Azië/Pacific heeft beleggers meer te bieden dan China en India

| Visie

De harde coronamaatregelen in China doen in economisch opzicht steeds meer pijn, terwijl de waardering van de Indiase beurs wel erg hoog is geworden. Als regio heeft Azië/Pacific beleggers gelukkig meer te bieden dan alleen deze twee grote landen.

  • Share

Arnout van Rijn, Robeco Asia Pacific-Equities-beheerder, komt na ruim twintig jaar werkzaam te zijn geweest in Hongkong, binnenkort terug naar Nederland. Hij vertelt over de huidige stand van zaken in de regio.

Van groei naar krimp

In Shanghai geldt al wekenlang een strenge lockdown. Onlangs zijn er versoepelingen aangekondigd. Het tempo waarin de regels worden teruggeschroefd, ligt echter heel laag. Als gevolg van de strenge maatregelen, is de groei van de Chinese economie in april omgeslagen in een krimp. Van Rijn: “Als dat een kwartaal gebeurt, ligt de economische groei dit jaar op 3% in plaats van 5%. Dan is de schade nog enigszins te overzien. Maar als de lockdowns langer duren, zijn de economische gevolgen een stuk groter. De Chinese economie maakte al een lastige periode door als gevolg van de problemen bij vastgoedreus Evergrande. Dat leidde onder meer tot een vastlopende huizenmarkt, want door alle onzekerheid stellen veel Chinezen grote investeringen uit. De overheid heeft net de hypotheekrente verlaagd om zo de huizenmarkt een impuls te geven.”

Winstverwachtingen bodemen uit

De sterke afkoeling van de Chinese economie heeft ook een flinke weerslag op de lokale aandelenmarkten. Van Rijn: “In 2020 en begin 2021 zijn de koersen heel snel gestegen toen China relatief goed door de pandemie leek te komen. Maar door de invoering van nieuwe regels die de macht van grote technologiebedrijven hebben beknot en door de lockdown-maatregelen, is het sentiment helemaal omgeslagen. Die klap kwam extra hard aan omdat de aandelenmarkten begin 2021 heel hoog gewaardeerd waren. Inmiddels zien de waarderingen van bijvoorbeeld Chinese technologieaandelen er een stuk aantrekkelijker uit. Zodra de winstverwachtingen stabiliseren, kan dat een koopmoment zijn.”

Oppassen voor inflatie in India

Het fonds Robeco Asia Pacific-Equities heeft momenteel een nog kleinere positie in China dan op basis van de beurswaarde van Chinese aandelen verwacht mag worden. Dat geldt ook voor India. Van Rijn: “Sinds een grote coronagolf in mei 2021, is de virusuitbraak in dat land goeddeels onder controle gekomen. Maar door de gestegen energie- en voedselprijzen, is de inflatie opgelopen tot meer dan de 4% à 6% waar de Indiase centrale bank naar streeft. In mei 2022 werd voor het eerst sinds 2018 de rente verhoogd. Bovendien zijn Indiase aandelen behoorlijk duur, zelfs als je rekening houdt met de groeimogelijkheden die er als gevolg van de enorme bevolking zijn. Dat Indiase aandelen de laatste tijd toch doorstijgen, is vooral te danken aan aankopen van binnenlandse partijen. Er is bijvoorbeeld regelgeving die het aantrekkelijker maakt voor Indiërs om zelf te beleggen voor hun pensioen. Maar voor ons is de instroom dankzij beleggers uit eigen land, een te wankele basis om meer in India te beleggen.”

Robeco Asia Pacific Equities

Beleg in ontwikkelde en opkomende landen in Azië en de Pacific

Koop dit fonds

Groeiende winsten in Japan en Indonesië

In de regio bieden Zuid-Korea en met name Japan betere kansen. Van Rijn: “Door de recente daling van de yen is de internationale concurrentiepositie van Japanse bedrijven verbeterd. Bovendien krijgen ondernemingen steeds meer oog voor de belangen van aandeelhouders. Ze maken bijvoorbeeld meer geld vrij voor de inkoop van eigen aandelen. Als de winst over minder aandelen verdeeld wordt, zal de winst per aandeel stijgen. We hebben dan ook een veel grotere positie in Japan dan de beursindex waartegen we onze prestaties afzetten. Indonesië is een ander land in de regio dat er goed voorstaat. De consumentenuitgaven zitten in de lift dankzij de groeiende middenklasse en een wegebbende coronavrees. Bovendien is het land een grote producten van grondstoffen zoals olie en palmolie, zodat de economie profiteert van de hogere prijzen op deze markten. We hebben een iets grotere positie dan het marktgemiddelde, maar we beleggen ook in bedrijven uit andere landen die profiteren van de gunstige ontwikkelingen in Indonesië.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten