Angst en de twee gouden spelregels van beleggen

| Beleggen

Maak jij je ook zorgen over een beurscorrectie? Omdat bijna niemand een grote koersdaling tijdig ziet aankomen, reageren beleggers vaak geschokt en irrationeel. Als je de twee gouden spelregels van beleggen in je achterhoofd houdt, kan je beter omgaan met forse koersschommelingen.

  • Share
Maandbeleggen

Leg maandelijks in en verklein de kans dat je op een verkeerd moment instapt

Bekijk de andere voordelen

Elke belegger zou de twee gouden spelregels van beleggen moeten kennen:

  • beleggen doe je voor de lange termijn;
  • beleggen doe je nooit met geleend geld of met geld dat je eigenlijk niet kunt missen.

Met die twee spelregels in je achterhoofd, zit je meestal al wat rustiger in je stoel. Je kunt namelijk een stootje hebben. Veel beleggers reageren echter emotioneel op forse koersschommelingen. Is dat terecht?

Slechte raadgever

Nee. Angst is een slechte raadgever en leidt tot beslissingen die je later vaak betreurt. Wie besluit zijn beleggingen te verkopen als reactie op een forse koersdaling, is meestal al te laat. En wie daarna weer gaat kopen als de koersen weer gaan stijgen, is opnieuw te laat. Per saldo was niks doen dus meestal beter geweest. Timing is en blijft immers heel erg lastig bij beleggen. Voor beginners én voor gevorderden.

Emoties negeren

Luister niet naar je emoties, zo luidt een veel gehoord advies, hoe moeilijk dat ook soms kan zijn met de stortvloed aan nieuws en informatie die je over je heen krijgt. Belangrijk is dat je vasthoudt aan je doelstelling voor de lange termijn. Omdat je belegt met geld dat je een aantal jaren kunt missen, is het verstandig om mindere perioden rustig ‘uit te zitten’. De waarde van je beleggingen kan immers dalen. Over het algemeen geldt echter: hoe langer je blijft zitten, hoe kleiner de kans op een negatief rendement. Aan een periode van dalende koersen komt altijd weer een eind, zo bewijzen de statistieken. Alhoewel dat natuurlijk geen garantie biedt voor de toekomst.

Maandbeleggen

Een goede manier om automatisch schommelingen op de beurs op te vangen, is Maandbeleggen. Het vinden van een juist moment om (weer) te beginnen met beleggen, kan namelijk knap lastig zijn. Je weet per slot van rekening nooit wat de beurskoersen in de toekomst gaan doen. Je instapmoment heeft een grote invloed op je rendement. In plaats van eenmalig met een groot bedrag te gaan beleggen, kun je er ook voor kiezen om periodiek in te leggen. Zo middel je de aankoopprijs en beperk je het risico van verkeerd timen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten