2019: beleggingsjaar met twee gezichten

| Visie

De economie en de bedrijfswinsten kunnen naar verwachting verder groeien in 2019, voorspelt Robeco in de jaarlijkse vooruitblik die dit jaar als titel ‘Turbulentie op komst’ heeft. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat zich in de loop van het jaar een omslag kan aftekenen.

  • Share
Robeco QI Global Conservative High Dividend Equities

Beleg in aandelen die minder gevoelig zijn voor koersschommelingen

Koop dit fonds

In het kort

  • In grote delen van de wereld kan de economie in 2019 stevig blijven groeien
  • Het gevaar bestaat dat centrale banken in actie moeten komen om de groei af te remmen
  • Aandelen uit andere regio’s nemen mogelijk het stokje over van Amerikaanse aandelen

Ruim voor het einde van 2018 is al duidelijk dat grote delen van de wereld straks in economisch opzicht een mooi jaar achter de rug hebben, alhoewel dat niet altijd weerspiegelt wordt in een gunstig beursklimaat. Ook voor 2019 zijn de economische vooruitzichten goed. Dat geldt zowel voor de ontwikkelde wereld als voor opkomende markten, waar het groeitempo dit jaar wat bij de verwachtingen achterbleef. Ondanks dat de bedrijfswinsten wereldwijd naar verwachting verder oplopen, kan 2019 een jaar worden met twee gezichten.

Amerikaanse economie

In de beleggingswereld zijn de ogen vaak gericht op de Verenigde Staten. Het land is nog altijd de grootste economie ter wereld. Bovendien is de totale waarde van Amerikaanse beursfondsen ongeveer even groot als de gezamenlijke waarde van de overige beursgenoteerde ondernemingen ter wereld. Het gevaar dat deze economie te snel groeit, is in 2019 groter dan het risico van een recessie. Als de plannen worden doorgezet om de belastingdruk voor de middenklasse te verlagen en investeringen in infrastructuur op te schroeven, is er een kans dat de economie oververhit raakt.

Europa: risicofactoren verdwijnen naar achtergrond

De Europese economie stevent net als in 2018 af op een groeitempo dat iets hoger ligt dan het historisch gemiddelde. De mooie groei kan echter bedreigd worden door verschillende zaken, zoals Brexit en het conflict over het Italiaanse begrotingstekort. Op 29 maart 2019, als Brexit een feit is, is er duidelijkheid over de toekomstige relatie tussen Europa en Groot-Brittannië. Vanaf dat moment speelt deze risicofactor naar verwachting geen grote rol meer op de beurs.

De keerzijde van mooie groei

De stevige economische groei in grote delen van de wereld kan een rugwind vormen voor aandelenkoersen. Maar pas op, 2019 zou zomaar een jaar met twee gezichten kunnen worden. In dit scenario verschuift de aandacht naarmate het jaar vordert naar risicofactoren, zoals renteverhogingen of andere maatregelen van de Federal Reserve en andere centrale banken tegen een te snelle economische groei en een oplopende inflatie. In dat geval neemt bij beleggers de vrees voor een recessie toe.

Stokje overnemen

Het vooruitzicht van een gunstige economische groei en een geleidelijke omslag in 2019 maakt het verstandig om de aandacht te verleggen naar meer defensieve aandelen. Na bijna tien jaar van rendementen die boven het langetermijngemiddelde lagen, is de Amerikaanse aandelenmarkt overgewaardeerd. Dat geldt ook in vergelijking met beurzen in andere delen van de wereld. Opkomende kunnen markten het stokje overnemen van aandelen uit ontwikkelde markten.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten