“Als je met je rug tegen de muur staat, word je vanzelf creatiever”

| Visie

Trends zijn een constante bron van anecdotes en bespiegelingen over de toekomst, maar wat heeft een belegger daar nu aan? Henk Grootveld, trendbelegger bij Robeco: “Die anecdotes dienen wel een doel, ze zijn de beste manier om trends uit te leggen. “

  • Share

“Eigenlijk bevat iedere trend een van de volgende drie elementen: demografische ontwikkelingen, technische ontwikkelingen of regelgeving. Demografische ontwikkelingen gaan meestal langzaam, maar gestaag. Technische ontwikkelingen kunnen vaak – in combinatie met nieuwe businessmodellen – nieuwe spelers in staat stellen om monopolisten van de troon te stoten. En regelgeving leidt tot innovatie, iets wat we duidelijk zien in de hedendaagse financiële markten. De meeste fintech-initiatieven vinden plaats in landen waar de financiële sector aan een flinke inhaalslag bezig is.”

Crises als katalysator

Gevraagd of crises aan de geboorte van trends staan, antwoordt Grootveld: “Crises zijn vaak een katalysator geweest. Als je met je rug tegen de muur staat, word je vanzelf creatiever. Toen president Kennedy tijdens de Koude Oorlog merkte dat de Russen een hond de ruimte in hadden gestuurd en een astronaut in een baan om de aarde hadden gebracht, wakkerde dat hij hem de ambitie aan om ervoor te zorgen dat de VS het eerste land zou zijn dat een mens op de maan zou zetten. Maar het zijn niet altijd crises die vindingrijkheid aanmoedigen. In de halfgeleidersector waren het hippies die de fundamenten legden voor Silicon Valley.”

Bankrekening

“In India heeft premier Modi onlangs alle biljetten van 500 en 1.000 rupee ongeldig verklaard in een campagne om witwassen tegen te gaan. Maar om dat geld in te wisselen heb je een bankrekening nodig. Vóór die campagne had nog geen 60% van de bevolking een bankrekening, en nu bijna iedereen. Compleet met digitale vingerafdruk en irisscan. En nu is e-commerce ‘booming’ in India.”

Wees je bewust van wat er voor je neus gebeurt

Op de vraag of een trendbelegger veel fantasie moet hebben, reageert Grootveld met: “Het belangrijkste is dat je je bewust bent van wat er voor je neus gebeurt. Binnenkort kunnen we 200% van onze energiebehoefte opwekken. Niet met zonnepanelen, maar met dakpannen. En tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 zal het vervoer van passagiers tussen het vliegveld en de spelen worden afgehandeld door robo-taxis. Dat is over dik twee jaar!”

Op zijn kop

De industriële productiesector zal compleet op zijn kop staan te komende jaren. “Investeringen in fabrieken kwamen door de financiële crisis al op een laag pitje te staan en nu heeft een aantal grote economieën last van vergrijzing. Het is geen verrassing dat deze landen (Duitsland, Japan, China) de hoogste robotdichtheid hebben. De technologie is er: kunstmatige intelligentie, big data, the Internet of Things, goedkope robots. Ford sloot onlangs grote fabrieken in Mexico waar duizenden mensen werkten en opende een fabriek in … Chicago. Met 50 werknemers en 100 robots.”

Wilt u beleggen in industriële trends? Bekijk dan deze beleggingskans.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten