Amerikaanse verkiezingen: wat betekent dat voor beleggers?

| Visie

De Amerikaanse verkiezingsstrijd komt de komende weken volop in de schijnwerpers te staan. Portefeuillebeheerder Regina Borromeo kijkt vooruit en vertelt met welke zaken beleggers rekening moeten houden.

  • Share

Op 3 november kiest het Amerikaanse volk de president voor de komende vier jaar. De Democratische kandidaat Joe Biden heeft in de meeste peilingen een vrij grote voorsprong op de zittende president Donald Trump. Maar in de periode tot de stembusgang, kan nog van alles gebeuren. 

Borromeo: “De uitslag wordt waarschijnlijk sterk beïnvloed door de kracht van de Amerikaanse economie. Dankzij grote steunprogramma’s zijn de consumentenuitgaven redelijk goed op peil gebleven. Maar je ziet nu dat de politieke onenigheid toeneemt over nieuwe stimuleringsmaatregelen. Ongeveer 30 miljoen Amerikanen ontvangen een werkloosheidsuitkering. Als de tijdelijke Covid-19 uitkeringen worden stopgezet, kan het economisch plaatje snel verslechteren.”

Wanneer komt de uitslag?

Het staat niet vast dat de verkiezingsonzekerheid een paar uur na het sluiten van de stembussen verdwijnt. Borromeo: “In de Verenigde Staten zijn de politieke tegenstellingen de afgelopen jaren groter geworden. Ook de sociale onrust is gegroeid. Als het niet meteen duidelijk is welke kandidaat er heeft gewonnen, kunnen de spanningen mogelijk verder oplopen. Dat zou geen primeur zijn. In 2000 was het verschil tussen kandidaten George Bush en Al Gore zo klein, dat alle stemmen in Florida herteld moesten worden.”

Die hertelling duurde weken. In de tussentijd ging aandelenindex S&P 500 met 5% onderuit, terwijl staatsobligaties juist flink stegen. Borromeo: “Het risico van vertragingen is extra groot omdat door de Covid-19-pandemie meer Amerikanen dan ooit per post hun stem uitbrengen. Het tellen van die stemmen kost tijd. Op de derivatenmarkt is de risicopremie van contracten die aflopen in november en december de laatste tijd gestegen. Dat is een aanwijzing dat institutionele beleggers zich indekken voor het gevaar dat de uitslag niet meteen duidelijk is.”

De plannen van Biden

Beleggers hebben de afgelopen jaren al kunnen wennen aan het beleid van Trump. De plannen van Biden wijken daar in sommige opzichten behoorlijk van af: “Een van zijn speerpunten is dat hij in de komende tien jaar USD 6.000 miljard wil vrijmaken voor investeringen in onder meer klimaatmaatregelen, infrastructuur en gezondheidszorg. Dat is positief voor bijvoorbeeld producenten van groene energie.”

“In dit scenario gaan echter de belastingen voor burgers en bedrijven omhoog. Dat kan een rem zetten op de economische groei. Aan de andere kant kunnen de hogere overheidsuitgaven de economie ook een impuls geven. Waar die balans ligt en hoeveel ruimte Biden krijgt om zijn plannen door te voeren, hangt af van de uitslag van de verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Als de Democraten niet overal een meerderheid halen, wordt het een stuk lastiger om een uitgesproken beleid te voeren. Voor beleggers zou dat de meest gunstige uitkomst zijn. Dan is namelijk de kans kleiner op grote, vergaande maatregelen die financiële markten nerveus kunnen maken.”

Schrijf Trump niet af

Een zege van Biden zal er volgens Borromeo niet toe leiden dat de spanning met China naar de achtergrond verdwijnt: “De machtsstrijd met China bouwde zich al op voordat Trump of zelfs Barrack Obama president werd. Biden kiest waarschijnlijk een meer diplomatieke toon, maar ik verwacht dat ook hij de Amerikaanse belangen op het internationale toneel fel verdedigt.” 

Ondanks zijn grote achterstand in de peilingen, is het te vroeg om Trump bij voorbaat al af te schrijven. Borromeo: “Veel Amerikanen weten nog niet hoe ze gaan stemmen. De uitslag wordt sterk beïnvloed door hoe de economie en de Covid-19-uitbraak zich de komende weken ontwikkelen. In het verleden heeft de zittende president bovendien vaak gewonnen als hij in peilingen de steun genoot van minimaal 40% van de bevolking. Die zogeheten approval rating is nu 43% voor Trump.”

Meer lezen over de ontwikkelingen op de financiële markten en de impact van de Amerikaanse verkiezingen? Bekijk de Market Update.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten