5 Beurswijsheden: waar of niet waar?

| Beleggen

Er doen allerlei verhalen en gezegdes de ronde op de aandelenmarkt. Soms bevatten ze een waardevolle les, maar in andere gevallen zetten ze beleggers op het verkeerde been.

  • Share
Last van in- of uitstapstress?

Met Maandbeleggen is timing geen probleem. Je belegt dan één keer per maand en zonder aankoopkosten.

Bekijk de andere voordelen

Sell in May and go away

In de zomermaanden gaan veel beleggers en aandelenhandelaren op vakantie zodat het handelsvolume op de aandelenmarkten afneemt. Uit onderzoek van Robeco-econoom Jeroen Blokland blijkt dat het rendement van de S&P 500 Index in het tijdsblok mei-oktober tussen 1928 en 2015 gemiddeld op 2,2% uitkomt. In de periode november-april is dat 5,1%. In veruit de meeste landen lag het rendement in de wintermaanden de afgelopen decennia gemiddeld beduidend hoger dan in de zomer. Toch is het geen goed idee om aan het begin van de zomer alles te verkopen om later weer in te stappen. In veel landen was het rendement ook tijdens de zomermaanden positief, terwijl het voordeel dat u kunt behalen door in mei te verkopen niet opweegt tegen de transactiekosten van telkens uit- en in te stappen. Als u bleef zitten was u per saldo beter af dan wanneer u telkens aandelen had ge- en verkocht.

Stop niet alle eieren in één mandje

Een brede spreiding beschermt u niet tegen alle koersschommelingen op de beurs. Maar het voorkomt wel dat u een buitenproportioneel groot verlies lijdt door een tegenvaller bij een specifiek bedrijf of binnen een bepaalde sector. Spreiding is een prima middel tegen het zogeheten bedrijfsspecifieke risico. Veel beleggers kiezen er bovendien voor om ook op een andere manier de voordelen van spreiding te benutten. Door het vermogen te verdelen over verschillende categorieën zoals aandelen en obligaties zal de waarde van een beleggingsportefeuille zich stabieler ontwikkelen, aangezien een tegenvaller in het ene segment vaak gecompenseerd wordt door een meevaller in een andere categorie.

Als je geschoren wordt moet je stilzitten

Als beurskoersen plotseling hard dalen kunnen beleggers in de verleiding komen om hun aandelen te verkopen en er zo voor te zorgen dat de verliezen niet nog verder oplopen. Daarmee beroven ze zichzelf echter van de mogelijkheid om te profiteren van een herstel dat vroeg of laat komt. Het is onmogelijk om de richting van beurskoersen te voorspellen, maar heel vaak wisselen heel slechte en heel goede beursdagen elkaar af in periodes waarin aandelenkoersen sterk fluctueren. Als u in de afgelopen vijf jaar de 10 handelsdagen waarop de AEX het sterkst is gestegen had gemist, was uw totaalrendement op minder dan 20% uitgekomen in plaats van meer dan 60%. In de onderstaande grafiek is te zien hoe een belegger die door op het verkeerde moment uit te stappen de beste tien beursdagen miste, een gemiddeld jaarrendement heeft gehaald van 3,3% in plaats van de meer dan 10% van beleggers die zowel in goede als slechte tijden zijn blijven zitten. Wie uitstapt op het moment dat koersen hard dalen, loopt een grote kans om dit soort goede handelsdagen te missen.

Buy the dips

Net zoals het onmogelijk is om te voorspellen hoe ver een koersdaling doorzet, is het ook niet te voorzien wanneer de omslag komt. Het kan soms lange tijd duren voordat aandelenkoersen zich herstellen. Daarom is het ook zaak om alleen te gaan beleggen als u bereid bent om risico te lopen en het geld voor langere tijd kunt missen. Bij individuele aandelen bestaat bovendien de mogelijkheid dat de koersen hard dalen omdat een bedrijf in grote problemen verkeert. Bij een faillissement blijven aandeelhouders vaak met lege handen achter – ongeacht of ze tegen een hoge of een lage koers zijn ingestapt.

Risico en rendement gaan hand in hand

Wanneer u gaat beleggen, kiest u ervoor om risico te lopen met uw vermogen. Als compensatie daarvoor krijgt u uitzicht op een rendement dat hoger ligt dan de rentevergoeding over een veilige spaarrekening. Een vuistregel is dat die vergoeding hoger ligt naarmate u ervoor kiest om meer risico te lopen. Dit verklaart waarom het historische rendement van beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties in de meeste gevallen hoger ligt naarmate het risico ervan groter is. Uit onderzoek van Robeco -specialisten blijkt echter dat hieraan wel een grens zit, waarna het nemen van meer risico niet meer rendement oplevert. De fondsbeheerders van Robeco gebruiken dit soort inzichten bij het samenstellen van de beleggingsportefeuille. Ontdek ook de verschillende beleggingsvormen van Robeco.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten