‘2021 was een mooier jaar dan de krantenkoppen doen vermoeden’

| Visie

Robeco Sustainable Global Stars heeft een goed beleggingsjaar achter de rug. Fondsbeheerder Michiel Plakman vertelt over het aanscherpen van de duurzame focus en legt uit waarom 2021 behalve op de beurs ook in veel andere opzichten een mooi jaar was.

  • Share
Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund

Wereldwijd beleggen in Nederlands oudste beleggingsfonds

Koop dit fonds

Wat blijft je het meeste bij van beleggingsjaar 2021?

Plakman: “Als het jaar waarin duidelijk werd dat de coronapandemie voorlopig nog niet voorbij is. Hierdoor kregen veel nieuwsberichten een negatieve ondertoon. In mijn ogen is dat onterecht, omdat er op allerlei belangrijke terreinen juist grote vooruitgang is geboekt. Een goed voorbeeld is de klimaattop COP26, waar bijvoorbeeld beslissingen werden genomen om ontbossing te stoppen en de methaanuitstoot te verminderen. Dit laat zien dat de politieke wil om gezamenlijk grote problemen aan te pakken er wel degelijk is.”

“Bij veel bedrijven die we spreken merken we ook dat ze duurzaamheid echt serieus nemen. Zelf hebben wij overigens ook een slag gemaakt in ons duurzame profiel. De CO2-voetafdruk van onze portefeuille ligt bijvoorbeeld 50% lager dan die van de brede wereldindex waartegen we de fondsprestaties afzetten. Om een beeld te geven: dat verschil is bij het huidige fondsvermogen ongeveer even groot als de jaarlijkse uitstoot van meer dan 50.000 personenauto’s. Een jaar eerder was dat verschil overigens 20%.”

Welke ontwikkeling binnen jouw beleggingsgebied trekt in 2022 de aandacht?

Plakman: “We spelen met onze beleggingen in op thema’s die steeds meer in de schijnwerpers komen te staan. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen zoals CO2-arme diesel en kerosine. Een voordeel van deze energievorm is dat er geen soja of andere voedingsgewassen nodig zijn voor de productie. De technologische vooruitgang en toenemende schaal van CO2-arme brandstoffen gaan in 2022 de aandacht trekken.”

“Daarnaast zit er in de medische hoek mogelijk goed nieuws in de pijplijn. Vorig jaar ging de aandacht al uit naar een doorbraak bij de bestrijding van Alzheimer. In de loop van het nieuwe jaar komt er nieuws over veelbelovende medicijnen tegen borstkanker. Binnen deze sector is een duidelijke trend dat data steeds belangrijker wordt bij de ontwikkeling van nieuwe middelen. Wij beleggen daarom onder meer in specialistische bedrijven op het vlak van medische data-analyse.”

Wanneer is 2022 een geslaagd beleggingsjaar?

Plakman: “We willen als beleggers natuurlijk een goed rendement halen voor onze klanten. Maar bij het uitstippelen van ons beleggingsbeleid willen we daarbij wel oog houden voor duurzame ontwikkelingen. Voor mij zou het een mooi jaar zijn als er in dat opzicht veel vooruitgang wordt geboekt bij het aanpakken van de grote problemen op onze planeet.”

Robeco Sustainable Global Stars in het kort

Robeco Sustainable Global Stars is het oudste beleggingsfonds van Nederland. Het fonds belegt wereldwijd en de portefeuille bestaat uit 30 tot 40 bedrijven. De aandelen worden geselecteerd op basis van een duurzame bedrijfsvoering, een hoge winstgevendheid en een sterke kasstroom. Dit zijn vaak solide bedrijven met bekende merken.

  • 5 Morningstar-sterren
  • Rendement in 2021: 31,27%
  • Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: 26,72%
  • Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: 17,11%
  • Gemiddeld rendement sinds start (01-04-1933): 8,96%

*Rendementen per 31/12/2021. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten