AOW-pensioen: hoe zit het ook al weer?

| Pensioen

Als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, heeft u in veel gevallen recht op AOW-pensioen. Dat pensioen is gekoppeld aan het minimumloon. Hoeveel u ontvangt, hangt af van uw persoonlijke situatie.

  • Share

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Elk jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. Als u in de 50 jaar vóór uw AOW-leeftijd verzekerd was, ontvangt u een volledig AOW-pensioen.

De hoogte daarvan wordt afgeleid van het minimumloon. Het netto AOW-pensioen voor een alleenstaande is 70% van het netto minimumloon. Voor samenwonenden komt dat percentage op 50%. Als u allebei AOW ontvangt, is het gezamenlijke AOW-pensioen 100% van het minimumloon.

Welke bedragen?

Als u de AOW-leeftijd heeft bereikt en gehuwd bent of samenwoont, ontvangt u een AOW-pensioen van netto EUR 612,07 (zonder heffingskorting, zonder vakantiegeld) per maand. Dat bedrag kan op maximaal EUR 1.204,70 per maand uitkomen als uw partner nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt, een laag inkomen heeft en u vóór 2015 gehuwd, geregistreerd partner of samenwonend was.

Voor een alleenstaande komt het AOW-pensioen op EUR 888,87 (zonder heffingskorting, zonder vakantiegeld) per maand. De actuele AOW-bedragen zijn te vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Pensioenpijlers

Het AOW-pensioen vormt een van de drie belangrijkste pijlers onder het Nederlandse pensioenstelsel, maar is uiteraard geen vetpot. Voor velen is er de tweede pijler: de pensioenregeling bij de werkgever. Daarnaast kan het verstandig zijn om zelf vermogen opzij te zetten als aanvulling op het AOW- en werkgeverspensioen (derde pijler), bijvoorbeeld als u eerder wilt stoppen met werken, als u een pensioengat heeft of simpelweg na uw pensioendatum een bepaald inkomen wenst om prettig van te kunnen leven.

Een goede optie is om tijdig en regelmatig geld op een spaarrekening te storten. Bij de huidige lage spaarrente zal uw vermogen dan echter niet snel groeien. Als uw gewenste pensioendatum nog een behoorlijk eind in de toekomst ligt, u bereid bent risico te lopen met uw vermogen en u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onverwachte uitgaven, kan het een alternatief zijn om te beleggen voor uw pensioen.

Tot slot worden het eigen huis en het deeltijdpensioen soms ook gezien als pensioenpijlers, waarmee het totale aantal pijlers op vijf uitkomt.

Beleggen voor een doel

Voor veel mensen is het moeilijk om zelf een evenwichtige beleggingsportefeuille op te bouwen die bovendien goed is afgestemd op de verwachte pensioendatum. Het is immers verstandig om behalve op een goede spreiding ook te letten op een geleidelijke afbouw van het risico. Daarmee vermindert u het gevaar dat u een groot deel van het opgebouwde vermogen kwijtraakt als vlak vóór uw pensioendatum de beursomstandigheden tegenzitten.

Zelf zorgen voor aanvullend pensioen

Als u vindt dat u niet voldoende aanvullend pensioen opbouwt via uw werkgever, is het verstandig om zelf geld opzij te zetten voor na uw pensionering. Bent u ook benieuwd hoe u een aanvulling op uw pensioen kunt opbouwen zonder dat u daar veel omkijken naar heeft? Ontdek bij Robeco LIFE – de speciale pensioenoplossing van Robeco – wat u nu kunt doen om ervoor te zorgen dat u na uw pensioen voldoende inkomsten heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten