2019 was een topjaar voor beleggers: wat doe ik nu?

| Beleggen

Voor beleggers was 2019 een goed jaar. Ruim 40% van de beleggende klanten van Robeco haalde een rendement van 20% of zelfs meer. Wat brengt 2020? Eén ding is duidelijk: historisch gezien is er weinig reden om na een goed jaar te stoppen met beleggen uit angst voor koersdalingen.

  • Share

Op de aandelenmarkt wisselen goede en slechte tijden elkaar af. Maar dat betekent niet dat er vaak een mindere periode volgt na een mooi beleggingsjaar. In 2019 stegen de koersen van de grootste bedrijven ter wereld1 met meer dan 28%.

Sinds 1970 is het zestien keer voorgekomen dat de aandelenkoersen met meer dan 20% stegen. Het gemiddelde rendement in de twaalf maanden na zo’n topjaar kwam uit op iets meer dan 9%. Slechts vier keer was dat rendement negatief, terwijl de aandelenkoersen in twaalf gevallen gewoon verder stegen.

Vooruitzichten voor 2020

Rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. In plaats van terug te kijken naar 2019, kan je beter vooruit kijken naar de toekomst. Sluiten je beleggingen bijvoorbeeld nog goed aan bij je financiële doelen? En is het misschien een geschikt moment om je portefeuille beter in balans te brengen?

Ook is het verstandig om op een rijtje te zetten wat je van het nieuwe beleggingsjaar mag verwachten. Het basisscenario van Robeco is dat de wereldeconomie in een matig tempo doorgroeit. In het verleden was dat een gunstig klimaat voor aandelen.

1 Bron: MSCI World Index

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten