
5 verschillen tussen aandelen- en fondsbeleggen
| BeleggenEr zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet houden bij de keuze tussen zelf aandelen kopen en fondsbeleggen.
Een beginnende belegger heeft al een belangrijke keuzes gemaakt: u bent bereid om risico te lopen met uw investeringen met geld dat u op korte termijn niet nodig heeft. Het is vervolgens zaak om te kijken of u zelf een of meerdere individuele aandelen koopt of dat u dat doet via een beleggingsfonds. Er zijn verschillende zaken die een rol spelen bij die keuze.
Spreiding
Een beleggingsfonds kiest positie in enkele tientallen tot soms zelfs duizenden aandelen, afhankelijk van de strategie en het werkterrein. De brede spreiding zorgt ervoor dat een tegenvaller bij een bepaalde onderneming veel minder schade aanricht in de beleggingsportefeuille dan wanneer u in slechts één of enkele aandelen belegt. Ongeveer veertig jaar geleden kwamen wetenschappers Frank Reilly en Keith Brown al tot de conclusie dat beleggers 12 tot 18 verschillende aandelen moeten kopen om ten minste 90% van het risico van grote tegenvallers bij individuele bedrijven uit te sluiten.
Tijd
U kunt er uiteraard voor kiezen om een flink aantal aandelen te kopen zodat u ook de voordelen kan plukken van een breed gespreide beleggingsportefeuille. In dat geval kost het echter veel tijd om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen die invloed hebben op het koersverloop van al die aandelen. Voor een particuliere belegger zal het niet eenvoudig zijn om elke keer als een onderneming kwartaalcijfers publiceert tijd vrij te maken om mee te luisteren met de analistenpresentatie. Daar komt bij dat het lastig is om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen als u bijvoorbeeld op vakantie bent. Een fondsbeheerder vormt onderdeel van een beleggingsteam, zodat er altijd iemand is die de portefeuille in het oog houdt.
Kosten
Als u in aandelen of beleggingsfondsen belegt, krijgt u te maken met transactiekosten bij het in- of uitstappen. Daarnaast betaalt u bij een beleggingsfonds ook fondskosten. Hier staat tegenover dat u bij een beleggingsfonds de zekerheid heeft dat een specialist onder meer zorg draagt voor voldoende spreiding en alle actuele ontwikkelingen op de voet volgt.
Teamwork
Een fondsbeheerder kan het zich veroorloven om een groot deel van zijn werkdag te besteden aan het analyseren van de beschikbare informatie en de financiële nieuwsstroom. In veel gevallen werkt hij daarbij samen met een groot team van analisten en andere specialisten. Een groot beleggingsteam heeft veel meer mogelijkheden voor het vergaren van informatie, het sparren over beleggingsideeën en het ontwikkelen van geavanceerde modellen die helpen bij de besluitvorming dan wanneer een belegger dat op eigen houtje doet.
Toegang tot informatie
Voor een fondsbeheerder zit er naast de toegang tot de kennis en inzichten van collega’s een ander groot voordeel aan zijn werk bij een fondsenhuis. Bestuurders van grote bedrijven en toeleveranciers of afnemers van beursgenoteerde concerns zullen eerder bereid zijn om hem te woord te staan dan een particuliere belegger. Hoewel bedrijven in dit soort gesprekken geen koersgevoelige informatie mogen bespreken, biedt het een fondsbeheerder de kans om zich een beter beeld van een onderneming te vormen dan wat op basis van alleen de publiek beschikbare informatie mogelijk is.