
Amerikaanse verkiezingen: wat betekent het voor beleggers?
| VisieIn de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten neemt de economische onzekerheid toe. Dat leidt er mogelijk toe dat Amerikaanse aandelen iets minder goed presteren dan aandelen in Europa en andere regio’s.
Op 3 november kiezen de Amerikanen hun president voor de komende vier jaren. In de peilingen heeft de Democratische kandidaat Joe Biden een voorsprong op de zittende president Donald Trump, maar het is nog geen gelopen race. Onzekerheid over verkiezingen heeft op aandelenmarkten vaak dezelfde impact op het koersverloop als andere soorten van onzekerheid, bijvoorbeeld over de economische gang van zaken. Volgens Robeco beleggingsstrateeg Peter van der Welle zijn er nu echter twee zaken die de onzekerheid verder aanwakkeren.
“Trump heeft in 2017 de belastingen voor het bedrijfsleven verlaagd. Er is een kans dat Biden die terugdraait. Dat kan een flinke impact hebben op de winstgevendheid van bedrijven. Die staat momenteel al sterk onder druk als gevolg van de coronapandemie. Daar komt bij dat Biden een hardere koers lijkt te gaan varen ten opzichte van technologiebedrijven zoals Alphabet, Amazon, Apple, Netflix en Google dan Trump. De grotere kans dat deze ondernemingen mogelijk opgesplitst worden, kan beleggers nerveus gaan maken.”
Relatief minder aantrekkelijk
De groeiende onzekerheid heeft invloed op de relatieve aantrekkelijkheid van Amerikaanse aandelen. Van der Welle: “Trump presenteert zichzelf als een vriend van het bedrijfsleven. Hij ziet de aandelenmarkt als graadmeter van hoe succesvol zijn presidentschap is. Als gevolg van die opstelling, waren Amerikaanse aandelen in de ogen van beleggers wat minder riskant dan aandelen uit andere regio’s. Dat lagere risico werd weerspiegeld in een hogere waardering.”
“Beleggers willen risico zoveel mogelijk mijden. Toenemende onzekerheid over een herverkiezing van Trump kan ervoor zorgen dat de risicopremie van Amerikaanse aandelen meer in lijn komt te liggen met de rest van de wereld. In dat geval neemt de zeer hoge aandelenwaardering in de Verenigde Staten af, richting het niveau van Europa en andere regio’s.
De president en de economie
De economische invloed van de verkiezingswinnaar moet ten slotte niet worden overschat, vertelt Van der Welle: “De Amerikaanse president is niet de regisseur van de economie. Dat is het afgelopen jaar wel duidelijk geworden. Trump weet dat zijn verkiezingskansen een stuk groter zijn als de economie goed draait. Maar ondanks de maatregelen die hij neemt, verkeren de Verenigde Staten momenteel in een diepe recessie. Hoewel een president via onder meer belastingbeleid op de lange termijn wel enige invloed heeft, drukt hij geen doorslaggevende stempel op de economische cyclus.”
Meer lezen over de beleggingsvooruitzichten van verschillende regio’s? Bekijk de Market Update