Angst is een slechte raadgever

| Beleggen

Menig belegger vreest al enige maanden voor een beurscorrectie. Omdat bijna niemand beurscorrecties tijdig ziet aankomen, reageren beleggers vaak geschokt en irrationeel, maar is dat niet te voorkomen? Hoe kun je het beste omgaan met beursschommelingen?

  • Share
Instaprisico spreiden?

Met Maandbeleggen beleg je gemakkelijk, gespreid en zonder aankoopkosten.

Ontdek Maandbeleggen

Eerst is het natuurlijk van belang om naar twee gouden spelregels van beleggen te kijken:

  • beleggen doe je voor de lange termijn;
  • beleggen doe je nooit met geleend geld of met geld dat je eigenlijk niet kunt missen.

Als je die twee spelregels in acht neemt, zit je meestal al wat rustiger in je stoel. Je kunt namelijk een stootje hebben. Veel beleggers reageren echter emotioneel op deze schommelingen. Is dat terecht?

Slechte raadgever

Angst is een slechte raadgever en leidt tot beslissingen die je later vaak betreurt. Wie besluit uit te stappen tijdens een rit(je) naar beneden, is meestal al te laat en wie daarna ergens instapt als het weer beter gaat, is vaak opnieuw te laat. Per saldo was niks doen dus meestal beter geweest. Timing is en blijft immers heel erg lastig bij beleggen. Voor beginners én voor gevorderden.

Uitzitten

Aan een periode van stijgende beurzen komt altijd weer een eind, zo bewijzen de statistieken. En ook aan perioden met dalende beurzen. Omdat je belegt met geld dat je niet meteen nodig hebt, is het verstandig om mindere perioden rustig ‘uit te zitten’. Aandelenrendementen zijn op langere termijn positief, ondanks het patroon van pieken en dalen. Daarnaast geldt: hoe langer je blijft zitten, hoe kleiner de kans op een negatief rendement.*

Emoties negeren

Luister niet naar je emoties, zo luidt een veel gehoord advies, hoe moeilijk dat ook soms kan zijn met de stortvloed aan nieuws en informatie die je tegenwoordig over je heen krijgt. Als iemand roept dat de AEX in 2018 flink gaat zakken, wordt zo’n uitspraak in de media erg opgeblazen. Mensen die zeggen dat dat zo’n vaart niet zal lopen, halen nauwelijks de kranten. Toch is het belangrijk om rustig te blijven. Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco: “Belangrijk is dat beleggers vasthouden aan hun langetermijndoelstelling. Ze moeten zich niet te snel laten ontregelen.”

Maandbeleggen

Een goede manier om automatisch schommelingen op de beurs op te vangen, is Maandbeleggen. Dan hoeft u zich ook niet druk te maken over het juiste uitstap- en instapmoment.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


*Bron: Robeco

Gerelateerde onderwerpen


Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten