
AEX beleggen? Hierom moet een belegger verder kijken dan AEX-aandelen
| BeleggenDe AEX-index is de bekendste graadmeter van de Amsterdamse beurs, maar het is geen goede maatstaf voor het afmeten van je eigen beleggingsprestaties.
De AEX bestaat uit 25 van de grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs. Bij het samenstellen van de index wordt behalve met de beurswaarde ook rekening gehouden met het gedeelte van de aandelen dat in het bezit is van een grootaandeelhouder en dus niet door alle beleggers gekocht of verkocht kan worden. De AEX geeft een goed beeld van de geldstromen op de Amsterdamse beurs. Toch is het niet verstandig om alleen maar in deze index te beleggen of om je eigen beleggingsprestaties hier tegen af te zetten. De samenstelling van de AEX is namelijk niet heel goed in balans en bovendien wordt in de berekening geen rekening gehouden met uitgekeerde dividenden.
Dividend maakt het verschil
De AEX geeft het koersverloop weer van het mandje aandelen die samen de index vormen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met het dividend dat veel van deze bedrijven uitkeren. Dat is een groot verschil met andere indices, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 Index of de Duitse DAX. De S&P 500 en de DAX geven weer hoe de waarde zich ontwikkelt als dividenden meteen geïnvesteerd worden in de bedrijven die dat dividend uitkeren. Uit een vergelijking met de DAX komt goed naar voren hoeveel het scheelt of dividenden wel of niet worden meegenomen in de berekening van een index. De Duitse index is in de afgelopen vijftien jaar met ruim 350% gestegen. De AEX? Nog geen 70%.
Grote AEX aandelen
Een andere reden om je als belegger niet blind te staren op de AEX is dat de spreiding van de index te wensen overlaat Sommige bedrijfstakken zoals banken en verzekeraars wegen heel zwaar mee in de index, terwijl andere sectoren zoals luchtvaartmaatschappijen of farmaciebedrijven juist volledig ontbreken. Daar komt bij dat een handjevol bedrijven een heel grote invloed heeft op het prijsverloop van de AEX. Vier bedrijven (ASML, ING, Shell en Unilever) zijn samen goed voor een weging van meer dan 50%. Dat betekent dat dit kwartet voor meer dan de helft de richting van de index bepaalt. Als een van deze ondernemingen plotseling snel daalt, zal hoogstwaarschijnlijk de AEX ook onder druk komen te staan.
Een goede spreiding
Als een belegger zijn vermogen verdeelt over veel aandelen uit verschillende sectoren, voorkomt hij of zij dat een tegenvaller bij een bepaald bedrijf grote gevolgen heeft voor de waarde van de investeringen. Dat is een belangrijke reden waarom de fondsbeheerders van Robeco veel verder kijken dan de Nederlandse beurs en investeren in beleggingen uit verschillende landen en sectoren. Ontdek waarom een brede spreiding niet ten koste hoeft te gaan van je rendement of kijk welke Robeco-fondsen momenteel goed presteren. Het is uiteraard wel zaak om te beseffen dat ook goed gespreid beleggen risico’s met zich meebrengt. Daarom moet je altijd een buffer aanhouden voor onverwachte tegenvallers en alleen gaan beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.