
3 redenen om te stoppen met beleggen en 1 om toch door te gaan
| BeleggenWie zijn beleggingen verkocht uit vrees voor de gevolgen van brexit, de handelsoorlog of door de koersschommelingen die daaruit voortvloeien, loopt in ruil voor een betere gemoedsrust maar al te vaak een mooi rendement mis.
Er zijn allerlei zaken waar je je als belegger zorgen over kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan de brexit, het Amerikaans-Chinese handelsconflict en forse koersschommelingen. De vraag is of het zinvol is om je te laten leiden door dit soort ontwikkelingen.
Brexit
Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie brengt behoorlijk wat onzekerheid met zich mee. Het Britse Lagerhuis heeft niet ingestemd met het vertrekakkoord dat premier Theresa May met Europese regeringsleiders sloot. Hierdoor dreigde het land tot tweemaal toe Europa de rug toe te keren zonder dat daarover goede afspraken waren gemaakt.
Inmiddels is de strijd losgebarsten over de opvolging van May, die binnenkort terugtreedt als partijleider en premier. Die opvolger staat voor de uitdaging om voor de deadline van 31 oktober een brexit-oplossing te vinden waar zowel het Lagerhuis als de EU mee akkoord gaat. Ondanks alle onzekerheid is de Britse aandelenmarkt1 sinds het brexit-referendum op 23 juni 2016 met 15% gestegen.
Handelsconflict
Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgt eveneens voor onrust op de financiële markten. De onderhandelingen tussen beide kampen leken in de eerste maanden van het jaar goed te verlopen. Het was dan ook een verrassing dat de Amerikaanse president Donald Trump half mei de invoertarieven op Chinese producten met een waarde van 200 miljard dollar flink verhoogde.
Door deze maatregel stijgen de kosten voor het Amerikaanse bedrijfsleven, terwijl Chinese ondernemingen minder goede exportkansen hebben. China dreigt met tegenmaatregelen, zoals het massaal verkopen van Amerikaanse staatsobligaties of een exportstop naar de Verenigde Staten van speciale grondstoffen die nodig zijn voor de productie van smartphones, zonnepanelen en veel meer artikelen. Toch staat de Chinese aandelenmarkt 21%2 hoger dan toen Trump in november 2016 tijdens zijn ‘America First’-toespraak een voorschot nam op een veel scherper handelsbeleid.
Koersschommelingen
Naast brexit en de handelsoorlog, kunnen de koersschommelingen van de afgelopen maanden ook aanleiding zijn om even te stoppen met beleggen. De kans is heel groot dat je dan erg lang moet wachten voordat al het gevaar geweken is. Brexit en de handelsoorlog spelen al langer dan je denkt. Het is ongeveer drie jaar geleden dat een kleine meerderheid van de Britse stemmers er in een referendum de voorkeur aan gaf om de EU te verlaten.
Een paar maanden later won Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen. De vraag is nu: had je er veel bij gewonnen als je je beleggingen had verkocht na deze gebeurtenissen? Het antwoord op deze vraag is een ondubbelzinnig ‘nee’. Sterker, je had heel wat rendement gemist.
Belegd blijven loont
Wie op basis van de brexit-stem en de zege van Trump is gestopt met beleggen, heeft daar nu waarschijnlijk spijt van. Zo is de wereldwijde MSCI World Index tussen oktober 2016 en mei 2019 met 24% gestegen. Beleggers die destijds hun kalmte bewaarden, zijn dus beloond. Word je onrustig van koersschommelingen? Vraag jezelf dan af of een tijdelijk gevoel van veiligheid opweegt tegen het mogelijk mislopen van een mooi rendement. Het is goed om te beseffen dat rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst geven en dat beleggen gepaard gaat met risico. Maar één ding is zeker: ook voor beleggers is angst een slechte raadgever.
Lees meer:
- Kun je als belegger je aan- en verkopen goed timen?
- Beursonrust is van alle tijden
- Weer beginnen met beleggen? Wacht niet te lang!
1 Bron: MSCI United Kingdom Index (31 mei 2019)
2 Bron: MSCI China Index (31 mei 2019)