afspraken over hebt gemaakt met je werkgever. Voorbeelden van werknemers voor wie dat het geval is, zijn ambtenaren in dienst van de Rijksoverheid en personeel bij veel bedrijven uit sectoren zoals industrie en financiële dienstverlening.

13e maand berekenen?

Je salaris voor de dertiende maand ligt even hoog als in de twaalf maanden waarin je wél moet werken voor je inkomen. Het is dus 8 1/3 procent van je standaard jaarinkomen. Dat betekent echter niet dat je straks een dubbel maandsalaris op je rekening krijgt gestort. Extra salarisuitkeringen worden door de fiscus namelijk relatief zwaar belast. Omdat de inkomsten bovenop je gebruikelijke salaris komen, vallen ze automatisch in het hoogste belastingtarief dat je betaalt. Dat geldt niet voor je basissalaris, waarvan het eerste deel altijd in de laagste schijf valt.

Wanneer uitbetaling

De dertiende maand wordt tegelijkertijd uitbetaald bij je salaris over december. In de praktijk betekent dit dat je het bedrag rond 20 december op je bankrekening krijgt gestort. Dat is net te laat voor de dure aankopen voor de feestdagen, maar je maakt zo wel een goede financiële start in 2019. Hoewel het aanlokkelijk is om bijvoorbeeld op wintersportvakantie te gaan van de meevaller, doe je jezelf op de lange termijn waarschijnlijk meer plezier als je (een deel) van je dertiende maand belegt.

Is beleggen wat voor jou? Bekijk de checklist of laat je inspireren door beleggingskansen.

Weekendje wintersporten of wereldreis

Wie de afgelopen vijftien jaar telkens EUR 1.000 van dit extraatje had belegd in een goed gespreid mandje aandelen van de grootste bedrijven ter wereld zoals de MSCI World Index, had daarmee een rendement kunnen halen van ruim 8%. Dat leverde een vermogen op van ruim EUR 25.000. Met dat bedrag kan je enkele maanden een wereldreis maken in plaats van een weekendje ertussenuit gaan. Uiteraard vormen in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Voordat je begint met beleggen is het zaak om voldoende financiële buffer op te bouwen en er zeker van te zijn dat je bereid bent om risico te lopen met je vermogen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten