8 redenen waarom beleggen hetzelfde is als topvoetbal

| Beleggen

Voetballen en beleggen hebben veel meer met elkaar te maken dan je zou denken. Er zijn allerlei zaken die zowel betrekking hebben op de beurs als op de voetbalwereld.

  • Share

Met de opmerking “een goed paard is nog geen goede ruiter” benadrukte trainer Co Adriaanse dat een goede voetballer niet altijd de eigenschappen in huis heeft om ook een goede coach te worden. Aan de andere kant zou het zomaar kunnen dat er een goede belegger schuilgaat in een voetbalcoach – of andersom. De onderstaande acht stellingen gelden zowel op de beurs als op het voetbalveld.

Niet geschoten is altijd mis

“Je moet schieten, anders kan je niet scoren” is een van de bekende uitspraken van Johan Cruyff. Een team dat nooit een schot op doel waagt, zal altijd op de nul blijven steken. Hetzelfde geldt voor iemand die ervoor kiest om aan de zijlijn te blijven staan in plaats van te beginnen met beleggen.

Een sterke verdediging is onmisbaar

Spectaculaire aanvallers trekken vaak veel publiek. Toch zorgen succesvolle trainers er eerst voor dat de verdediging goed staat voordat ze zich richten op de aanval. Als de tegenstander niet tot scoren komt, speel je namelijk in ieder geval gelijk. Voor beleggers kan een goede verdediging ook goud waard zijn. Als je de verliezen in slechte beurstijden beperkt houdt, kost het tijdens het herstel minder tijd om de schade in te lopen zodat je eerder kunt profiteren van de aantrekkende markt.

Een goede balans is de sleutel voor succes

Cristiano Ronaldo werd in oktober 2017 net als een jaar eerder gekozen tot beste voetballer ter wereld. Toch zal een voetbalteam met elf Ronaldo’s waarschijnlijk geen kampioen worden. De beste teams bestaan behalve uit fantastische aanvallers ook uit technisch en tactisch sterke middenvelders en scherpe verdedigers. De kracht zit hem in de balans. Dat geldt ook voor de beleggingsportefeuille. Als je alleen maar aandelen koopt waarvan de beurskoers snel stijgt, loop je het risico dat je alleen maar in een of enkele sectoren belegt. Je bent dan heel kwetsbaar op het moment dat het beurssentiment omslaat.

Never change a winning team

Als een team een serie wedstrijden op rij gewonnen heeft, moet een trainer een wel heel goed argument hebben om te sleutelen aan zijn basisopstelling. Tot op zekere hoogte kunnen beleggers daar een voorbeeld aannemen. Zolang je goed op koers ligt richting je financiële doelen, kan je beter de verleiding weerstaan om veel aan je beleggingsportefeuille te sleutelen. Vaak levert dat vooral hogere transactiekosten op.

Grijp wel in als het misloopt

Een voetbaltrainer heeft de mogelijkheid om wissels in te brengen of om een donderspeech te geven tijdens de rust als een wedstrijd anders loopt dan gepland. Hoewel het weinig zin heeft om je beleggingsportefeuille eens goed de waarheid te vertellen, heb je natuurlijk wel de mogelijkheid om investeringen die na verloop van tijd niet opleveren wat je ervan verwacht in te ruilen voor beter passende beleggingen.

Houd je lot in eigen handen

Voor een voetbalteam is niets zo frustrerend als wanneer ze afhankelijk zijn van de uitslag bij een andere wedstrijd om bijvoorbeeld promotie te maken of een ronde verder te komen op een groot toernooi. Het is veel beter om zelf je lot in handen te hebben als het op een beslissende wedstrijd aankomt. Als belegger moet je altijd goed in beeld houden wat je financiële doelen zijn en hoe je daar kan komen, zonder dat je daarbij helemaal afhankelijk bent van het beursklimaat of andere zaken.

Neem geen risico als de overwinning al binnen is

Bij een 3-0 voorsprong en met nog een kwartier te gaan, wisselt een trainer vaak zijn sterspelers. Zo voorkomt hij dat ze onnodig geblesseerd raken aangezien er toch niets meer op het spel staat. Dat kan je als belegger ook doen. Als je voldoende vermogen hebt opgebouwd voor je financiële doelen, is het onverstandig om onnodig risico te lopen door offensief te (blijven) beleggen.

Wordt nooit overmoedig

Het veilig stellen van de voorsprong mag natuurlijk niet dat je rustig achterover moet leunen. In het voetbal komt het geregeld voor dat een zeker lijkende voorsprong door concentratieverlies wordt weggegeven. Dat gebeurt niet alleen bij de amateurs, maar ook bij de absolute topteams. AC Milan presteerde het bijvoorbeeld om ondanks een 3-0 voorsprong na de eerste helft toch nog de Champions League finale te verliezen. In de financiële wereld zijn ook maar al te veel verhalen van overmoedige investeerders die hun hoogmoed moesten bekopen met enorme verliezen.

Van voetbalveld naar de beleggingswereld

De meeste voetbalfans kunnen er alleen maar van dromen om hun favoriete ploeg te coachen. Daarom blijft het vaak alleen maar aanmoedigen. Bij beleggen bij Robeco is dat net anders. Wanneer je kiest voor Robeco ONE hoef je niet zelf de opstelling te maken, maar kan je op elk moment je tactiek wijzigen wanneer jouw situatie dat toelaat. Zo kan je zelf je zelf kiezen of je de aanval kiest met een offensieve strategie, liever de voorkeur geeft aan een meer defensieve tactiek of juist kiest voor een neutrale aanpak. Een trainerslicentie van de KNVB is niet nodig. Beleggen brengt wel risico met zich mee. Je moet dan ook pas beginnen met beleggen als je al een buffer hebt voor onverwachte tegenvallers en met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Wil jij weten of Robeco ONE wat voor jou is? Bekijk dan de mogelijkheden van Robeco ONE en start vandaag nog met beleggen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten