“Als beleggingsspecialist heb ik grote bewondering gekregen voor nieuwslezers”

| Visie

Dankzij zijn bijdrage aan de kwartaalupdate is Ruud van Suijdam een van de meer bekende gezichten binnen het beleggingsteam achter Robeco ONE. Op 1 juli vertrekt hij bij Robeco. In een afscheidsinterview vertelt hij over een opvallende les en wat hij beleggers wil meegeven.

  • Share

Als een van de fondsbeheerders ben je al sinds de oprichting ruim zes jaar geleden betrokken bij Robeco ONE. Waar ben je het meest trots op?

Van Suijdam: “Ik vind het heel mooi zoals we erin geslaagd zijn om van ONE een brede beleggingsoplossing te maken, die goed met zijn tijd meegaat. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Als professionele beleggers kunnen we bij Robeco goed een beleggingsportefeuille samenstellen, maar we hebben ook te maken met eisen van regelgevers en wensen van klanten. In plaats van eenmaal per week, zoals bij voorloper Robeco Beheerd Beleggen, moest er elke dag een handelsmogelijkheid komen. Inmiddels beheren we ruim €1 miljard voor meer dan 35.000 klanten. Ik ben er best trots op dat ik heb bijgedragen aan dat succes.”

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt bij Robeco ONE?

Van Suijdam: “We proberen onze klanten zo goed mogelijk te informeren wat er in de financiële wereld gebeurt en hoe het hele beleggingsteam achter Robeco ONE daarmee omgaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de maandelijkse Market Update, maar ook met de filmpjes voor de kwartaalupdate. De eerste keren voelde het behoorlijk onwennig om voor de camera te staan. Inmiddels heb ik er meer handigheid in gekregen, maar ik kijk wel op een heel andere manier naar bijvoorbeeld het journaal. Het is een hele kunst om alles op een vlotte manier van de autocue voor te lezen. Vooral in een live uitzending, waarbij je weet dat je geen fouten mag maken.”

Is er nog iets dat je beleggers in Robeco ONE wil meegeven?

Van Suijdam: “Het verbaast me altijd weer hoe vaak mensen omschakelen van het ene profielfonds naar het andere, of even stoppen met beleggen omdat er plotseling wat gebeurt op de financiële markt. Het is heel verleidelijk om op de stoel van een specialist te kruipen. Een poosje terug brak er bijvoorbeeld een stukje van mijn kies af. In gedachten zag ik al een hele behandeling voor me, met een wortelkanaalbehandeling en het plaatsen een kroon. Maar wat denk je? De tandarts hoefde alleen wat te etsen en de kies te vullen. Ik stond binnen tien minuten weer buiten. Voor mij was dat een flinke meevaller. Maar bij beleggers die vaak op de stoel van de specialist kruipen, gaat dat meestal ten koste van hun rendement. Het zou mooi zijn als beleggers tijdens onrust op financiële markten even terugdenken waarom ze beleggen juist aan een specialist overlaten in plaats van zich te laten leiden door hun emoties.”

Geselecteerde fondsen

Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
2Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten